Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό κατάρρευσης

  • Πλήρης η κατάρρευση τόσο στις μετοχές, όσο και στα ομόλογα, καθώς το spread βρίσκεται πλέον στις 456 μονάδες και αφού νωρίτερα είχαν διακοπεί οι συναλλαγές
Οι επενδυτές πλέον είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο τι θα πει ο κεντρικός τραπεζίτης Τρισέ το μεσημέρι, αν δηλαδή θα δώσει λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου. Όμως οι γενικόλογες δηλώσεις του κυρίου Τρισέ, δεν δείχνουν να μεταβάλουν την εικόνα που σήμερα δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές (ο κ. Τρισέ δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να σχολιάσει την απότομη κούρσα ανόδου των spreads).
Οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων δεν έχουν προηγούμενο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο δανεισμό για τη χώρα μας. Το spread των 10ετών ομολόγων έχει εκτιναχθεί στο ιστορικό υψηλό των 456 μονάδων βάσης και η απόδοση τους στο 7,50%! Το ανησυχητικό είναι ότι το spread για το διετές ομόλογο φθάνει στις 587 μονάδες και για το πενταετές στις 481 μονάδες.
Αφορμή για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των spread θεωρείται δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, εμφανίζοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να “αιμορραγείητές δίχως αύριο στην Οδό Αθηνών η οποία χάνει 5% με τον Γενικό Δείκτη στις 1888 μονάδες. Πτώση 7,49% για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ όλες οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές καταρρέουν με απώλειες 7%. Πτώση 9% για την Eurobank.
Την ίδια ώρα, σε απόσυρση των ελληνικών ρέπος πρόχωρησε η Γερμανική Τράπεζα Commerzbank, σύμφωνα με αποκελιστικές πληροφορίες του protothema.gr . Τούτο σημαίνει οτι η γερμανική τράπεζα ζητά πίσω απο τις ελληνικές τράπεζες τα χρήματα που έδωσε μέ ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα. Η εξέλιξη είναι άκρως αρνητική, αν και η ΕΚΤ εγγυήθηκε πρόσφατα ότι θα λαμβάνει ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα. H γερμανική τράπεζα,σε δηλώσεις εκπροσώπου της τονίζει ότι η αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads θα είνα δυνατή, μόνο ύστερα απο την παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη.
Η ογκούμενη δυσπιστία με την οποία οι διεθνείς χρηματαγορές αντιμετωπίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει χρέος και ελλείμματα, ρίχνει βαριά της σκιά της στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το πέρας της οποίας ο Πρόεδρός της Ζαν – Κλοντ Τρισέ εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί για το ελληνικό ζήτημα.
Το κεντρικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει σταθερό στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% , εκτιμούν αναλυτές , ενώ ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι πιθανόν να πιεστεί να κάνει μια δήλωση με την οποία θα διευκρινίζει τη θέση του σε μία πιθανή βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Αναλυτές του ομίλου UniCredit θεωρούν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο Τρισέ «θα επαινέσει τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, πιθανότατα όμως θα προσθέσει ότι η ΕΚΤ θεωρεί την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τη δεύτερη καλύτερη λύση, σε περίπτωση έσχατης ανάγκης».
Η εγχώρια δημοσιονομική κρίση επιτείνει τις πιέσεις στο ευρώ, η ισοτιμία του οποίου υπεχώρησε έναντι του δολαρίου στα 1.32
Η άνοδος στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, αναζωπύρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να ζητεί τελικά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε πρόσφατα με το ΔΝΤ να εμπλέκεται και αυτό στην διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Το γαλλικό πρακτορείο μάλιστα επικαλείται και αυτό δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη σύμφωνα με τον οποίο: «η Ελλάδα χρειάζεται έναν σωτήρα με μεγάλο πορτοφόλι και όλα δείχνουν ότι η μοίρα μας δείχνει ήδη προς το ΔΝΤ. Κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται αυτή τη στιγμή. Κεφάλαια της τάξης των 2 έως 5 δισεκατομμυρίων μοιάζει με ασπιρίνη σε ετοιμοθάνατο».
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]