Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνητικό στέλεχος ομολογεί: «Λειτουργούμε ως κυβέρνηση άλλης χώρας»

  • Στα όρια της παράκρουσης η κυβέρνηση Παπανδρέου ή κυβέρνηση του ΔΝΤ και περιορισμένης ευθύνης
«Λέμε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο επιβίωσης. Και αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς όμως, ειδικά από τότε που οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, λειτουργούμε ως κυβέρνηση άλλης χώρας, που ενώ η ανηφόρα βρίσκεται μπροστά, συμπεριφέρεται σαν τα δύσκολα να έχουν περάσει». Η ομολογία κορυφαίου υπουργού αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί εσχάτως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, γεγονός που ενέχει διττό κίνδυνο: Πρώτον, η Ελλάδα να μην καταφέρει να αντεπεξέλθει στους σκληρούς όρους που έχουν τεθεί από τους δανειστές της, με αποτέλεσμα ή να της επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα ή να επανέλθουν στο προσκήνιο σενάρια χρεοκοπίας, που ουδείς θέλει έστω να σκέπτεται. Δεύτερον, να δημιουργηθούν όροι μεγάλων κοινωνικών εντάσεων και πλήρους απαξίωσης του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού με ό,τι τούτο συνεπάγεται.
Τα φαινόμενα κυβερνητικής δυσλειτουργίας εστιάζονται σε τρεις τομείς: Στην αναβίωση του φαινομένου των προσωπικών στρατηγικών, που δηλητηριάζει την κυβερνητική εικόνα. Στην προσπάθεια σειράς υπουργών να «παρακάμψουν» το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, υπονομεύοντας περαιτέρω την ούτως ή άλλως υποθηκευμένη αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των εταίρων της. Και σε σειρά εσφαλμένων πολιτικών και επικοινωνιακών χειρισμών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το ασφαλιστικό και τα σκάνδαλα.
«Περιορισμένης ευθύνης»
Η αποτυχημένη, ως φαίνεται, προσπάθεια του κ. Ανδρ. Λοβέρδου να ανατρέψει στην πράξη το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως μπορεί να έχει μεσοπρόθεσμα βαρύτατες πολιτικές συνέπειες. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, είναι η πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε η κρίση, που εμφανιστήκαμε «ως κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης», που δεν λαμβάνει μόνη της αποφάσεις, δεν έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά εκτελεί εντολές που της δίδονται από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, πολλοί υπουργοί έσπευσαν να «στοχοποιήσουν» για τη συγκεκριμένη εξέλιξη τον κ. Λοβέρδο –ενδεχομένως και λόγω της υψηλής του δημοτικότητας την τρέχουσα περίοδο–, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Εργασίας είχε, όταν προσπάθησε να διαπραγματευθεί εκτός πλαισίου του Μνημονίου, το «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο στην κατεύθυνση να μην αυξηθούν περαιτέρω τα όρια ηλικίας έκανε ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Αντίστοιχη κριτική δέχεται η κυβέρνηση και για την επιμονή που επιδεικνύει στη «σκανδαλολογία». Συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι πως δημιουργούνται συνθήκες συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, οι οποίοι εάν επιταθούν, σε συνδυασμό με τη μεγάλη οικονομική πίεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά, είναι πιθανόν να συμπαρασύρουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε δίνη μεγάλης αμφισβήτησης.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]