Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολλαπλής σημασίας οι εκλογές στην ΠΓΔΜ τον προσεχή Μάρτιο

Τσερβένκοφσκι: Είμαστε σε αδιέξοδο

Οι συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας κυριαρχούν στην επικαιρότητα της ΠΓΔΜ, ακόμα και παραμονές εορτών. O πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό για να συζητήσουν το θέμα και τις προοπτικές που υπάρχουν για την προσεχή περίοδο.
Βεβαίως, ο ίδιος ο κ. Τσερβενκόφσκι δημοσίως έχει εκφράσει την άποψη ότι οι προοπτικές επίλυσης δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Μάλιστα, έχει μιλήσει για επί της ουσίας «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, επαναδιατύπωσε τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που θεωρεί ότι δεν διευκολύνουν, αντίθετα δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι ενστάσεις του κ. Τσερβενκόφσκι επικεντρώνονται στην επαναφορά της θέσεως περί διπλής ονομασίας, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στη συνάντηση με τους πρέσβεις έγινε επίσης αναφορά στα μηνύματα που φθάνουν στα Σκόπια από την Ε.Ε., αλλά και μεμονωμένες κυβερνήσεις, για τη σημασία που θα έχουν στην αξιολόγηση της χώρας οι εκλογές του Μαρτίου για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο Αλεξάντρ Βόντρα, αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν μπορούν να περιμένουν πρόοδο στην ευρωπαϊκή προοπτική τους εάν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.
Η Μπακογιάννη συνεχίζει να επαναλαμβάνεται
Η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Army», χαρακτήρισε την προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη «έναν ακόμη τακτικισμό του κ. Γκρούεφσκι», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρά πολιτικά και νομικά επιχειρήματα, με τα οποία θα προσέλθει στη διαδικασία και ότι «από τη στιγμή που τα Σκόπια επιθυμούν να πάρουν απάντηση από ένα ακόμη διεθνές όργανο, εμείς θα είμαστε εκεί».
Αναφερόμενη συνολικά στη στάση της γειτονικής χώρας στη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για διολίσθηση σε ανούσια ρητορική ξεπερασμένων, κακών βαλκανικών εποχών και σε τακτικισμούς για εσωτερική κατανάλωση. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι καθώς τα Σκόπια εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, η εσωτερική διαμάχη για τους χειρισμούς στο θέμα της ονομασίας θα ενταθεί το προσεχές διάστημα. Με αυτό το δεδομένο, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο να αναμένει κανείς αποτελέσματα από τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία θα επανεκκινήσει σύντομα μετά τις γιορτές.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]