Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο 13,5% το έλλειμμα, στις 456 μονάδες τα spread, στο -5% το Χρηματιστήριο δημιουργούν εφιαλτικό τοπίο για τη χώρα!!!

  • Όλοι περιμένουν να δούνε σε εφαρμογή τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα
  • Έκδηλη η δυσπιστία των αγορών στην κυβέρνηση Παπανδρέου
  • Στο -5% το Χρηματιστήριο!!!
Το πριμ που πληρώνουν οι επενδυτές για την διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund διευρυνόταν σε νέο ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, καθώς παρέμεναν οι φόβοι για τα προβλήματα της Ελλάδας με το χρέος της και το spread του ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στις 456 μονάδες βάσης και υποχώρησε στις 440.
Οι ανησυχίες για τα την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το χρέος της και η αβεβαιότητα σχετικά με το κοινό σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, εκτινάσσοντας τα spreads στις τελευταίες συνεδριάσεις.
"Δεν βλέπω πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα χωρίς κάποιο καταλύτη και ο καταλύτης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προέλθει μόνο από τις αρχές (με τη μορφή διάσωσης)", είπε ο Piet Lammens της KBC.
Το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό δυο εβδομάδων έναντι του δολαρίου σήμερα Πέμπτη, μετά την διεύρυνση του ελληνικού spread.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου επέβαλε «σιωπητήριο» στους υπουργούς και τους προέτρεψε να επικεντρωθούν στα προβλήματα του τόπου.
Τα περί αλλαγών στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Κερδοσκόποι και ατυχείς κινήσεις κυβερνητικών (;) παραγόντων, βάζουν την ελληνική οικονομία στο απόσπασμα εκτοξεύοντας τα spread σε άκρως απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα. Την ίδια ώρα μεγάλη, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, αμερικανική τράπεζα πούλησε μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων κυρίως την Τρίτη, αλλά και χθες.
Η ελληνική οικονομία βρέθηκε χθες σε έντονο κλοιό έντονων πιέσεων για μία ακόμη ημέρα, με τα spread του 10ετούς ομολόγου να εδραιώνονται για τα καλά πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Προβληματισμός και στην Ε.Ε.
Έντονα επικριτικά ήταν τα σχόλια των περισσότερων πολιτικών ομάδων στη χθεσινή σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του προέδρου της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι για την κακή ποιότητα του περιεχομένου της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής, με την οποία θεσπίζεται μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε απολογητικό τόνο ο πρόεδρος της Ένωσης βαν Ρομπέι τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε με το περιεχόμενο της απόφασης. Ο αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Βέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, υποστήριξε πως αυτός ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πιστεύει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να επανέλθει η Κομισιόν με νέα πρότασή της για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δάνειο προς την Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο.
Εκτίναξη του ελλείμματος κοντά στο 13,5% του ΑΕΠ (από 12,7% ) δείχνουν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2009
Σύμφωνα με πληροφορίες η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος αποδίδεται αφενός στο... ΑΕΠ του περασμένου έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και στην μικρότερη «άσπρη τρύπα» το πλεόνασμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει περίπτωση το έλλειμμα να ανέβει στο 14% και επιπρόσθετα δεν επηρεάζεται ο φετινός στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Πάντως, το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009 θα γνωστοποιηθεί στις 22 Απριλίου από τη Γιούροστατ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν επηρεάζει τον τελικό στόχο για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την επίτευξη του στόχου. Γιατί, όπως εξηγούσαν, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούν εφόσον υλοποιηθούν πλήρως να μειώσουν το έλλειμμα περσσότερες από 6 μονάδες. Δηλαδή και με τη νέα αναθεώρηση υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης πάνω από 1%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ περίπου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από νωρίς σήμερα το πρωί κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες για την ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος γεγονός που επηρέασε αρνητικά την αγορά ομολόγων και οδήγησε σε εκτροχιασμό του spread του 10ετούς ομολόγου.
Πάντως, το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2009 αναμένεται να καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat.
Καταρρέει το Χρηματιστήριο
Το ΧΑ καταρρέει καθώς από..τη μία οι τράπεζες ζητούν ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και άρα θέλουν να λάβουν κεφάλαια από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ πριν μερικούς μήνες ήταν έτοιμες κάποιες από αυτές να επιστρέψουν κεφάλαια. Η έκθεση που έχουν σε ελληνικά ομόλογα αναμένεται να τους δώσει μεγάλες ζημιές, ενώ η πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει φέρει δραματική μείωση των χορηγήσεων και επομένως και η λειτουργική πορεία των τραπεζών δεν αναμένεται να είναι ικανοποιητική.
Το ΧΑ χάνει 5% και βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 1.900 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να είναι σημαντικά αυξημένη έναντι των προηγούμενων ημερών και να πλησιάζει τα 110 εκατ. ευρώ. Έλληνες και ξένοι ρευστοποιούν θέσεις που έχουν στο ΧΑ καθώς περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, ή δεν επιθυμούν να έχουν θέση στον κίνδυνο που λέγεται Ελλάδα. Όπως και στα ομόλογα απουσιάζουν οι αγοραστές και οι shorts κάνουν ό,τι θέλουν έτσι και στο ΧΑ η πτώση είναι έντονη γιατί απουσιάζουν οι αγοραστές, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς.
Στο -6% είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, ενώ 8% απώλειες καταγράφει η Eurobank, Στο -6% είναι η μετοχή της Alpha Bank και στο -7% της Τράπεζας Πειραιώς. Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 110 υποχωρούν και μόλις 11 ενισχύονται. Οι απώλειες του γενικού δείκτη σε τρεις συνεδριάσεις προσεγγίζουν το 10%.
Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και το τι θα ειπωθεί για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μαζί με την ελληνική αγορά υποχωρούν άνω του 1% οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ βουτιά παρατηρείται και στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Την ευθύνη για αυτή την πορεία φέρει φυσικά η Ελλάδα.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Υπομονή μέχρι να βγει η ψυχή μας.
    Εξάλλου μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει μια ώρα αρχύτερα.
    Αποφασίστηκε η πτώχευση και επίσημα , αφού πρώτα εξευτελίστηκαν χωρίς ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
    Ας πάρουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ χαμπάρι ότι οι προσδοκίες τους για αλληλέγγυα Ε.Ε. εξανεμίσθηκαν.
    Ο πραγματικός μας δυνάστης είναι οι Δ.Υ. που μας κατηγορούν για φοροφυγάδες συγχρόνως .
    Δυστυχώς προβλέπω να φαγωθούμαι μεταξύ μας στο άμεσο μέλλων.
    Αναγνωρίζω την ηλίθια λογική που είχα για δεκαετίες να στηρίζω συνδικαλιστικά και πολιτικά τα κεκτημένα ΄του δικού μου κλάδου που συνάμα ακούσια στήριζαν τους διπλοθεσίτες Δημοσίους υπαλλήλους ,τους διεφθαρμένους Δημοσίους υπαλλήλους,τους υψηλόμισθους με χιλιάδες ευρώ επι 15 μισθούς.
    Εγώ έχανα το μεροκάματο μου στην οικοδομή για τα δικά τους υπέρογκα συμφέροντα.
    Μα τι ηλίθια φέρθηκα.
    Και σήμερα με αποκαλούν αυτοί οι Γενίτσαροι και κλέφτη φοροφυγά.
    Κόντεψα να το πιστέψω,και κοίταξα το τραπεζικό μου βιβλιάριο ευτυχώς.
    Ο ΒΛΑΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κινείται η ακινησιά…., ‘’τρακόσα’’ στη σκυλολυσιά….,
    θα ‘χετε ‘’γλέντι’’ ‘’γάντι’’…., ιδού, ‘’καπνός’’ αγνάντι….!

    …..’’Κλώσες’’…., ‘’απόγονοι’’ του Ερμή….:
    δασ κάλου…., ‘’συστηματικής’’….,
    απάτης, δόλου και κλεψιάς….,
    σεις…., οι τρακόσοι στη Βουλή….,
    λες…., Εκτροφείο χαμερπιών….,
    ουστ, ‘’Εθνικό Θέατρο’’…., λες….,
    ή ‘’Σπίτι’’ του Μαντάμου….,
    που ‘’παίζει ’το’’ Χαμουραμπί….,
    ‘’τέτοιοι’’ κι εσείς…., ως κι ο Ερμής….,
    αμέσως….. ή εμμέσωςςςςς….,
    των ζάπλουτων…., ‘’Μαικήνων’’ –σας….,
    ‘’σικ’’ μανατζαρισμένα….,
    κι εσείς…., μα και το Κόμμα –σας….,
    ό λ α …., «δεξιά» κι «αριστερά»….,
    εκτρώματα….. Καμπάλας….,
    ‘’αρπαχτικά’’ της ‘’αρπαχτής’’….,
    λιοντάρια αυτοί…., ψοφίμι η Ελλάς…..
    κι εσείς, πάνω της, γύπες….,
    ‘’πατριώτες’’, τάχα…., Ανθέλληνες….,
    λαομπαίχτες…., ‘’Θεομπαίχτες’’….,
    σεις…., της Κατάντιας Φταίχτες
    και ‘’Καισαροπαπείο’’….,
    που, ‘’έτσι’’, είστε ‘’δεμένοι’’ –τους….,
    σας ‘’έχουνε στο χέρι’’….,
    κι είναι κλειστό το στόμα –σας….,
    ‘’δεμένα’’ είν’ τα χέρια –σας….,
    σάμπως μαφιόζων ομερτά….,
    κι εσείς….. και τα τσιράκια –σας….:
    ‘’καλαμαράδες’’ κι ‘’όργανα’’….,
    ελεγκτικά, ξου, τάχα….,
    της ‘’Θέμιδος’’ οι εκπορνευτές
    και κάθε ‘’τέτοιο’’….. πράμα….,
    ψοφίμια και θρασίμια….,
    σεις…., οι με Ερπετά τακίμια….,
    σκυλιά Πλουτοκρατίας…., σεις….,
    Χουντο’’δημοκρατίας’’…., σεις….,
    κι ‘’«ορθοί χρήστες του Μαμωνά»’’….,…..
    με ‘’ντουμπουρντού’’ και ‘’ντιχταρντά’’….,
    τους αλαφιάσατε όλους….,
    και ξύπνιους και χαχόλους….,
    που...., ‘’μια και δυο’’…., μες στο αλαφιό….,
    θα ‘ρθούνε ‘κεί…., ωρέ μαφιό’….,
    να κάνουνε το ‘’Θάμα’’….,
    να ‘’γείρουνε’’ το ‘’Σπίτι’’ –σας….,
    καθότι οι φουλ απελπισμένοι….,
    και δη οι φουλ διαψευσμένοι….,
    ----- …..τί, κι από σας, να περιμένουν….,
    πλην….. από ‘’κλώσες’’….. γλου – γλου – γλου…..
    και….. από κόρακες….. κρα – κρα….!; -----
    που τους τα παίρνετε όλα –τους….,
    δοκεί μοι…., είν’ ‘’ένα κι ένα’’ πράμα
    να γίνουν ‘’καμικάζι’’…., να….,
    σαν ‘’τους πατάτε γκάζι’’…., να….,
    που….. τι, βρε, τους χρειάζεται
    το μαριονετο’’σπίτι’’….:
    ‘’φάτνη’’ και φέρετρο μαζί….,
    ----- όι, όι…., και ποιος τους συγκρατεί….! -----
    σαν θα ‘χανε λιγότερη
    ζημιά….. και πιο καζάντι….,
    αν θα ‘χαν….. ακυβερνησιά….,…..
    άντε και….. ‘’καλυφθείτε’’….,
    κινείται η ακινησιά….,
    ‘’τρακόσα’’ στη σκυλολυσιά….,
    θα ‘χετε ‘’γλέντι’’ ‘’γάντι’’….,
    ιδού, ‘’καπνός’’ αγνάντι….,….!.....

    …..Χξς΄ςςςς…., χμμμμμ…., κι ως τι –σας φαίνεται…., που –σας φαίνεται…., πως δεν….:

    Αλέξανδρος Ζήβας,
    URL : www.alexandros-zivas.gr
    ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]