Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη δεν μπορεί ν' αντέξει την ένταξη της Τουρκίας

Η απόφαση στους πολιτικούς του μέλλοντος

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" των Αθηνών έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.
Η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:
* Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 6 στους 10 Έλληνες αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η αδιαφορία;
- Θα έλεγα σε όλους τους πολίτες ότι τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του και αποτελεί ένα δυνατό σώμα, που εγκρίνει νομοσχέδια για καίρια ζητήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, η καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος και η διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν, γιατί η Ευρωβουλή περιφρουρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.
* Παρ' όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως το ποσοστό αποχής θα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Τι λέτε στους πολίτες;
- Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι με το να μην ψηφίζουν, βοηθούν τα εξτρεμιστικά κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, που τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Κάνω έκκληση, λοιπόν, να ψηφίσετε! Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις ζωές σας όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.
* Ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο Κοινοβούλιο;
- Φυσικά, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Μαζί με το συμβούλιο των υπουργών έχουμε αποφασίσει μέτρα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των αγορών και των τραπεζών, ώστε να υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα αυτό. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία η Ελλάδα υπερψήφισε. Αλλες χώρες, όμως, όπως η Ιρλανδία, ακόμα.
* Υπάρχουν πάντως και αρκετοί που θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επηρεάζει την τσέπη του πολίτη, καθώς γι' αυτήν αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας. Πιστεύετε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει αυτόνομη;
- Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ξεκάθαρη: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο μένει απ' έξω. Ο πρόεδρος Τρισέ έρχεται συχνά τόσο στην ολομέλεια όσο και στο συμβούλιο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και μας ενημερώνει για την πολιτική που εφαρμόζεται από τους τραπεζίτες. Οι συζητήσεις είναι πολύωρες. Το ξέρω ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Βουλής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, υπάρχει συντονισμός. Σεβόμαστε την αυτονομία της ΕΚΤ, όμως αυτό δεν αναιρεί τη συχνή επικοινωνία μας.
* Θεωρείτε ότι τα μέτρα της Ε.Ε. για την κρίση είναι τα σωστά; Μήπως αργήσαμε να αντιδράσουμε;
- Στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες, που τις εξέφρασαν οπαδοί του προστατευτισμού. Δείξαμε τάσεις εσωστρέφειας. Όμως, εν τέλει, η Ε.Ε. κατάφερε να λειτουργήσει ομαδικά, όπως της το ζήτησαν οι πολίτες της. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο η Κομισιόν και το Συμβούλιο κατάφεραν, πιστεύω, να βρουν τις σωστές απαντήσεις.
* Πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα (stimuli packages) για να ανακάμψει η οικονομία;
- Προς το παρόν, έχουμε διοχετεύσει όσα κονδύλια χρειάζονταν. Δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της σπατάλης, που οδηγεί τα ελλείμματα όλο και πιο ψηλά. Τώρα πιστεύω ότι είναι η ώρα της σύνεσης.
* Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα και χρέη. Σε περίοδο κρίσης πρέπει να ακολουθούμε πολιτική φόρων ή να διοχετεύσουμε χρήματα στην αγορά;
- Νομίζω πως τώρα είναι η ώρα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Το ευρώ έχει φέρει σταθερότητα, την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε. Κοινωνικά αλλά και πολιτικά πρέπει κι εσείς να επιστρέψετε στην εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Να μειώσετε τα ελλείμματα και να περιορίσετε τις δημόσιες δαπάνες.
* Ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος;
- Αντιλαμβάνομαι ότι η εφαρμογή της πολιτικής είναι μια δύσκολη διαδικασία. Πρέπει, όμως, να περάσουμε το μήνυμα ότι οι δαπάνες χωρίς όρια δεν μπορούν να συνεχίζονται, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει ο λογαριασμός. Και το χρέος τού σήμερα είναι οι φόροι τού αύριο. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ελλειμματική πολιτική. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας έδωσε κάποιαν ευελιξία ως προς την ερμηνεία του. Ως αποτέλεσμα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τώρα, όμως, πρέπει οι δαπάνες να σταματήσουν και να επιστρέψουμε στην πολιτική της οικονομικής υπευθυνότητας.
* Πρέπει, μήπως, να χαλαρώσει κι άλλο το Σύμφωνο;
- Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: όχι!
Ευρωπαϊκές λύσεις
* Στην Ελλάδα, τα κόμματα συνέδεσαν την ψήφο για τις ευρωεκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτά. Συμφωνείτε με αυτήν την τακτική;
- Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σίγουρα το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της κάθε χώρας. Όμως χωρίς την Ε.Ε. δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τρομοκρατία, την κρίση κ.λπ. Έτσι, δεν πρέπει να προβάλλουμε μόνο τις εθνικές απόψεις. Οι ευρωπαϊκές λύσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις εκστρατείες κάθε κόμματος.
* Στην Ελλάδα, ωστόσο, τουλάχιστον οι επικεφαλής στις λίστες των μεγάλων κομμάτων λέγεται ότι θα διακόψουν σύντομα τη θητεία τους στην Ευρωβουλή για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
- Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι δική τους απόφαση. Προσωπικά, υπηρετώ το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια. Μερικοί πολιτικοί το βλέπουν ως μια δέσμευση ζωής. Άλλοι όχι. Όλοι, πάντως, πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της Ευρωβουλής.
Άλλοι πολύ, άλλοι λίγο
* Πώς αξιολογείτε τη δραστηριότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών;
- Κάποια μέλη δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους... Γενικά, όμως, μιλώντας, οι Έλληνες κάνουν καλή δουλειά και έχουν σοβαρή συνεισφορά στα δρώμενα της Βουλής με τη συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές.
Περίοδος αφομοίωσης και μετά διεύρυνση
* Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ευρωπαϊκή διεύρυνση. Υποστηρίζετε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;
- Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να ακολουθήσει μια περίοδος αφομοίωσης και μετά να σκεφτούμε την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι τα Βαλκάνια πρέπει ν' αποκτήσουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τώρα όσον αφορά ειδικά στην Τουρκία, η πλειοψηφία της Ευρωβουλής τάσσεται υπέρ της ένταξης εφόσον πληροί τα κριτήρια. Προσωπικά, όμως, διαφωνώ. Θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ειδική σχέση με την Τουρκία, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ν' αντέξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν. Είναι μεγάλη πρόκληση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας. Εάν, όμως, επιλέξουμε τελικά το δρόμο της πλήρους ένταξης, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πλήρη αποδοχή των κριτηρίων από μέρους της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προβλέπω ότι θα το αποφασίσει μια άλλη πολιτική γενιά.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]