Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο... ευέλικτος Ερντογάν

...και η «ομηρία»

της Αθήνας


Η εντυπωσιακή αυτοκριτική του κ. Ερντογάν για την κατά καιρούς εκδίωξη από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα έχει εξαιρετική σημασία και όχι μόνο για το παρελθόν.
Η ως άνω τοποθέτηση έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετά χαρακτηριστικά, κάτι που συντελείται εδώ και καιρό στη γείτονα. Η «χαμηλών τόνων» ισλαμική Τουρκία του κ. Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον παραδοσιακό Κεμαλισμό και κινείται στην τροχιά μιας άλλης παράδοσης, που έχει ως πυρήνα μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη εκδοχή του αυτοκρατορικού «Οθωμανισμού»!
Η νέα στρατηγική της Τουρκίας, η οποία συναντά σφοδρές εσωτερικές αντιστάσεις από τον σκληρό πυρήνα του ιστορικού Κεμαλισμού, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ηγεμονική και επεκτατική σε σχέση με την παλαιότερη. Αντίθετα, έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της Άγκυρας σε περιφερειακό ηγεμόνα. Η νέα στρατηγική είναι, όμως, πιο τολμηρή στις κινήσεις, πιο σύνθετη στα μέσα και πιο ευέλικτη στην τακτική.
Αποβλέπει στη διασφάλιση της εσωτερικής συνοχής της Τουρκίας, στη διαμόρφωση ευρύτατων πολυσυλλεκτικών συμμαχιών από την καρδιά της Δύσης έως το πλέον σκληρό Ισλάμ, και βασίζεται πολύ στα οθωμανικά «μειονοτικά υπόλοιπα» και τις φυλετικές ή θρησκευτικές συγγένειες, από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία μέχρι την εγγύς και βαθιά Μέση Ανατολή.
Δυστυχώς, αυτές οι θεμελιώδεις αλλαγές στη στρατηγική της Τουρκίας δεν φαίνεται να έχουν γίνει και τόσο αντιληπτές από την Αθήνα. Η άγνοια (;) και φυσικά όχι μόνο αυτή πληρώθηκε πανάκριβα στην περίπτωση της Κύπρου, όταν οι πάντες «οχυρώνονταν» πίσω από την αδιαλλαξία Ντενκτάς και συνυπέγραφαν προεκλογικά το 2004 την κατάπτυστη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μη βλέποντας ότι ο Ερντογάν θα «άδειαζε» τον Ντενκτάς και θα πραγματοποιούσε τον μεγάλο ελιγμό, αποδεχόμενος το σχέδιο-έκτρωμα του κ. Ανάν.
Αλλά αν μπορούσε κανείς να μιλήσει για «άγνοια» το 2004, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου (!), η Αθήνα συνυπέγραψε την εκ περιτροπής διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου στη Λάρισα από τούρκο και έλληνα αξιωματικό, επιτείνοντας τη «ρευστοποίηση» του Αιγαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις χαμηλού ύψους πάνω από το Αγαθονήσι διευρύνουν επικίνδυνα τις «γκρίζες» χερσαίες ζώνες!
Σε μια ευμετάβλητη περίοδο αναδιατάξεων, κρίσης και αλλαγών στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, η Ελλάδα, με ευθύνη των κυρίαρχων δικομματικών δυνάμεων, όχι μόνο δεν διαθέτει εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό όραμα, αλλά και βυθίζεται οικονομικά και κοινωνικά, ενώ αδυνατεί να ασκήσει στοιχειώδη εθνική εξωτερική πολιτική. Μαζί με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, το άλλο χρεοκοπημένο, απαρασάλευτο, συναινετικό δόγμα ψευδοπολιτικής είναι η άνευ όρων προσήλωση στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες. Μιλάμε για την τέλεια συνταγή αυτοκαταστροφής! Να αλλάξουμε πολιτική σελίδα στις 7 Ιούνη!


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]