Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, υπό τις ΗΠΑ, για τα ραντάρ του ΝΑΤΟ

Καθημερινά μπαράζ παραβιάσεων

Σε διμερείς διαπραγματεύσεις Αθήνας-Αγκυρας για το Αιγαίο αναμένεται να εξελιχθούν οι συνομιλίες (21-22/7), υπό τον Αμερικανό διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ Φαν, για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας- Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.
Oι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Σμύρνη, στις 21 και 22 Ιουλίου, υπό τη σκιά δεκάδων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που το τελευταίο 48ωρο, πέραν των παραβιάσεων, πραγματοποίησαν οκτώ φορές χαμηλές διελεύσεις πάνω από τρία κατοικημένα ελληνικά νησιά- Φούρνοι, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με έμπειρους επιτελείς του Πενταγώνου, εάν η διασύνδεση των εναέριων χώρων προχωρήσει τότε θα οδήγησε, σε επόμενο στάδιο, σε διαπραγματεύσεις για επανακαθορισμό των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο και αλλαγή τού στάτους κβο.
Ένα άμεσο αποτέλεσμα θα είναι στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ να απεικονίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν παρανόμως στο Αιγαίο ως φίλια και οι Τούρκοι να ισχυρίζονται ότι έτσι δεν πρέπει να αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, που τώρα σχεδόν καθ' ολοκληρίαν ανήκει στο FΙR Αθήνας και αστυνομεύεται και επιτηρείται από την Ελλάδα, θα αντιμετωπίζεται μετά τη διασύνδεση ως ενιαίος. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λένε επιτελείς, θα απαιτηθεί από την Αγκυρα περιοχές του Αιγαίου να επιτηρούνται- μέσω των ραντάρ της- από την ίδια.
Γι' αυτό η Τουρκία επιδιώκει να διασυνδέσει στο νατοϊκο σύστημα και εθνικά της ραντάρ που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Μ. Ασίας. Αυτός ο κίνδυνος επαναπροσδιορισμού των περιοχών ευθύνης ώθησε πιθανόν το ΓΕΑ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στο να επισημάνει στις ενδοεπιτελικές διαβουλεύσεις να μην αλλάξουν οι περιοχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις περιοχές ευθύνης ενδέχεται να γίνει άλλη διαπραγμάτευση με πάγιες όμως τις ελληνικές θέσεις.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]