Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ηφαιστειακό νέφος σκέπασε την Ευρώπη

  • Κλειστός ο εναέριος χώρος των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών
Ακολουθεί η λίστα με τις χώρες, των οποίων ο εναέριος χώρος έχει κλείσει, έτσι όπως διαμορφώθηκε στις 16:30 GMT της Κυριακής:
ΑΥΣΤΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος θα ξανανοίξει στις 04.00 GMT Δευτέρα, ανάλογα όμως με τις συνθήκες.
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται σε ύψος μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στην αναχώρηση από το Μινσκ.
ΒΕΛΓΙΟ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT την Δευτέρα, αλλά οι βελγικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψουν άδεια τα αεροπλάνα τους.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος εν μέρει ανοιχτός για τις πτήσεις από και προς τα νότια και νοτιοανατολικά, κυρίως από την Ελλάδα.
ΔΑΝΙΑ: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Όλα τα ισπανικά αεροδρόμια ξανάνοιξαν.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η απαγόρευση των πτήσεων παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα στις 15.00 GMT το νωρίτερο.
ΓΑΛΛΙΑ: Τα περισσότερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, στις 07.00 GMT. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε αερολιμένες που βρίσκονται βόρεια της Νίκαιας-Μπορντό, δηλαδή τους πιο κεντρικούς αερολιμένες της χώρας. Τα αεροδρόμια στα νότια και νότιο-δυτικά ξανάνοιξαν σήμερα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Γερμανία άνοιξε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο κόμβο αερομεταφορών της χώρας, καθώς και το μικρότερο κοντινό αεροδρόμιο Χαν έως τις 18.00 GMT σήμερα για τις πτήσεις προς τα βόρεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Γερμανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Εξάλλου πέντε από τα 16 διεθνή αεροδρόμια της Γερμανίας άνοιξαν και πάλι για μερικές ώρες μέχρι απόψε το βράδυ, ανακοίνωσαν οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας.
Οι πτήσεις την ανατολική Ευρώπη πρόκειται να ξαναρχίσουν έως τις 8 μ.μ. (18.00 GMT) και από τα δύο αεροδρόμια στην πρωτεύουσα Βερολίνο, καθώς επίσης και από τα αεροδρόμια στις πόλεις Ανόβερο, Ερφούρτη και Λειψία.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν αρχικά προγραμματίσει να ξανανοίξει επίσης και το αεροδρόμιο του Αμβούργου, αλλά ακύρωσαν την απόφαση τους αυτή μετά την εκ νέου ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα. Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της, τη Δευτέρα, από και προς το Λονδίνο. Η Ryanair αναστέλλει έως τις 12.00 GMT την Τετάρτη όλες τις πτήσεις της στη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Η Easyjet διατηρεί την αναστολή των πτήσεων μέχρι την Δευτέρα στις 13.00 GMT. Η Flybe καταργεί όλα της τα δρομολόγια τη Δευτέρα. H BMI ακυρώνει όλες συνδέσεις της με το Λονδίνο Heathrow την Δευτέρα.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 10.00 GMT την Δευτέρα.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Δεν πλήττεται από το νέφος λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά.
ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT την Κυριακή.
ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η εναέρια κυκλοφορία αναστέλλεται μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα στη Λετονία, και έως τις 00.00 GMT της Δευτέρας στην Εσθονία.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας άνοιξε εκ νέου από τις 14.00 GMT. Έξι αεροδρόμια σε αυτούς τους τομείς ξανάνοιξαν.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος ξανάνοιξε μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη χώρα από σήμερα στις 09.00 GMT. Καμία πτήση δεν θα απογειωθεί η θα προσγειωθεί στη Ρουμανίας μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα.
ΡΩΣΙΑ: Ο εναέριος χώρος ανοιχτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου, έχουν ακυρωθεί. Το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έχει κλείσει προσωρινά.
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακυρώνει όλες σχεδόν τις πτήσεις της μέχρι την Τρίτη. Η Νορβηγία ξανάνοιξε ένα νέο τμήμα του εναέριου χώρου της, νότια έως το Μπέργκεν, και θα μπορούσε να ξανανοίξει τον υπόλοιπο στο νότια τμήμα της χώρας απόψε.
ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ/ΒΟΣΝΙΑ/ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και τμήματος της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης θα ανοίξει εκ νέου σήμερα στις 16.00 GMT. Σχεδόν όλα τα αεροδρόμια στην Κροατία, καθώς και το Ζάγκρεμπ, ξανάνοιξαν σήμερα...
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από την Παρασκευή
ΣΛΟΒΕΝΙΑ:Ο εναέριος χώρος κλειστός από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας
ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.
ΤΣΕΧΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 GMT
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλειστά τα αεροδρόμια στο σύνολο σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πτήσεις και επιβαρύνοντας την κατάσταση, μεταξύ άλλων και για τις αεροπορικές εταιρίες, που χάνουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια την ημέρα."
Τελικά η έκρηξη αυτή μόνο συνηθισμένη δεν ήταν λόγω κυρίως των προβλημάτων που δημιούργησε. Τώρα αν υπάρξει περαιτέρω παράταση του φαινομένου είναι πολύ πιθανόν να υπαρξουν και προβλήματα υγείας στις περιοχές που επηρεάζονται:
"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν στο σπίτι αν αρχίσει να πέφτει από τον ουρανό η στάχτη από το ηφαίστειο της Ισλανδίας.
Ο εκπρόσωπος του Π.Ο. Υ, David Epstein, δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν γνωρίζει τους ακριβείς κινδύνους για την υγεία από το σύννεφο στάχτης.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η μικροσκοπική στάχτη είναι δυνητικά επικίνδυνη για τους ανθρώπους αν αρχίζει να κατακάθεται στη γη, επειδή τα εισπνεόμενα σωματίδια μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για όσους υποφέρουν από άσθμα και αναπνευστικές νόσους.
Ο Epstein δήλωσε ότι το νέφος κυρίως παρέμενε ψηλά στην ατμόσφαιρα την Παρασκευή, αλλά ο Π.Ο.Υ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ποσότητα στάχτης κάλυψε το έδαφος αγροτικών περιοχών της νότιας Ισλανδίας."
Η όλη κατάσταση θυμίζει λίγο την περίοδο μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπιλ όπου μια ολόκληρη ήπειρος ειχει επηρεαστεί από το πυρηνικό νέφος.
Μήπως όμως η χώρα μας θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί, κάνοντας έρευνα για το ύψος των ζημιών που έχουν επέλθει στις γεωργικές καλλιέργειες των ευρωπαϊκών κρατών και να βοηθήσει την ελληνική γεωργία ώστε να προωθηθούν ελληνικά προϊόντα σε υψηλότερες τιμές; Μήπως πρέπει σαν χώρα να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε -επιτέλους- τις συγκυρίες, όταν αυτές δημιουγούνται και να απολαμβάνουμε κι εμείς κέρδη από τις ζημίες άλλων; Και μην αναφερθούμε σε συνασθηματισμούς, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχουν οι ευρωπαίοι ετέροι μας απέναντί μας...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να παρακολουθήσουμε πως θα επηρεάσει η στάχτη την γεωργία της βόρειας ευρώπης.
    Στους επόμενους μήνες πρέπει να βρούμε αν αυξήθηκαν οι αγροτικές αποζημιώσεις εκεί και ποιες είναι οι προβλέψεις για την παραγωγή εκεί μειωμένες.
    Αν τα πράγματα πάνε χάλια για αυτούς και καλά για εμάς πρέπει να κάνουμε έρευνα για το κόστος προμήθειας της ΕΕ τροφίμων από τις τρίτες χώρες και το κόστος μεταφοράς.
    Μετά θα ειδοποιήσουμε τους αγρότες μας να ζητήσουν καλύτερη τιμή.

    Εκτός από το να γκρινιάζουμε στα μπλογκ για τα πολιτικά παιχνίδια των μεγάλων και των άπληστων του κόσμου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ιντερνετ για ρεαλιστικές λύσεις εξόδου των ελλήνων(όχι των πολιτικών) από την κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]