Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία τουρκική φρεγάτα ήρθε μέχρι το Σούνιο και έγινε θέμα;

  • Οι Τούρκοι ψάχνουν για το μοιραίο ελληνικό λάθος που θα τους δώσει την ευκαιρία να λύσουν τα δικά τους προβλήματα ή οι δικοί μας ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούνε θέματα προς συζήτηση που δεν καίνε την σημερινή κυβέρνηση;
Και ξαφνικά πανικός!!! Η είδηση άρχισε να "τρέχει" στον ηλεκτρονικό τύπο και στα ιστολόγια, ταχύτερα και από το φως...! Τουρκική φρεγάτα έφτασε στο Σούνιο... Ε, και; Συνήθης διέλευση μέσα σε διεθνή χωρικά ύδατα ήταν, αλλά φαίνεται πως κάποιοι από τη δική μας πλευρά βρήκαν ευκαιρία να μας κάνουν να ξεχαστούμε, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και στους γείτονες τούρκους την ευκαιρία να πιαστούν από το σωσίβιο της "έντασης" -φυσικά τεχνητής- μέσα από την οποία όλοι ευελπιστούν σήμερα να αποκομίσουν οφέλη...!

Τουρκική φρεγάτα κλάσης O.H.PERRY, κινήθηκε σήμερα το πρωί κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αττικής ευρισκόμενη στα διεθνή ύδατα. Η φρεγάτα – πρόκειται για την “Γκαζιαντέπ” – απέπλευσε από το ναύσταθμο του Ακσάζ χθες το απόγευμα και μετά από μία πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατευθύνθηκε βόρεια προς την Άνδρο.
Σε ολόκληρη την πορεία της η τουρκική φρεγάτα βρισκόταν υπό την συνεχή παρακολούθηση από την ελληνική πυραυλάκατο “Ρουσσέν” και φυσικά δεν αποτελεί, εν πρώτοις, κάτι το ιδιαίτερο η κίνηση ενός τουρκικού πολεμικού σκάφους μέσα στα διεθνή ύδατα.
Περίσκεψη όμως πρέπει να υπάρξει για τους λόγους αυτής της ξαφνικής επίσκεψης, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία οι τούρκοι στρατηγοί θα ήθελαν πάρα πολύ ένα μικρό επεισόδιο με την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξουν την σημαντικότητα και την σπουδαιότητα του ρόλου τους για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας. Το γεγονός της κινησης της τουρκικής φρεγάτας θα μπορούσε ίσως να σημάνει και μία έκρυθμη κατάσταση, η οποία εντέχνως θα μπορούσε να βάλει τους τούρκους στρατηγούς κυριολεκτικά σε θέση εξουσίας και να τους δώσει έτσι την ευκαιρία να "ξεφορτωθούν" μια σειρά από ενοχλητικούς τούρκους πολιτικούς.
Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση της "Γκαζιαντέπ", έδωσε την ευκαιρία για δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας και να απαλλάξει -έστω και προσωρινά- τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες και τους κυβερνώντες από τα στοιχεία που αρχίζουν να σωρρεύονται εις βάρος τους. Είναι βέβαιο πως τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες θα γίνει σημαντική προσπάθεια αλλαγής σκηνικού ενδιαφέροντος από τις Βρυξέλλες, την Γερμανία και τον Λευκό Οίκο, προς το Αιγαίο και τα προβλήματα των Τούρκων γειτόνων που ζούνε κυριολεκτικά κάτω από τον φόβο ενός πραξικοπήματος που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή...
Η τουρκική φρεγάτα ήρθε, πέρασε και έφυγε, αλλά τα εδώ προβλήματα παραμένουν -όπως και στην Τουρκία- και δυστυχώς φαίνεται πως μία ιδιαίτερα δραματική και κρίσιμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορέσει να μετατρέψει την ισχύουσα σημερινή εικόνα.
Το ιστορικό της διέλευσης
Η τουρκική φρεγάτα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Αksaz χθες το απόγευμα και μετά από μία πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατευθύνεται βόρεια προς την Άνδρο. Παρακολουθείται από ελληνική πυραυλάκατο.
Σε όλη την πορεία του κοντά στην Αττική παρακολουθείτο από την ελληνική πυραυλάκατο Ρ67 “Ρουσσέν”.
Η τουρκική φρεγάτα έφτασε στην περιοχή μεταξύ Άνδρου και Ψαρών, βγαίνοντας στην ανοκτή θάλασσα από το στενό του Καφηρέα.
Το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε την πορεία του μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενδιάμεσα Σουνίου και Κέας-Μακρονήσου.
Η διέλευση τυπικά θεωρείται “αβλαβής”, αλλά πρόκειται για κορυφαία πρόκληση, όχι μόνο λόγω των συστημάτων του σκάφους που ήταν όλα “ανοικτά” κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, αλλά κυρίως γιατί σε μία μοναχική πορεία ξεκίνησε απο τον Aksaz για να φτάσει στην Αθήνα!
Γενικά, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που έχουμε κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ημέρα Κυριακή και αυτό ίσως να δείχνει ασήμαντο, αλλά είναι μία πολύ σημαντική σημειολογική κλιμάκωση
Σίγουρα μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση του. Το Αksaz βρίσκεται απέναντι από τα Δωδεκάνησα στην Μαρμαρίδα και η φρεγάτα διαπλέοντας με βορειοδυτική κατεύθυνση ολόκληρο το Αιγαίο έφτασε έξω από το Σούνιο!
Πολλά ελληνικά σκάφη (ψαράδικα, αναψυχής κλπ) που βρίσκονταν στην ακτή της ανατολικής Αττικής είδαν την τουρκική φρεγάτα να περνάει από μπροστά τους!
Είναι κάτι ανάλογο με την υπέρπτηση πάνω από την φρεγάτα “ΑΙΓΑΙΟ” των τουρκικών F-16: Προσπαθούν να προκαλέσουν ελληνική απάντηση. Και είναι βέβαιο ότι θα αποθρασύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο.
Τι σημαίνει “αβλαβής διέλευση”:
Κίνηση σκάφους εντός των χωρικών υδάτων μίας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση κίνηση εντός των 6 ναυτικών μιλίων από την στεριά. Το σκάφος υποχρεούται να κρατάει σταθερή πορεία και διεύθυνση και σε κάθε περίπτωση να μη κινείται κάθετα προς την ακτή. Το σκάφος θα πρέπει να έχει απενεργοποιήσει τους αισθητήρες του (Ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές). Αν είναι υποβρύχιο θα πρέπει να κινείται σε ανάδυση. Γενικά το σκάφος που κάνει αβλαβή διέλευση υποχρεούται να κάνει με σαφή τρόπο την πρόθεσή του να κινηθεί «ειρηνικά».
Σήμερα τουλάχιστον το ραντάρ και τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων ήταν “ακοικτά”, όπως το κατέγραψαν οι ελληνικές συσκευές ΕSM.
Πέρσι, στις 14 Ιανουαρίου 2009, μία άλλη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού (η “ΤURGUT REIS” F241, κλάσης “Yavuz” ΜΕΚΟ 200ΤΝ Τrack Ι, αντίστοιχη των δικών μας ΜΕΚΟ 200ΗΝ) συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη άσκηση “ACIK DENIZ” έπλευσε ανενόχλητη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβαίνοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αττικής, ελάχιστα ναυτικά μίλια από το σπίτι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα, από το οποίο και ήταν ορατό το σκάφος!
Η ιδιαιτερότητα της τουρκικής κίνησης-διέλευσης μπορεί και να χαρακτηριστεί ως ξεκάθαρη πρόκληση εάν παρατηρήσουμε πως στην σημερινή πρόκληση δεν είχαμε ανάστροφη πορεία, αλλά είχαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο της πρόκλησης: Ένα πολεμικό σκάφος που αποπλέει από τον ναύσταθμο του στο Aksaz ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση (36°50′04″N 28°23′24″E / 36.8345°N 28.39°E / 36.8345; 28.39) από την Αττική και δεν συμμετέχει σε άσκηση σε σχετικά κοντινή απόσταση, όπως συνέβη πέρσι με την “ΤURGUT REIS” που συμμετείχε στην άσκηση “ACIK DENIZ”.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Τα μετρα για 14μισθοδε περνανε .
    Ζουμε αποαυτο κλεφτες δε θα γινουμε.
    Δουλεμενα λεφταμαςειναι..
    Πατε στους φιλους σας να γυρισουν τα κλεμμενα
    Ολοι νυχτα θα φυγετε.
    Αει πια στου φορολογουμενου τιμιου θα ξεσπασετε???
    αλλοιμινο δεν τ αφηνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγα το γεγονος ! Και οι δικες μας φρεγατες πηγαινουν ,καθε τοσο, Κωνσταντινουπολη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε 28/2 9'09 μμ,

    Καθε ποτε και πως διασχιζουν οι Ελληνικες φρεγατες τα Στενα των Δαρδανελλιων??
    Ρωτω ετσι απο περιεργεια!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]