Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποσύρεται η Τουρκική εταιρεία από τα αεροδρόμια των Σκοπίων

Η οικονομική κρίση χτυπά τα Σκόπια

Αναστέλλεται η υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ στην τουρκική εταιρία TAV, η οποία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ προχθές, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, το υπουργικό συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την μετάθεση της ισχύος της συμφωνίας για τις 30 Αυγούστου 2009, με την αιτιολογία ότι εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα τα οποία δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Δημόσιο της ΠΓΔΜ και η τουρική εταιρία TAV θα υπογράψουν συμπληρωματικό παράρτημα της σχετικής συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέπει στην TAV να αναλάβει τη διαχείριση των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ και να προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, από τις 30 Αυγούστου του 2009. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η εταιρία TAV, στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, υπέγραψαν συμφωνία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας στην τουρκική εταιρία, για είκοσι χρόνια. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και δέσμευση της TAV για την κατασκευή νέου αεροπορικού τερματικού σταθμού μεταφοράς εμπορευμάτων στην πόλη Στιπ. Το συνολικό ποσό που πρέπει να επενδύσει η τουρκική εταιρία για τον εκσυγχρονισμό των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ και την κατασκευή νέο τερματικού σταθμού μεταφοράς εμπορευμάτων, ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας,ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ Μίλε Γιανακίεσκι, είχε δηλώσει ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων της ΠΓΔΜ θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εξυπηρετούμενων επιβατών αναμένεται να αυξηθεί από 500.000 σε δύο έως τρία εκατομμύρια. Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας TAV Σανί Σενέρ, είχε αναφέρει ότι η εταιρία του θα εκσυγχρονίσει τα αεροδρόμια της ΠΓΔΜ, επενδύοντας ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα τρία χρόνια και θα τα καταστήσει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στην περιοχή.
Η «TAV Airports Holding» ήταν η μοναδική εταιρία που κατέθεσε προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δύο αεροδρομίων της χώρας (Σκοπίων και Οχρίδας) και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στην πόλη Στιπ. Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αυτό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχαν επιδείξει και άλλες μεγάλες εταιρίες του χώρου όπως η γερμανική «Hochtief», η αυστριακή «Vienna International Airport» και η γαλλο-βρετανική «EGIS - Koupthing Singer & Friedlander». Οι εταιρίες αυτές δεν κατέθεσαν ωστόσο προσφορές επειδή, σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, η επένδυση θεωρήθηκε ασύμφορη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]