Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα δάνεια της "μειωμένης ανεξαρτησίας"

  • Η πολιτική και οι πολιτικοί συνεχίζουν τους να κάνουν κύκλους στα δυσάρεστα τμήματα της ιστορίας, υποθάλπτοντας συνεχώς -και απαρεγκλίτως- το μέλλον της χώρας
Η κυβερνητική διαχείριση πέρα από τις συνολικότερες ευθύνες της, σε ότι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς της, χρεοκόπησε. Ο δανεισμός μετά από κάθε «επιτυχία» που διαλαλούσαν τα ΜΜΕ γινόταν πιο δυσβάστακτος και οι δυνατότητές του έχουν πια εξαντληθεί. Ο μηχανισμός στήριξης είναι απολύτως ανεπαρκής για τις δημοσιονομικές και δανειακές τρύπες σε συνθήκες αναπτυξιακής κατάρρευσης. Ακόμα και για τα μέτρα μιας κυβέρνησης των αγορών, του κεφαλαίου, της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η κυβέρνηση Παπανδρέου παρά την ολοσχερή της στήριξη από τους μιλημένους δημοσιογράφους, είναι απολύτως αποτυχημένη.
Όπως κι αν την ονομάσουμε, επιτήρηση, εποπτεία ή κηδεμονία, η ουσία παραμένει η ίδια, κι είναι πικρή: και ο πιο ισχυρός υπουργός μας θα μετράει πια τη δύναμή του πολύ μικρότερη από τη δύναμη ακόμα και του κατώτερου στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα καταφτάσει εδώ, όχι βέβαια για να κάνει υποδείξεις τεχνικής φύσεως, αλλά για να δώσει εντολές πολιτικής τάξεως. Ο, τι συνέβη σε όσες χώρες ανέλαβε να «σώσει» το ΔΝΤ, δεν μπορεί παρά να συμβεί και στην Ελλάδα. Η ισχύς θα φύγει από τα χέρια των εκλεγμένων και νομιμοποιημένων ηγετών, για να περάσει στα χέρια «τεχνοκρατών» και «γραφειοκρατών», που το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η λογοδοσία στο κοινωνικό σώμα.
Από τα «δάνεια της Ανεξαρτησίας», εκείνα που συνήφθησαν για τις ανάγκες του Αγώνα το ʼ21, περνάμε στα «δάνεια της μειωμένης ανεξαρτησίας», της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Αυτό άλλωστε το αναγνώρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δύο μήνες πριν, με μια άνεση οδυνηρή για όσους τον ακούγαμε.
Το κόστος, τεράστιο, δεν είναι μονάχα πολιτικό· είναι, πρωτίστως, ηθικό. Δεν θα πληρώσουμε μονάχα με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με την απελευθέρωση των απολύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή με το συνηθισμένο πακέτο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των μονίμως ωφελουμένων. Θα πληρώσουμε και με το σκληρότατο νόμισμα του πληγωμένου, του τσακισμένου ηθικού, έτσι επιτηρούμενοι όπως θα αναγκαστούμε να πορευόμαστε του λοιπού.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]