Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οδηγίες του Σόρος εκτελεί ο Νίμιτς!

Κύριος στόχος να εμφανιστεί η Ελλάδα

ως υπεύθυνη του ναυαγίου των συνομιλιών

Σε «παιχνίδι» ανοιχτά κατά της Ελλάδας εξελίσσεται η μεσολαβητική προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς, γεγονός που κατέστη ακόμη περισσότερο σαφές στη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών που είχε σε Αθήνα και Σκόπια.
Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για να έρθει προς τα μέρη μας, ο κύριος Νίμιτς άφησε στο γραφείο του στον ΟΗΕ την «ταυτότητα» (και μαζί την αντικειμενικότητα) του ειδικού μεσολαβητή και ανέλαβε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα που πραγματικά εκπροσωπεί, δηλαδή του Στέητ Ντιπάρτμεντ, αλλά και –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- του γνωστού επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει τεράστια ποσά προκειμένου να προωθήσει, όχι χωρίς αντάλλαγμα υποθέτουμε, τις θέσεις της γειτονικής χώρας.
Στις συνομιλίες που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τον πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επίλυση του προβλήματος, με υποχώρηση της Αθήνας, αφήνοντας στους συνομιλητές του να καταλάβουν ότι σε περίπτωση «ναυαγίου» στις συζητήσεις, οι ευθύνες θα πέσουν εξ ολοκλήρου στην Ελληνική πλευρά. Θέλοντας μάλιστα να προκαταλάβει τα πράγματα, αναχωρώντας από τα Σκόπια με προορισμό την χώρα μας, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2009.
Αν και επισήμως από την κυβέρνηση λέγεται ότι ο κύριος Νίμιτς δεν έθεσε κανένα άλλο θέμα πλην αυτό του ονόματος, πληροφορίες από διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι μετέφερε τους όρους των Σκοπίων για αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας της «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Άλλωστε και στις δημόσιες δηλώσεις του σημείωσε ότι στα Σκόπια υπάρχει μία γλώσσα και μία εθνότητα, ότι αυτά αποτελούν μία πραγματικότητα και κάτι πρέπει να γίνει.
Ενισχυτική των πληροφοριών, ότι ο μεσολαβητής προωθεί και τα θέματα αυτά, είναι η συνέντευξη του βοηθούν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Γκόρντον, στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «αναπόφευκτα τα μέρη συζητούν και άλλες πτυχές πέραν του ονόματος» και ότι «κάθε διαπραγμάτευση απαιτεί συμβιβασμούς και εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις».
Στις επίσημες δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι ερχόμενος στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έφερε τροποποιημένες προτάσεις τις οποίες θα μελετήσει η κυβέρνηση και θα απαντήσει εγγράφως. Πληροφορίες ωστόσο από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τίποτα νέο δεν προσκόμισε και άρα δεν πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο ζήτημα και πολύ περισσότερο λύση του προβλήματος, όπως προσδοκά και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ο κύριος Νίμιτς.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αυτός ήταν και ο σκοπός της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να τον… πείσει δηλαδή να μην αντιδράσεις στις λύσεις που προωθεί ο ΟΗΕ και ενδεχομένως να αποδεχθεί η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάλι, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο ενός «εθνικού συμβιβασμού» και φροντίζουν να το διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση. Κορυφαίοι παράγοντες που γνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις του κ. Καραμανλή αποκλείουν κατηγορηματικά την πιθανότητα ενός συμβιβασμού.
«Όποιες και αν είναι οι πιέσεις που θα δεχτεί, δεν πρόκειται να κάνει πίσω», σημειώνουν. Δεν θα ήθελε άλλωστε να στιγματιστεί η θητεία του στην πρωθυπουργία και από μία «ήττα» στα εθνικά θέματα.
Τι θα συμβεί στην συνέχεια; Πιθανότατα τίποτε!
Η προσπάθεια θα αποβεί άκαρπη για μία ακόμη φορά και η υπόθεση θα μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, καθώς καμία κυβέρνηση δεν θα αποτολμούσε έναν επώδυνο συμβιβασμό στα εθνικά θέματα καθ’ οδόν προς τις εκλογές.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, όταν ο κ. Παπανδρέου του είπε ότι σύντομα θα έχουμε εκλογές στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν λύνονται σε περιόδους εκλογών.
Η μόνη λύση που φαντάζει να έχει μπροστά της η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι να απαιτήσει την αποπομπή του Νίμιτς από τη θέση του μεσολαβητή, κατηγορώντας τον ως μη αξιόπιστο και με ιδιαίτερη «κλίση» σε άσκηση πιέσεων προς την Ελληνική πλευρά, η οποία έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της υπομονής αλλά και όλα τα στάδια της υποχωρητικότητας, σε σημείο που να διακινδυνεύει πλέον την συνέχιση της θητείας της εξαιτίας των συνεχών παραχωρήσεων στις παράλογες απαιτήσεις των Σκοπίων. Η καταγγελία, λοιπόν, του κυρίου Νίμιτς, ως μη αντικειμενικού και αξιόπιστου μεσολαβητή είναι αυτή η κίνηση που μπορεί να δώσει χρόνο στην Ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να απαιτήσει και την εκ του μηδενός εκκίνηση της διαδικασίας των συζητήσεων με τα Σκόπια…
Εξάλλου, οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν αρχίσει να οργίζονται με την μη λύση του ονόματος και οι εξελίξεις οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να δρομολογηθούν εκ μέρους τους είναι βέβαιο πως θα μεταβάλλουν σημαντικότατα το εσωτερικό των Σκοπίων…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Στήν φώτο μοιάζει μέ τόν σατανά καί ή είσοδος στό σπήλαιο τής κολάσεως θά είναι σάν τό στόμα του.Μπρρρ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]