Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναθεώρηση του Συντάγματος ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν

  • Τροποποίηση που δίνει ατιμωρησία στο κυβερνών κόμμα αλλά και που οδηγεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης
"Δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε εξ ολοκλήρου το Σύνταγμα αλλά σκοπεύουμε να τροποποιήσουμε ορισμένα άρθρα, κυρίως αυτό για την απαγόρευση της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και αυτό για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις εντάσσονται στις προσπάθειες της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.
"Θα προχωρήσουμε γρήγορα ώστε να έχουμε διαβουλεύσεις επ' αυτού με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην εθνοσυνέλευση", επισήμανε ο κ. Ερντογάν, που η συνταγματική αναθεώρηση ήταν ο βασικός στόχος του κόμματός του, μετά την επανεκλογή του το 2007.
Το σημερινό σύνταγμα της Τουρκίας, καταρτίστηκε από τους πρωτοστάτες του πραξικοπήματος του 1980, το 1982.Σε αυτό προβλέπονται δραστικοί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ δίδεται δυνατότητα απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων, περιστέλλεται η δράση των συνδικάτων και επιτρέπεται η άσκηση σημαντικής επιρροής στην πολιτική ζωή της χώρας, στο στρατό.
Από το 2001-2004 τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου η Τουρκία να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η κίνηση του Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει κρίση στη χώρα, μετά τις συλλήψεις στρατιωτικών, που κατηγορούνται για το σχέδιο "Βαριοπούλα", βασικός στόχος του οποίου ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης.
Η αναθεώρηση του συντάγματος ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης του ισλαμικών καταβολών μετά τη μεγάλη του νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2007.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]