Τσίπρας προς Παπανδρέου: Γιατί παριστάνετε τον πρωθυπουργό;
- Οι έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις και οι εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτήρισαν τη συζήτηση για την Οικονομία, στη Βουλή
«Η επιλογή μας ήταν ανάμεσα στη κατάρρευση και τη σωτηρία της χώρας. Εμείς επιλέξαμε τη σωτηρία της», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι κάποιες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης «εμπεριέχουν αδικίες για χιλιάδες πολίτες, που έχουν και τη λιγότερη ευθύνη», δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι αυτή είναι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Λάβαμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, δεν υπήρχε όμως η πολυτέλεια του χρόνου για να αλλάξουμε άμεσα ένα σύστημα, που είχε χρόνιες παθογένειες και οδήγησε στο ναδίρ την αξιοπιστία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
«Θέλουμε αυτή τη κρίση να την κάνουμε ευκαιρία. Να ανορθώσουμε το κράτος και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι «για την κυβέρνηση, η συγκράτηση των τιμών και η ανάπτυξη θα είναι το νέο μέτωπο στο οποίο θα επιταχύνει και θα εντείνει τις προσπάθειες της».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιτέθηκε φραστικά στον Αλέξη Τσίπρα για την άρνηση του να συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι περιορίζεται σε αντιπολιτευτικές προθέσεις.
«Αντί να τα παρουσιάζετε όλα μαύρα, μπορείτε να συμβάλετε συστηματικά ως προοδευτική δύναμη στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Αντί να έχετε τις επαφές ως αντιπολίτευση θα μπορούσατε να ερχόσασταν στο Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών για να δείξετε τις πραγματικές σας προθέσεις και όχι μόνο τις αντιπολιτευτικές σας προθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση και είχε φτάσει την αξιοπιστία στο ναδίρ, ούτε δημιούργησε το τεράστιο δημόσιο χρέος, ή παρέδωσε μηδένική ανάπτυξη».
Επίσης, μίλησε για «7μηνη εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, που συνεχίζεται», για «προσέλκυση υγειών και παραγωγικών επενδύσεων, όχι παρασιτικών», δίνοντας έμφαση και στις επαφές που έχει, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του σε Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες αλλά και σε ΕΕ.
«Το στοίχημά μας είναι να φτιάξουμε ένα βιώσιμο, δίκαιο, διαφανές κράτος πρόνοιας. Να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αντέτεινε:
«Δεν μπορεί να έρχεστε στη Βουλή με μία έκθεση ιδεών. Δεν είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2009 και σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε στον Μάιο του 2010. Το να περιγράφετε τις δυσμορφίες, που έχουν δημιουργηθεί από τις δικές σας κυβερνήσεις και της ΝΔ, δεν φτάνει. Τα γνωρίζουμε, τα περιγράψατε και προεκλογικά και σας αντάμειψε ο ελληνικός λαός με 10 μονάδες, που καταδίκασε την ΝΔ. Το ζήτημα είναι τώρα τι κάνετε εσείς».
Πρόσθεσε: «είστε μία εντελώς παραδομένη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Αυτή είναι η περιβόητη ρήση Πεταλωτή. Αντιλαμβάνεστε την επιδείνωση, στην οποία οδηγήσατε την ελληνική κοινωνία από τα δικά σας μέτρα; Αν έχετε σχέδιο, δεν έχετε αντιληφθεί ότι πάμε στη δεκαετία του 1950 και θα χρειαστεί μια 20ετία για να βγούμε από τις δικές σας επιλογές».
Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε στοιχεία επιχειρώντας να ενισχύσει τις αιτιάσεις του. Μίλησε για «αρνητική ανάπτυξη, που φτάνει έως -5%», για «1,5 εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών, που ως το τέλος του έτους θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας», για «κλείσιμο νοσοκομείων», για «συντάξεις, που θα μετατραπούν σε προνοιακό επίδομα», αλλά και για «αυξήσεις σε λαϊκά είδη κατανάλωσης, που έχουν ήδη φτάσει στα ύψη».
«Ξέρετε αν ο ελληνικός θέλει μια κυβέρνηση, που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα; Όταν προεκλογικά λέγατε ότι δεν γνωρίζατε το μέγεθος της κατάστασης. Μπορεί στο σύνολο τους να μην ξέρατε. Τις συνέπειες όμως τις ξέρατε. Ο κ. Προβόπουλος σας είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο. Γνωρίζατε λοιπόν», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ.
«Μην λέτε ότι δεν ήταν δική σας επιλογή το ΔΝΤ και ότι αναγκαστήκατε. Γιατί ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών σας, ο κ. Σαχινίδης, είπε στη κρατική τηλεόραση ότι "από την επόμενη των εκλογών το αποφασίσαμε". Τι κάνατε, λοιπόν, έξι μήνες; Προσπαθούσατε να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, ώστε να δεχτεί ο ελληνικός λαός, ως μονόδρομο, τα μέτρα σας. Είχατε τις ευκαιρίες να πείτε αλήθειες προεκλογικά και να κάνατε τα μισά. Δεν το κάνατε όμως», είπε κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Όση, όμως, στήριξη και να έχετε από ΜΜΕ και "μαϊμού" δημοσκοπήσεις, η κοινωνία βράζει. Δεν μπορεί να πάτε μακριά. Ανακαλέστε τα άδικα και εγκληματικά μέτρα σας, όπως και το ν/σ για τη διάλυση του Ασφαλιστικού. Επαναδιαπραγματευτείτε, μέσα στο γενικό πλαίσιο της ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα να μην κοπούν οι συντάξεις. Ο ελληνικός λαός δεν τα δέχεται. Αν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτα, ποιος είναι ο ρόλος σας; Γιατί παριστάνετε τον πρωθυπουργό»;
Απαντώντας ο πρωθυπουργός, τόνισε:
«Κάτι εγγυήθηκε αυτή η κυβέρνηση. Κατάφερε να μην χρεοκωπήσει η Ελλάδα. Η παραγωγή του έργου της σε έξι μήνες δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Δεν το αναγνωρίζετε αυτό, ούτε θέλετε να συμβάλετε στην ουσιαστική προσπάθεια, που γίνεται για ανάταξη της Οικονομίας και για αναμόρφωση της λειτουργίας των θεσμών».
Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα και η εξισορρόπησή του είναι η μία πλευρά του νομίσματος και «αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη φάση, η ύφεση της οικονομίας και τα προβλήματα θα υπάρχουν και θα παραμένουν».
«Ακριβώς για αυτόν το λόγο κάνουμε κινήσεις και ανατροπές. Δεν είναι θέμα συγκυριακό. Δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε την αντίδραση των αγορών. Το καταφέραμε με τον μηχανισμό στήριξης. Ήδη προχωράμε σε μια σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια», σημείωσε, μιλώντας για «σημαντική προσπάθεια, που γίνεται για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς επιχειρησιακού κλίματος, χωρίς γραφειοκρατία και αδιαφάνεια».
Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα, έτσι όπως τα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της διασποράς, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Δεν είναι εύκολο να πείσουμε για την αξιοπιστία της Ελλάδας και να έρθουν για επενδύσεις. Γι αυτό είναι πολύ βασική η προσπάθεια να κάνουμε ταχύτατα τις θεσμικές ανατροπές», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή ειρηνική διαδήλωση τονίζοντας ότι «αυτή η αντίληψη θα καλλιεργήσει και ένα μέτωπο αλλαγής με τη συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου».
«Διαδήλωσαν τις διαφωνίες τους με σεβασμό στις περιουσίες των πολιτών και χωρίς να υπάρξει βία. Η φωνή τους ακούστηκε πιο δυνατά γιατί δεν επικαλύφθηκε, ούτε από βία, ούτε από επεισόδια, και δεν άφησαν τους λίγους να δημιουργήσουν έκτροπα και να αποπροσανατολίσουν. Με αυτή την ειρηνική εικόνα θέλουμε να αναδείξουμε ότι λέμε "ναι" στο δικαίωμα της απεργίας "όχι" στη βία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...