Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιώργος Παπανδρέου: Η λύση για την κρίση είναι ΠΡΑΣΙΝΗ!

Και από την πρασινάδα μας

να φάει και η Ελλάδα μας...


Είχατε ακούσει στο παρελθόν το «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι»; Σβήστε το αυτό από το μυαλό σας, δεν ισχύει πια. Εκείνο που τώρα είναι η πανάκεια για τη φτώχεια είναι το «Δει δη πράσινης ανάπτυξης».
Αυτά τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ» στην Αίγλη Ζαππείου. Η Ομιλία αυτή έγινε στις 5 Μαρτίου, του 2009, αποφράδα ημέρα της προαποφασισμένης μη-συναίνεσης των κομματικών αρχηγών κατά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν κληθεί λόγω της κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.

Ακόμη και η πιο λαμπρή ιδέα, όταν παρουσιάζεται με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο, και εκτός μέτρου και κλίμακας χάνει την αξία της. Έτσι και η ιδέα του Γιώργου Παπανδρέου για την «Πράσινη Ανάπτυξη», που τείνει να εκφυλιστεί σε μονομανία, προκαλεί θυμηδία στους χειμαζόμενους από τη φτώχεια πολίτες. Κυρίως όμως προκαλεί ανησυχία η προοπτική στον πρωθυπουργικό θώκο ν’ ανεβεί σύντομα ένας αιθεροβάμων πολιτικός που πετάει σε πράσινα σύννεφα. Καλή είναι η πράσινη ανάπτυξη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά τα αποτελέσματά της, ακόμη κι αν άρχιζε, και πρέπει ν’ αρχίσει, αύριο το πρωί, είναι μακροπρόθεσμα, και πάντως μόνη της δε θα γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους, που είναι το άμεσο φλέγον ζήτημα. Το πρόβλημα είναι αλλού και ο κ. Παπανδρέου ή δεν το έχει συνειδητοποιήσει ή το αποκρύπτει για ν’ αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να υφαρπάξει την ψήφο τους.
Το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δεν παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, που στην πράξη άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει αφού εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ασκήσεις επί χάρτου αλλά με το ζωντανό όγκο ενός άτακτου λαού με παραδοσιακές κακές συνήθειες, δε δίνει άλλοθι στον Γ. Παπανδρέου για να θεωρητικολογεί πρασινολογώντας, λες και είναι παιδάκι της πρώτης γυμνασίου και γράφει έκθεση ιδεών. Το να μας εμπαίζει παρουσιάζοντας τις χρήσιμες ομολογουμένως πράσινες θεωρίες ως συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης εξόδου από την κρίση είναι και ανεύθυνο και προκλητικό.
Μακάρι να υπήρχαν εύκολα σχέδια εξόδου από τέτοια ηθική, κοινωνική, χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, όλοι οι ηγέτες της Δύσης προχωράνε πειραματιζόμενοι με το «βλέποντας και κάνοντας». Πολύ περισσότερο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή είναι εθνικά σπορ, ενώ οι επιτετραμμένοι αντί να την ελέγξουν τη συγκαλύπτουν με το αζημίωτο, δε μπορεί κανένας Πρωθυπουργός να γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιο βαθμό η όποια εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών θ’ αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα μειώσει άμεσα το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, πράγμα για το οποίο άλλωστε μας έχει στήσει στον τοίχο η Ευρώπη. Τα μειωμένα έσοδα του κράτους είναι βεβαίως μία μόνο πτυχή του προβλήματος, που πάντως δεν λύνεται με καμία πράσινη ανάπτυξη… Ούτε βέβαια οι αλόγιστες σπατάλες στο Δημόσιο θα περιοριστούν με πράσινη ανάπτυξη. Αλλά ούτε και τα υπό πτώχευση ασφαλιστικά ταμεία θα γεμίσουν πάραυτα με πράσινο χρήμα.
Η συνέχεια εδώ



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]