Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Βέτο» Παπανδρέου στον Γκρούεφσκι

Μία κενού περιεχομένου συνάντηση

Την αλλαγή του κλίματος θέλησε να σηματοδοτήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ σε μία επαφή γνωριμίας, όπου –κατά πληροφορίες- οι δύο πλευρές περιορίστηκαν στην ανταλλαγή των «διαπιστευτηρίων» τους.
Ο κύριος Παπανδρέου θέλησε να καταδείξει ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2006 (όταν συναντήθηκε με τον Βλ. Μπουτσκόφσκι) απέφευγε συστηματικά να συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, το πρόβλημα του ονόματος δεν δημιουργεί στεγανά στον επικοινωνία των δύο χωρών, μολονότι μπλοκάρει τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και την ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.
Η απόφαση για τη συνάντηση ελήφθη όταν από πλευράς ΠΓΔΜ καταγράφηκαν δύο έμμεσα μηνύματα. Το πρώτο ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπανδρέου με την ευκαιρία της εκλογικής του νίκης. Το δεύτερο, η αναφορά του κ. Γκρούεφσκι στο θέμα του ονόματος και στην «ελπίδα» του η ελληνική κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτό «κατά προτεραιότητα», καθώς «η πολιτική του βέτο δεν απέφερε πρόοδο στην διευθέτηση του προβλήματος».
Τα μηνύματα Γκρούεφσκι παρελήφθησαν από την Αθήνα και με την ευκαιρία της ταυτόχρονης διαμονής των δύο στις Βρυξέλλες (ο κ. Γκρούεφσκι για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου αξίζει να σημειωθεί πως δεν έλαβε μέρος η Ν.Δ. και ο κ. Παπανδρέου για να λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και στην αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής του Σοσιαλιστικού Κινήματος), ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να τα πούνε δια ζώσης.
Σύμφωνα με όσα διαμηνύθηκαν στους δημοσιογράφους, η συνάντηση δεν ήταν απαρχή μίας διμερούς διαπραγμάτευσης –η αναζήτηση λύσης παραμένει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίσθηκε σχετικά και τονίστηκε πως ως «λύση» νοείται μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού κοινή για κάθε χρήση, ενώ επανελήφθη πως η Αθήνα δεν δέχεται την ένταξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να παρουσιάσει στον κ. Γκρούεφσκι την πρότασή του για την χάραξη ενός «οδικού χάρτη» ένταξης των Βαλκανίων συνολικά στην Ε.Ε. τα 2014.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "ο κ. Παπανδρέου θέλησε να παρουσιάσει στον κ. Γκρούεφσκι την πρότασή του για την χάραξη ενός «οδικού χάρτη» ένταξης των Βαλκανίων συνολικά στην Ε.Ε. τα 2014."

    Ελπιζω για τον ΓΑΠ να μην διανυσει την διαδρομη του "οδικου χαρτη" με ποδηλατο.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]