Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ήταν λάθος των ελλήνων πολιτικών να εξωραΐζουν το έλλειμμα

Ναι, όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα απ’ ότι θα έπρεπε να ξοδέψουν. Αλλά αυτά που ακούγονται και γράφονται για την Ελλάδα και την κρίση είναι φαιδρές υπερβολές:
* πιθανολογείται η κατάρρευση μιας χώρας,
* ο Έλληνας στιγματίζεται ως απατεωνίσκος και
* αμαυρώνεται η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια αυτά γράφονται κυρίως από σχολιογράφους της καρέκλας που μέχρι πρότινος οι γνώσεις τους για την Ελλάδα έφταναν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το ούζο.
Όλα δείχνουν όμως ότι η κρίση δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με την ελληνική ιδιοσυγκρασία».
Αυτά "καταθέτει" ο Thomas Fricke, επικεφαλής των... οικονομικών αναλυτών της Financial Times Deutschland (ναι, είναι η ανεξάρτητη Γερμανική έκδοση της Βρετανικής εφημερίδας...) σε σημερινό του άρθρο.
Ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής διαπιστώνει ότι «οι ύβρεις για τους Έλληνες αγγίζουν τη γελοιότητα, ίσως επειδή αν αναζητηθούν σοβαρά τα αίτια κάποιοι θεματοφύλακες της σταθερότητας στη Φραγκφούρτη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα αποκαλυφθούν συνυπεύθυνοι.
«Ναι, ήταν λάθος να εξωραΐζουν οι Έλληνες πολιτικοί το έλλειμμα. Ναι, όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα απ’ ότι θα έπρεπε να ξοδέψουν. Αλλά αυτά που ακούγονται και γράφονται για την Ελλάδα και την κρίση είναι φαιδρές υπερβολές: πιθανολογείται η κατάρρευση μιας χώρας, ο Έλληνας στιγματίζεται ως απατεωνίσκος και αμαυρώνεται η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια αυτά γράφονται κυρίως από σχολιογράφους της καρέκλας που μέχρι πρότινος οι γνώσεις τους για την Ελλάδα έφταναν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το ούζο. Όλα δείχνουν όμως ότι η κρίση δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με την ελληνική ιδιοσυγκρασία».
«Μόλις πριν από τρία χρόνια οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ διαπίστωναν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα εξελισσόταν, η οικονομία της σταθεροποιούνταν με μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, η εξυγίανση προχωρούσε, η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα εκτιμούνταν στο 4%. Και στις εκθέσεις της Κομισιόν διαβάζαμε σελίδες επί σελίδων για το πως προχωρά η μείωση της γραφειοκρατίας και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Το έλλειμμα της Ελλάδας είναι μεγάλο, αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα δικαιολογούσε μια χρεοκοπία, αλλά ούτε τώρα τη δικαιολογεί», γράφει ο σχολιαστής και διαπιστώνει: «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι βεβαίως το σκέλος των εσόδων και πρωτίστως η ανταγωνιστικότητα, η οποία αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου της που αγγίζει πάνω από το 10% του ΑΕΠ.
Αυτό έχει όμως και μια άλλη πλευρά. Η Γερμανία για παράδειγμα με την πολιτική συγκράτησης των μισθών χρόνια τώρα έκανε τα πάντα για να γίνει η οικονομία της ανταγωνιστικότερη. Τώρα εξανίσταται που οι άλλοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί και οδηγούνται σε κρίση.
«Μία τέτοια κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τετριμμένα κλισέ και όργια ελέγχων στην ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζονται περισσότερα:
Χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα, που να θεωρεί αποστολή της να αποτρέπει υπερβολικές ανατιμήσεις, χρειάζεται μία γερμανική κυβέρνηση που να σταματήσει να παίζει τον ιεραπόστολο της ηθικής, και να εγκαταλείψει το μοντέλο της αυτοσυγκράτησης εις βάρος άλλων.
Και φυσικά οι ζογκλέρ - χρηματιστές πρέπει να ψάξουν άλλη δουλειά πριν χάσουν παντελώς κάθε επαφή με την πραγματικότητα οδηγώντας την επόμενη χώρα στην καταστροφή».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Χρειαζεται να μπουν στη φυλακη πολλα καθαρματα εξαιτιας του σκανδαλου του Χρηματιστηριου, της SIEMENS,των δομημενων ομολογων,της Μονης Βατοπαιδιου και εξαιτιας υπερεκτιμησεων απο "μεγαλοεργολαβους" καθως και να επιστραφουν τα κλεμμενα!!
    Αυτα βεβαιως ειναι ονειρα θερινης νυκτος,εν τουτοις το δικαιωμα να επιδιωκουμε δικαιοσυνη και αποκατασταση της αληθειας ειναι αναφαιρετο δικαιωμα μας!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]