Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαπραγματεύσεις για το όνομα "Βόρεια Μακεδονία"

  • "Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται" κι έτσι ο Νίμιτς (και οι εργοδότες-αφεντικά του) αποφάσισαν να προχωρήσουν τώρα το ζήτημα της διαφοράς Ελλάδας - Σκοπίων για το όνομα
Το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” σε όλες τις παραλλαγές του βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έχει από χθες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Νίμιτς εισηγείται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, πύκνωση των απευθείας επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου και τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα με το οποίο θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα. Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του και ζητά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Νίμιτς, ζήτησε όνομα που θα έχει τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο πολίτευμα, επιμένοντας στο “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γνωρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα το απορρίψει αποδεχόμενη μόνο το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι, αν το όνομα που θα συμφωνηθεί είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς, τότε θα πρέπει το εύρος της χρήσης που θα καθοριστεί να είναι στα μέτρα της ΠΓΔΜ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία των Σκοπίων μπορεί να δεχθεί το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, εφόσον διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με όσες τρίτες χώρες το επιλέξουν.
Χαμηλές προσδοκίες
Ελληνικές διπλωματικές πηγές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες ως προς τη δυνατότητα σημαντικών εξελίξεων στο ορατό μέλλον, θεωρώντας προσχηματική τη μετακίνηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι από τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας (σύνθετο όνομα μόνο για τις σχέσεις με την Ελλάδα).
Τι προτείνει και τι αντιπροτείνουμε
■ Ο κ. Νίμιτς εισηγείται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, πύκνωση των απευθείας επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου και τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα με το οποίο θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα.
■ Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του και ζητά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.
Πιέσεις στο παρασκήνιο
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων και αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση απόλυτη εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών. Και ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που δεν έγιναν σοβαρές διαρροές στα Σκόπια σχετικά με την ουσία των συναντήσεων που είχε στη γειτονική χώρα ο κ. Νίμιτς. Μάλιστα έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα και δεν έπαιξε καν πρώτο στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό δείχνει την κρισιμότητα της συγκυρίας και των πιέσεων που ασκούνται στο παρασκήνιο για επίτευξη συμβιβασμού άμεσα. Ο κ. Νίμιτς στις δημόσιες δηλώσεις του ανέδειξε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει σύντομα πρόοδος. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επιδιώκει ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση εκτιμώντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ότι η ελληνική πλευρά θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τις κοινοτικές πιέσεις ταυτόχρονα για το σκοπιανό και τα δημοσιονομικά.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι, αν το όνομα που θα συμφωνηθεί είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς, τότε θα πρέπει το εύρος της χρήσης που θα καθοριστεί να είναι στα μέτρα της ΠΓΔΜ"

    Οριστε που εφτασε το θρασος των Σκοπιανων.Ξαναγραφουν την ιστορια οπως θελουν,και διαπραγματευονται οπως θελουν!!
    Απο την στιγμη που οι ιδιοι οι πολιτικαντηδες μας δεν σεβονται τους εαυτους τους,γιατι να απαιτουμε σεβασμο απο τους αλλους??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]