Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, αν βγάζεις τα μάτια σου μόνος σου, τότε...

  • Αρκεί μια φήμη ή ένα δημοσίευμα για να καταρρεύσει το κόστος δανεισμού της χώρας μας ή οι ρίζες του «ελληνικού προβλήματος» είναι πιο βαθιές και πιο σύνθετες;
  • Δύο δρόμοι ανοίγονται πλέον για την χώρα...
Ξαφνικά, μετά και την Ανάσταση του Κυρίου, το «καπέλο» με το οποίο δανειζόμαστε ως χώρα σε σχέση με αυτό που δανείζονται οι Γερμανοί εκτινάχθηκε χθες στα ύψη, κάτι που αποτυπώθηκε άμεσα στις πιέσεις που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και συνολικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το περίφημο... και το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους έναντι αθέτησης πληρωμών βρέθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό.
Ορισμένοι στην αγορά είπαν ότι έφταιξε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μarket Νews Ιnternational, στο οποίο αναφερόταν ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρώπη, ώστε να μη μετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας μας. Σενάριο το οποίο διαψεύστηκε πάντως από το οικονομικό επιτελείο.
Ηταν όμως αυτή η αιτία; Αρκεί δηλαδή μια φήμη ή ένα δημοσίευμα για να καταρρεύσει το κόστος δανεισμού της χώρας μας ή οι ρίζες του «ελληνικού προβλήματος» είναι πιο βαθιές και πιο σύνθετες;
Κατ΄ αρχάς, δεδομένης της εορταστικής περιόδου και του γεγονότος ότι η αγορά είναι ρηχή, οι διακυμάνσεις στα περίφημα spreads δεν θα πρέπει να έχουν τεράστια σημασία στην παρούσα φάση. Αντιθέτως, μεγαλύτερη σημασία ίσως έχει το γεγονός ότι για μια ομάδα ξένων δανειστών και επενδυτών η Ελλάδα έχει περάσει από τον «πιστωτικό κίνδυνο» στον λεγόμενο «κίνδυνο χρεοκοπίας», ενώ όσο η πορεία της οικονομικής και πολύ περισσότερο της πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης διατηρείται ρευστή η χώρα μας θα παραμένει ευάλωτη. Για την RΒS η αναταραχή καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές να διακοπεί, φέρνοντας την κρίση χρέους σε ένα άλλο επίπεδο, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Οι ξένοι δανειστές και επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν μάλιστα ότι συνολικά η Ελλάδα (ηγεσία και κοινωνία) δεν έχει αντιληφθεί τη δεινή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει, ενώ δύο δρόμοι φαίνεται να «ανοίγονται» για τη χώρα:
Στον πρώτο, ήπιες λύσεις, σε συνάρτηση με ορισμένες αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές κλίμα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα στη γωνία και ίσως, τελικώς, σε μια μορφή χρεοκοπίας με άγνωστες σήμερα συνέπειες για όλους.
Στον δεύτερο, μια επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή με ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνει τουλάχιστον ελπίδες ότι μπορούμε τελικά να «τακτοποιήσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας», μεταβάλλοντας μακροπρόθεσμα και τη δυναμική του χρέους.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. 10 δισ ευρω παιρνουν οι λαθρομετανάστες αλβανοι-αφγανοι-πακιστανοι-οτι ναναι και τα στέλνουν εκτός Ελλάδος, 10δισ που εαν ήταν σε ελληνες εργαζόμενους θα κινήταν η αγορά και δεν υπήρχε ανεργία. 10δισ γιατί δεν μιλάμε, για να μην μας πούνε ρατσιστές; Ο ρατσισμός εναντίον του Ελληνα που υφιστάται πλέον και καθημερινές βιοπραγίες απο ληστεία και βιασμό μέχρι τη δολοφονία του; ο ρατσισμός ενάντια στον Ελληνα άνεργο που δεν έχει στον ήλιο μοίρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν είναι φερέγγυα η είδηση από των τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι στοιχίζουν στον Ελληνικό προϋπολογισμό οι υπεράριθμοι υπάλληλοι του Δημοσίου 13.000.000.000 δις το χρόνο είναι και η αιτία στο οικονομικό πρόβλημα τις χώρας.
    Σε 10 έτη στοίχησαν συνολικά 130 δις. Προσθέτοντας το κόστος των Ολυμπιακών αγώνων 160 δις, χωρίς το κόστος των περιφερειακών έργων, που πάνω κάτω στοίχησαν άλλα 100 δις έχουμε ένα σύνολο τις τάξης των 390.000.000.000 δις.
    Με δεδομένο ότι το κράτος ήταν ήδη χρεωμένο πριν από την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2004 οι τόκοι με ένα ελάχιστο υπολογισμό είναι 80.000.000.000 δις.
    Η διαχείριση τον κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά ήταν βασισμένη στα δανεικά, και μία εικονική ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου καθιερώθηκε ως κατεστημένη συλλογική σκέψη σε ολόκληρη σχεδόν την Ελληνική κοινωνία.
    Ήταν τόσο έντονη αυτή η εικονική πραγματικότητα που επεκτάθηκε και στο ατομικό η όπως λέγεται κοινώς ιδιωτικό δανεισμό.
    Εκατομμύρια Έλληνες πήραν δάνεια με δέλεαρ το χαμηλό επιτόκιο για να αγοράσουν σπίτια,αυτοκίνητα,Σκάφη.
    Ο κοινωνικός ανταγωνισμός του εικονικού πλούτου διόγκωσε ακόμη περισσότερο των δανεισμό με τις τράπεζες να τρίβουν τα χέρια τους,και τους κλασικούς τοκογλύφους τις γειτονιάς να έχουν περιέλθει σε απόγνωση αφού παλιοί (πελάτες...) μπορούσαν να βρουν χρήματα πολλή φθηνότερα πλέον.
    Στράφηκαν στο κατασκευαστικό κλάδο ως αρπαχτικά αφού εκεί μπορούσαν να πίνουν το αίμα χιλιάδων υποεργολάβων που μοχθούσαν στα γιαπιά τους.
    Ενδεικτικό είναι το κόστος ανά τετραγωνικό που δε ξεπερνά τα 700 ευρώ αλλά πουλιέται από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ.
    Με λίγα λόγια βρήκαν τον τρόπο να πάρουν μέρος στο γλέντι........
    Η φρενίτιδα του Ελληνα με το δανεισμό έφθασε στο έσχατο σημείο όταν δανειζόταν από μια τράπεζα για να επενδύσει μέσο του χρηματιστηρίου στη ίδια τράπεζα με αποκορύφωμα το 1999.
    Το συλλογικό οικονομικό θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε από κωμωδία σε τραγωδία τώρα πιά.
    Το διεθνές οικονομικό σύστημα με προκάλυψη τις Ευρωπαϊκές συμφωνίες είχε δεσμεύσει την χώρα και αυτό το γνώριζαν τα πολιτικά κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ,οι ευθύνες τους δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά μέγιστα ηθικές.
    Υποθάλπουν με πολιτικές πράξεις και δεσμεύσεις το μέλλων τουλάχιστον 3 γενεών Ελλήνων.
    Ο Παπανδρέου όσο και να έχει την βούληση ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα,η ζημία που κτίστηκε σε αμμόλοφο εννοώ την Αλλαγή.... του 1981 δεν αλλάζει με επέμβαση στους απάνω ορόφους.
    Το τραίνο χάθηκε τότε που η Ελληνική κοινωνία ήταν διατεθειμένη να ανέβει,δεν σταμάτησε το τραίνο στο σταθμό τις ανάπτυξης, τις αξιοκρατίας, που αθώα και καρτερικά περιμέναμε να σταματήσει τότε.
    Κλείνω και ελπίζω ότι η Ελλάδα ποτέ δε πεθαίνει όπως λέγεται.
    ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει γιατι τρωει τα παιδια της
    Μικρα Ασια ,Ποντος,Ανατολικη θρακη,Κυπρος.
    Ποιο εχει σειρα;;;
    Και παλι προς τη δοξα τραβα.
    Ωραιο το κειμενο του ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]