Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι πιο εύκολα δίνουν Σμύρνη παρά Καρπασία!

Η Χουριέτ αξιολογεί το Κυπριακό

μέσα από τα αποθέματα πετρελαίου

Την Καρπασία για τα πετρέλαια θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, το οποίο ωστόσο βρίθει αναληθειών. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε παζάρια, με Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει ότι οι Ε/Κ πιό εύκολα μπορούν να πάρουν την Σμύρνη παρά τη χερσόνησο
"Πιο εύκολο είναι να δοθεί η Σμύρνη παρά η Καρπασία", φέρεται να δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Πάντως σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην επιστροφή της Καρπασίας επειδή εκεί βρίσκονται πετρέλαια! Προφανώς η εφημερίδα αγνοεί ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης!
Το δημοσίευμα της Χουριέτ, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής της στα κατεχόμενα Ομέρ Μπιλγκέ, έχει τίτλο "Πόλεμος Πετρελαίων στην Κύπρο" και υποστηρίζει ότι νέος στόχος των Ε/Κ έγινε τώρα η Καρπασία, αγνοώντας ότι δεν είναι καινούριο αίτημα.
Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται και ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος διατηρώντας την ανωνυμία του φέρεται να κάνει δήλωση στην Χουριέτ: "Ακόμη και ο Ισμέτ Ινονού το 1964, παρόλο που τότε δεν υπήρχαν στην μέση τα πετρέλαια, δεν είχε παραιτηθεί από την Καρπασία. Ο τότε διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άτσεσον, είχε προτείνει στην Τουρκία μόνο την Καρπασία. Ο Ινονού αποδέχτηκε αμέσως, οι Ε/Κ αρνήθηκαν. Αν οι Ε/Κ ήθελαν τη Σμύρνη στη θέση της Καρπασίας θα την έπαιρναν πιο εύκολα. Δηλαδή πρέπει να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να δώσουμε την Καρπασία", φέρεται να είπε ο Τούρκος αξιωματούχος!
Και στρατηγική
Πάντως σύμφωνα με τη Χουριέτ η οποία υποστηρίζει -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία- ότι τα αποθέματα πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ε/κ πλευρά έχει στρατηγική για την Καρπασία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το να αφεθεί η Καρπασία στους Ε/Κ σημαίνει να αφεθεί στην ε/κ πλευρά και η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της περιοχής.
Και σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος της εφημερίδας αγνοεί ότι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και όχι των πολιτειών.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα στα ανοιχτά της Καρπασίας υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και σε αυτά στοχεύει η ε/κ πλευρά!
Η Χουριέτ γράφει πως αν δοθεί η Καρπασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε τα εδάφη της τουρκοκυπριακής πολιτείας (αν και αντί για τ/κ πολιτεία λέει ΤΔΒΚ) θα περιοριστούν στα 26,97.
Ωστόσο η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να μην πέσει κάτω από το 30%. Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος της ε/κ πλευράς είναι να στείλει στο Ριζοκάρπασο 15 χιλιάδες Ε/Κ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]