Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον δρόμο για την δημιουργία δύο μεγάλων τραπεζών;

  • Όσον αφορά τη δημιουργία ενός ιδιωτικού ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, τον πόλο έλξης θεωρείται ότι θα αποτελέσει σαφώς η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Εθνική Τράπεζα
Eπανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες και τα σενάρια για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Oι ίδιοι οι τραπεζίτες δηλώνουν... άγνοια, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν όλα τα σενάρια και οι συνδυασμοί. H παλαιά δήλωση του «Nέστορα» των τραπεζιτών κ. Γ. Kωστόπουλου ότι η ελληνική αγορά χωράει «δυόμισι τράπεζες» ανακυκλώνεται τώρα, καθώς η οικονομική κρίση γίνεται ασφυκτική και όλοι αναζητούν διεξόδους. Tώρα θεσμικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή τη σύμπραξη τραπεζών και προβάλλουν ως επικρατέστερη λύση να δημιουργηθεί ένα ισχυρό «δίπολο» στον τραπεζικό χώρο. Δύο ισχυροί τραπεζικοί πόλοι είναι πιθανό να δημιουργηθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υποστηρίζουν θεσμικοί παράγοντες της αγοράς. Ο πρώτος αφορά ένα υγιή δημόσιο πυλώνα και ο άλλος έναν ασφαλή εξωστρεφή ιδιωτικό τραπεζικό πυλώνα. Επιβάλλονται, όμως, σύμφωνα με τους ίδιους θεσμικούς παράγοντες, και από την ανάγκη εξυγίανσης και ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών, που -εν τέλει- θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ισχυρός πόλος
Η βασική επιδίωξη τόσο των επικεφαλής του ΔΝΤ όσο και των εγχώριων παραγόντων είναι η όσο το δυνατόν αναίμακτη μεταμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στόχο τους, όσον αφορά τον ιδιωτικό τραπεζικό πυλώνα, αποτελεί η δημιουργία ενός πιο συμπαγούς, ασφαλούς, ανταγωνιστικού και ισχυρού πόλου, ο οποίος με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας θα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκακιέρα. Ένας πόλος που θα εμπιστευτούν εκ νέου οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι σήμερα έχουν αποσύρει εν πολλοίς τις τοποθετήσεις τους μετοχικά από τις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα που δε θα έχει την ανάγκη διαρκούς πριμοδότησης δεκάδων δισεκατομμυρίων από το κράτος και θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς την πραγματική οικονομία.
Τον βασικό ρόλο και πόλο έλξης ενός τέτοιου δημιουργήματος μπορεί να τον «παίξει», σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ATEbank, προσελκύοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και την Τράπεζα Αττικής. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του ΤΤ για την αποκόμιση κεφαλαίων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και ήδη έχουν τοποθετηθεί σε αυτό δύο ιδιωτικές τράπεζες (Eurobank, ETE) από 6%.
Σε περίπτωση, όμως, που τελικά δεν ενταχθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο -λένε αναλυτές- θα απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξυγίανση του δημόσιου τραπεζικού τομέα. Αντίθετα, με την ένταξη του ΤΤ στο σχήμα, το επιθυμητό αποτέλεσμα θα γίνει πιο γρήγορα.
Σε περίπτωση συγχώνευσης των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα είχαμε μία τράπεζα με περίπου 3,7 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια, καταθέσεις ύψους 43,9 δισ. ευρώ και φυσιολογική έκθεση σε ΟΕΔ και άλλες επενδύσεις. Αξίζει, επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέχει περίπου 20,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, το Παρακαταθηκών και Δανείων 19% και το ΤΣΜΕΔΕ 42%.
Ιδια κεφάλαια
Τα ίδια κεφάλαια της ATEbank ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα έχει 22,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και δάνεια ύψους 21,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό 31 Δεκεμβρίου 2009. Επίσης, το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ και κατέγραψε ζημίες ύψους 400 δισ. ευρώ λόγω προβλέψεων ύψους 625 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, το Παρακαταθηκών και Δανείων έχει αποθεματικά (ίδια κεφάλαια) ύψους 620 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις και παρακαταθήκες του ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό 31 Δεκεμβρίου 2008, τα δάνεια χαμηλού ρίσκου που έχει εκταμιεύσει αντιστοιχούν σε 4,9 δισ. ευρώ και κατέχει μόλις 90 εκατ. ευρώ σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ).
Παράλληλα, έχει στο ταμείο του ρευστότητα ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη του την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 170 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά τη δημιουργία ενός ιδιωτικού ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, τον πόλο έλξης θεωρείται ότι θα αποτελέσει σαφώς η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο η συνεννόηση καθίσταται δύσκολη αν όχι αδύνατη, καθώς οι ισχυροί παίκτες χαράσσουν τη δική τους στρατηγική.
Πάντως, μια κίνηση από την Eθνική θα θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς και θα κινητοποιήσει δυνάμεις που θα σηματοδοτήσουν τελικά την αρχή για ένα νέο ισχυρό «δίπολο» και μέσα στον ιδιωτικό τραπεζικό χώρο, επαληθεύοντας την προφητεία του Γ. Kωστόπουλου για δυόμισι μεγάλες τράπεζες.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]