Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Δεν συμφωνούν τα κόμματα σε κοινή στρατηγική για το όνομα

Διαφωνίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σχετικά με την ψήφιση κειμένου θέσεων για την διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας

Δεν κατατέθηκε τελικά χθες στην Βουλή της ΠΓΔΜ για εξέταση και ψήφιση, όπως είχε αρχικά αναγγελθεί, το κείμενο θέσεων σχετικά με την διαμόρφωση της κρατικής στρατηγικής της χώρας για το ζήτημα της ονομασίας.
Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν για το περιεχόμενο του κειμένου, τελικά κατατέθηκαν σήμερα ορισμένες τροπολογίες, με τις οποίες διαφώνησε η αντιπολίτευση και το κείμενο δεν εξετάσθηκε από την ολομέλεια της Βουλής.
Η τροπολογία που φαίνεται να προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν αυτή που κατέθεσε ένα μικρό συγκυβερνών κόμμα, με την οποία ζητούσε η διενέργεια δημοψηφίσματος για την πιθανή λύση στο θέμα της ονομασίας να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, καθώς και η τροπολογία που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία», με την οποία ζητούσε να γίνεται στο κείμενο αναφορά στον «πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους «.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι «επινόησε» την τελευταία στιγμή τις τροπολογίες αυτές των μικρότερων κομμάτων, με στόχο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το κείμενο θέσεων.
Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής κρατικής στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε μερικές ημέρες θα καταστεί δυνατό να καταλήξουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ένα κοινό κείμενο θέσεων για το ζήτημα αυτό.
Το σχέδιο κειμένου με τίτλο «Κρατική Στρατηγική για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ετοιμάστηκε από τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Στόγιαν Αντοφ και τα βασικά σημεία του ήταν τα εξής:
- Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, χωρίς να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος.
- Κανείς εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μια λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει «σαφή και ομόφωνη επιβεβαίωση της «μακεδονικής γλώσσας, του μακεδονικού λαού και της ταυτότητάς του».
- Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα σε επίπεδο Πρεσβειών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]