Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν στριμώχνει τον στρατό

Επικαλούμενη την αναγκαία βελτίωση των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μετά την αποκάλυψη του περιβόητου σχεδίου πραξικοπήματος γνωστού ως «Βαριοπούλα», η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε ακάθεκτη στην κατάργηση του Πρωτοκόλλου Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη (EMASYA), βάσει του οποίου ο στρατός νομιμοποιείται να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.
Το Πρωτόκολλο, πέρα από την πρακτική του σημασία, έχει αρνητική συμβολική φόρτιση, δοθέντος ότι είχε υπογραφεί μεταξύ γενικού επιτελείου και κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1997, πέντε μήνες μετά το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» κατά του τότε ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετσμετίν Ερμπακάν και της κυβέρνησής του, στις 28 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους.
Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι το Πρωτόκολλο θα καταργηθεί πριν από τη 13η επέτειο του εν λόγω πραξικοπήματος, που έγινε αιτία να τεθούν εκτός νόμου και ο Ερμπακάν και το Κόμμα της Ευημερίας. Η κατάργηση του Πρωτοκόλλου με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αποτελεί σοβαρότατη εξέλιξη, καθώς στερεί από τον στρατό το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις και να παρεμβαίνει σε όλες τις τουρκικές επαρχίες, αγνοώντας την κεντρική κυβέρνηση και τους κυβερνήτες επαρχιών.
Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», επόμενο βήμα της κυβέρνησης Ερντογάν, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, είναι η τροποποίηση του Εγχειριδίου για την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας, γνωστό σαν «Κόκκινο Βιβλίο», αλλά και σαν «Κρυφό Σύνταγμα της Τουρκίας», «βασικό έρεισμα για την εξύφανση συνωμοσιών και σχεδίων ανατροπής κυβερνήσεων εκ μέρους του στρατού».
Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει την τροποποίηση του άρθρου 35 του στρατιωτικού κώδικα, που ορίζει ότι χρέος των ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία της πατρίδας και του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό επικαλέστηκαν οι στρατηγοί κατά τη διενέργεια πραξικοπημάτων, αλλά η παρούσα πολιτική ηγεσία πιστεύει ότι η προστασία του Συντάγματος και της Δημοκρατίας είναι δικό της έργο.
Για την τροποποίηση του άρθρου 35 απαιτείται η έγκριση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος συναίνεσε χθες και στην κατάργηση του EMASYA, υπερθεματίζοντας μάλιστα ως προς τη μηδαμινή χρησιμότητα του Πρωτοκόλλου, «εφόσον το υποκαθιστά επαξίως η υπάρχουσα νομοθεσία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, πρωταγωνιστής της υπόθεσης «Βαριοπούλα» ή «Μπελιόζ», ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο αυτό πραξικοπήματος εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο ακυρωθέν Πρωτόκολλο.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]