Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενώνονται οι Αλβανοί των Σκοπίων κατά του Γκρούεφσκι και των επιλογών του

Το δράμα του Γκρούεφσκι μόλις αρχίζει

Λίγο πριν την αποκαθήλωση του καθεστώτος


Στη σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας, προχώρησε τη Δευτέρα το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα "Νέα Δημοκρατία" του Ιμερ Σελμάνι, καθώς ένας ακόμη βουλευτής του έτερου αντιπολιτευόμενου, "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, προσχώρησε στις τάξεις της "Νέας Δημοκρατίας", με αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Σελμάνι να διαθέτει πλέον πέντε βουλευτές, αριθμός απαραίτητος για τη σύσταση αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Σελμάνι, ανακοινώνοντας το σχηματισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας, ανέφερε ότι η "Νέα Δημοκρατία" θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητικό αντιπολιτευόμενο λόγο και διέψευσε τις φήμες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για τη συμμετοχή της "Νέας Δημοκρατίας» στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.
Η "Νέα Δημοκρατία" σχηματίστηκε μετά τις περυσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, όταν ο Ιμερ Σελμάνι, αντιπρόεδρος τότε του DPA, και μία μερίδα στελεχών του κόμματος του κ. Θάτσι, αποχώρησαν από το κόμμα αυτό, επειδή διαφώνησαν με τις πολιτικές και κομματικές επιλογές του Μέντουχ Θάτσι. Και οι πέντε βουλευτές της "Νέας Δημοκρατίας" είχαν αναδειχτεί βουλευτές με το DPA.
Στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου 2008, τα αλβανικά κόμματα είχαν εκλέξει 29 βουλευτές στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, το οποίο απαρτίζεται από 120 βουλευτές.
Η "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, είχε εκλέξει 18 βουλευτές, ενώ το DPA είχε αναδείξει 11. Πλέον, το κόμμα του κ. Θάτσι έχει απομείνει με 6 βουλευτές. Ο Ιμερ Σελμάνι συμμετείχε ως υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και απέσπασε ποσοστό περίπου 15%, πολύ μεγαλύτερο από τα ποσοστά που απέσπασαν οι υποψήφιοι των δύο άλλων αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ για το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξελέγη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, υποψήφιος του VMRO-DPMNE, ο οποίος στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 5 Απριλίου, επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), της οποίας, από τις 24 Μαΐου, ηγείται και πάλι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Έτσι, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, ακόμη και από αυτούς που δεν παρακολουθούν την κατάσταση στο εσωτερικό των Σκοπίων, η "θηλειά" γύρω από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έχει αρχίσει να σφίγγει. Οι πιέσεις που έχει αρχίσει ήδη να δέχεται προκειμένου να κλείσει το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, αναμένεται να ενταθούν σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα αλλά και απαιτήσεις που θα προβάλλει η ενωμένη πολιτική κίνηση των Αλβανών. Ο χρόνος που απομένει πλέον στον κύριο Γκρούεφσκι είναι πολύ λίγος και θεωρείται σίγουρο, από παρατηρητές στο εσωτερικό των Σκοπίων, πως η επόμενη εκλογική περίοδος θα αποτελέσει την έξοδο του Γκρούεφσκι από τα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Η δυσαρέσκεια που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ με τις προσωπικές του επιλογές, δείχνει να γίνει χιονοστιβάδα που θα παρασύρει όχι μόνο τον εθνικισμό του, αλλά θα γεννήσει έναν νέο αλβανικό εθνικισμό, άκρως επικίνδυνο για την επιβίωση του κρατιδίου των Σκοπίων. Η απομόνωση και η οικονομική κατάρρευση είναι πλέον γεγονός, το οποίο καρπώνονται όλοι όσοι ζουν στα Σκόπια και δυστυχώς για τον κύριο Γκρούεφσκι, θα αποτελέσουν την πολιτική του ταφόπλακα από εκείνους που μέχρι πριν λίγους μήνες μπορούσε να τους επιβάλλεται χρησιμοποιώντας (με την βοήθεια των μυστικών του υπηρεσιών) την τακτική της διχόνοιας και του "διαίρει και βασίλευε".
Οι ημέρες που έρχονται για τα Σκόπια δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και η ίδια η γεωγραφική σύσταση του κράτους απειλείται λόγω του υπερβάλλοντα εθνικισμού που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως όπλο, γιγαντώνοντάς τον, χωρίς να σκεφθεί ούτε μία στιγμή πως ο υφέρπων αλβανικός εθνικισμός μεγάλωνε με την ίδια ταχύτητα προκειμένου να εξασφαλίσει την ύπαρξη της Αλβανικής μειονότητας της ΠΓΔΜ.
Είναι τα Σκόπια λίγο πριν την διάλυσή τους; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά και οι διαθέσεις των Αλβανών που δεν έχουν πάψει να σκέφτονται την Μεγάλη Αλβανία. Μία τέτοια εξέλιξη σαφέστατα δεν είναι θετική για την Ελλάδα, η οποία οφείλει να κινηθεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών (εκεί βρίσκεται ακόμη η κυρία Μπακογιάννη;) για να εξασφαλίσει (το δυνατόν) την ειρηνική και χωρίς αιματοχυσία αλλαγή που επίκειται στα Σκόπια...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]