Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

  • Οι επενδυτές ομολόγων ήρθαν να θυμίσουν στην Ελλάδα ότι τα χρονικά της περιθώρια εξαντλούνται, υποστηρίζουν οι Financial Times
  • Έφτασε η στιγμή για να ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα
  • Τρισέ: Δεν βλέπω πτώχευση
Η τελευταία εκτίναξη των spread διαψεύδει την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης ότι με τη συμφωνία στήριξης στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι τον περασμένο μήνα κέρδισε αρκετό χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Ωστόσο, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, το γεγονός ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει μικρός υποδεικνύει τη γενική πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα «διασωθεί», αν και μένει να διευκρινιστούν οι ακριβείς παράμετροι αυτής της ρευστοποίησης.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί τους traders και τους κερδοσκόπους, θα έπρεπε να αναλογιστεί ότι το σφυροκόπημα της Ελλάδας και του ευρώ σημαίνει πολύ περισσότερα από μια βίαιη ρευστοποίηση κερδών στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Πολλοί από τους επενδυτές που λαμβάνουν θέση κατά της Ελλάδας δεν προέρχονται από «επιθετικούς» χώρους, όπως τα hedge funds, αλλά αποτελούν παραδοσιακούς διαχειριστές ενεργητικού, οι οποίοι προσπαθούν να προφυλαχθούν από ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, η άφιξη των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή υποδεικνύει αύξηση των πιθανοτήτων το ταμείο να αναλάβει πολύ πιο δραστήριο ρόλο από την παροχή συμβουλών και τεχνικής βοήθειας στην πληγείσα χώρα.
Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια
Εφτασε η στιγμή, σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Fitch κ. Κ. Πράις, να ζητήσει η Ελλάδα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Η εκτίναξη των spreads και η έλλειψη σαφήνειας για το σχέδιο στήριξης δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση, υποστήριξε ο κ. Πράις, την ώρα που το spread των 10ετών ομολόγων έφτασε στις 453 μονάδες και των 2ετών μέχρι και τις 720 μονάδες.
«Πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάει δημόσια στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και στήριξη. Το ζήτημα δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», δήλωσε ο κ. Πράις στο Reuters. «Επειδή τα spreads συνεχίζουν να ενισχύονται, επειδή παρά τα όσα έχουν κάνει στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, υπάρχει ακόμη έλλειψη σαφήνειας και σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και τι κεφάλαια αφορά» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι πλέον υψηλός.
Για το λόγο αυτό και επισήμανε ότι «είναι ώρα για την ευρωζώνη και την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσουν πλήρως την κλίμακα των προβλημάτων τους».
Δηλώσεις Τρισέ
Με όλη την πληροφόρηση που έχω δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet.
«Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής για την στήριξη της Ελλάδας αποτελεί μία πολύ σοβαρή δέσμευση και την υποστηρίζουμε», τόνισε συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα των νέων μέτρων της Ελλάδας είναι εφαρμόσιμο και ξεκίνησε ήδη να εκτελείται».
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε και επισήμως την παράταση στην αποδοχή χρεογράφων χαμηλότερης διαβάθμισης ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2011 χωρίς να αλλάξει κάτι στις προμήθειες. Το ζήτημα των τελευταίων, που θα απαιτεί η ΕΚΤ ως εξασφάλιση, θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2011 και πιθανόν να υπάρξει προμήθεια 5%.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει μικρός" λέει η βρετανική εφημερίδα.

    Το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2009 ήταν -1%. Το ΑΕΠ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκε. Απορώ πως περιμένουν να πληρώνουμε επιτόκια ενώ η ανάπτυξη είναι αρνητική.
    Η παγκόσμια χρεωκοπία είναι δεδομένη, όταν παράγουμε λιγότερα και χρεωνόμαστε(λογιστικά) περισσότερο.

    Αν θέλουν να πληρωθούν, αυτοί που φτιάχνουν χρέη με μαγικά επιτόκια, ας έρθουν να τα πάρουν μόνοι τους.
    Κάνεις έλληνας δεν θα ανεχτεί να πληρώσει κάτι που δεν πήρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πληρωσει και θα πει και ενα τραγουδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα δούμε το 2010 πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εφορία και ΦΠΑ, ούτε οι πολίτες θα πληρώσουν.
    Αν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο δάνειο της τράπεζας και την εφορία, θα πληρώσεις την τράπεζα.
    Αν οι δουλειές δεν πάνε καλά ή μείνεις άνεργος, δεν θα πληρώσεις εφορία. Πως θα ζήσεις αύριο όταν κόβουν ακόμα και το ταμείο ανεργίας;

    Το κράτος δεν μπορεί να βάλει χιλιάδες φοροφυγάδες φυλακή και δεν μπορεί να πάρει κάτι που δεν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]