Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Σόρος προτρέπει να σωθεί η Ελλάδα για να μην "τελειώσει" το ευρώ!!!

  • Και όμως, μέχρι και ο Σόρος προτρέπει τους Ευρωπαίους να σώσουν την Ελλάδα εάν θέλουν να σωθεί το ευρώ...!
O "γκουρού" των αγορών τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN πως το ευρώ δοκιμάζεται σκληρά αυτήν την περίοδο και μπορεί να μην αντέξει την ελληνική δημοσιονομική κρίση.
Η «κατασκευή» της Ευρωζώνης, όπως σχολιάζει, έχει πολλά... λάθη καθώς, αν και υπάρχει μία κοινή κεντρική τράπεζα, δεν υπάρχει ένα κοινό υπουργείο οικονομικών.
Η ισοτιμία είναι «κλειδωμένη» κι ετσι, εάν μία χώρα παρουσιάσει προβλήματα, δεν έχει την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της, τονίζει ο μεγαλοεπενδυτής.
Το χρέος της Ελλάδας έβαλε το ευρώ, στην μακροβιώτερη καθοδική οδό του έναντι του δολαρίου, από τον Νοέμβριο του 2008. Και μάλιστα, έχει κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν έντονα και για τα προβλήματα άλλων περιφερειακών χώρων της Ε.Ε, όπως η Ισπανία.
Οπως εκτιμά ο Soros, η Ελλάδα θα καταφέρει να επβιώσει της κρίσης της, όμως θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες. Ετσι, η Ε.Ε πρέπει τώρα να πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα, αλλιώς το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει.
Η ελληνική κρίση θα δημιουργήσει μία νέα Ευρώπη
Όταν αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το ευρώ στη δεκαετία του 1990, ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τη παράλληλη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το συντονισμό των φορολογικών και δημοσιονομικών πολιτικών για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Αυτό θα έπρεπε να είναι και το αμέσως επόμενο βήμα μετά την ίδρυση μιας κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας.
Η πτώση του τείχους του... Βερολίνου άλλαξε τις προτεραιότητες, και η Ε.Ε. στράφηκε προς τη μεγέθυνσή της, παρά προς την «εμβάθυνση». Για αυτό και σήμερα, η Ε.Ε. αποτελεί παραδοξότητα, διαθέτοντας κεντρική τράπεζα, ενιαίο νόμισμα αλλά όχι κοινό υπουργείο το οποίο και θα συντονίζει τις δημοσιονομικές πολιτικές σε όλα τα κράτη που αποτελούν την ευρωζώνη.
Σήμερα όμως η Ε.Ε. ανακαλύπτει πόσο επώδυνη ήταν αυτή η έλλειψη κεντρικού συντονιστικού οργάνου. Το ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει μια ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ζώνης, αλλιώς όλοι θα υποφέρουν από κοινού. Αν πέσει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν η Ισπανία, η Ιταλία, ίσως και η ίδια η Γερμανία. Παίζονται πολλά, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πλέον αλληλένδετες μέσω των συναλλαγών του ευρώ, και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδος.
Η αλληλεπίδραση των οικονομιών της Ε.Ε. σημαίνει πολύ απλά πως δεν επιτρέπεται η κατάρρευση της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ευρωζώνης. Αν και μια πρώτη πρόχειρη ματιά δείχνει πως η Ε.Ε. κινδυνεύει να διαλυθεί, στη πραγματικότητα αυτό που θα βγει από τη παρούσα κρίση είναι η πραγματική «εμβάθυνση» της Ένωσης. Στην αρχή πολλοί ήταν αυτοί που δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το ευρώ. Όμως δεν ήταν δυνατό να επιβιώσει μια ενιαία αγορά, χωρίς ένα κοινό νόμισμα.
Έγινε φανερό σε όλους πως αν έχεις κοινή αγορά με διαφορετικά νομίσματα, τότε θα υπάρχει εμπορικός ανταγωνισμός μέσω των υποτιμήσεων. Το ενιαίο νόμισμα ήταν και είναι η μόνη επιλογή για μια ενιαία αγορά. Για αυτό, όσοι ήθελαν να επωφεληθούν, ακόμη και οι διστακτικοί, προτίμησαν να ενσωματωθούν στην ευρωζώνη.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα. Αν και η τρέχουσα άποψη είναι εναντίον μιας ενιαίας φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να την υιοθετήσουν σύντομα. Χωρίς αυτήν, το ευρώ κινδυνεύει.
Η Ελλάδα υπήρξε η γενέτειρα της Ευρώπης. Η ελληνική κρίση σήμερα ίσως αποτελέσει τη μαμή για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ιδέας.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Φαινεται οτι περα απο την ΕΕ ζημιωνεται και ο ιδιος ο Σορος!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]