Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βάζουν το Αιγαίο στο τραπέζι του ΝΑΤΟ

Μυστικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας με την πίεση της Ουάσιγκτον Νέο μήνυμα της Ε.Ε. στην Άγκυρα για τους λαθρομετανάστες

Διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Τουρκίας για το Αιγαίο υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ Φαν θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιουλίου στην έδρα του στρατηγείου.
Oι συνομιλίες γίνονται υπό τη σκιά δεκάδων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που το τελευταίο 48ωρο, πέραν των παραβιάσεων, πραγματοποίησαν οκτώ φορές χαμηλές διελεύσεις πάνω από τρία κατοικημένα ελληνικά νησιά- Φούρνοι, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι!
Αντικείμενο των συνομιλιών που από ελληνικής πλευράς ορίστηκε να διεξαγάγουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, αφορά τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας- Τουρκίας (Cross Βorder Connectivity) για σκοπούς της Συμμαχίας. Ωστόσο η κίνηση αυτή, εάν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει, σε επόμενο στάδιο- σύμφωνα με έμπειρους επιτελείς του Πενταγώνου- σε διαπραγματεύσεις για επανακαθορισμό των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο και αλλαγή τού στάτους κβο. Ένα άμεσο αποτέλεσμα θα είναι στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ να απεικονίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν παρανόμως στο Αιγαίο ως φίλια και οι Τούρκοι να ισχυρίζονται ότι έτσι δεν πρέπει να αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Γραμμές διασύνδεσης»
Η διασύνδεση των εναέριων χώρων αποτελεί επιδίωξη της Τουρκίας και η αποδοχή της σχετική αξίωσης για συζητήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών έχει γίνει «στα κρυφά», ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα. Ήδη, όπως έχει καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, υπάρχει έγγραφο- ντοκουμέντο για την κατ΄ αρχήν συμφωνία της διασύνδεσης. Βάσει αυτής, θα δημιουργηθούν «γραμμές διασύνδεσης» των ραντάρ των δύο χωρών και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, που τώρα σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανήκει στο FΙR Αθήνας και αστυνομεύεται και επιτηρείται από την Ελλάδα, θα αντιμετωπίζεται μετά τη διασύνδεση ως ενιαίος. Σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λένε επιτελείς, θα απαιτηθεί από την Άγκυρα περιοχές του Αιγαίου να επιτηρούνται- μέσω των ραντάρ της- από την ίδια... Γι΄ αυτόν τον σκοπό η Τουρκία επιδιώκει να διασυνδέσει στο νατοϊκο σύστημα και εθνικά της ραντάρ που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Μ. Ασίας. Αυτός ο κίνδυνος επαναπροσδιορισμού των περιοχών ευθύνης ώθησε πιθανόν το ΓΕΑ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στο να επισημάνει στις ενδοεπιτελι κές διαβουλεύσεις να μην αλλάξουν οι περιοχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις περιοχές ευθύνης ενδέχεται να γίνει άλλη διαπραγμάτευση με πάγιες όμως τις ελληνικές θέσεις.
Ιπτάμενα ίχνη
Ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης (διά του υπουργείου Εξωτερικών) να αντικατασταθεί η προ ετών πολιτική διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών αρχικά σε αμειγώς διπλωματική και τώρα σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και επιτροπών μετατρέπει θέματα που άπτονται κυριαρχίας και διεθνών δικαιωμάτων σε... τεχνικά. Και μάλιστα υπό τη διαιτησία του ΝΑΤΟ και του Αμερικανού διοικητή Σμύρνης Μακ Φαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι «γραμμές διασύνδεσης» των ραντάρ Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με ανταλλαγή πληροφοριών για άγνωστα ιπτάμενα ίχνη δεν έχουν δημιουργηθεί ποτέ μετά τη μεταπολίτευση. Η διακοπή έγινε όταν άρχισαν τότε οι τουρκικές διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Νέο μήνυμα της Ε.Ε. στην Άγκυρα για τους λαθρομετανάστες
ΗΧΗΡΟ μήνυμα-χαστούκι εξαπέλυσε ο Ζακ Μπαρό στην Τουρκία για τα κύματα λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές. Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν χθες στο κοινοτικό δελτίο Αgence Εurope, ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν σε ελληνικά νησιά. Επιπλέον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η γειτονική χώρα είχε καταφέρει να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Η νέα δομή
Το ΝΑΤΟ εντάσσει τη διασύνδεση των εναέριων χώρων ΕλλάδαςΤουρκίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας δομής, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ίδρυση υποστρατηγείου στη Λάρισα. Η Άγκυρα μπλόκαρε την ίδρυση αξιώνοντας να γίνει πρώτα η διασύνδεση, να εναλλάσσονται οι διοικητές- Έλληνας και Τούρκος- και να ενισχυθεί το στρατηγείο της Σμύρνης.
Ήδη η Αθήνα δέχτηκε (με συμφωνία που κράτησε μυστική) τον Τούρκο πτέραρχο στη Λάρισα και τώρα συζητά για τη διασύνδεση των ραντάρ, χωρίς να έχουν πρώτα ρυθμιστεί θέματα ελέγχου και διοικήσεως των αεροπορικών δυνάμεων (ΑCCS), οι περιοχές εναέριας αστυνόμευσης και τα όρια ελέγχου και ευθύνης των ραντάρ κάθε χώρας.
Επιτελείς εξέφραζαν φόβους ότι εάν γίνει η διασύνδεση έτσι όπως επιδιώκουν Τουρκία και ΝΑΤΟ, η ίδρυση του στρατηγείου δεν θα εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση ελληνικά συμφέροντα
.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]