Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποχωρεί το Νορβηγικό πλοίο ερευνών από τις έρευνες - Μπακογιάννη και Μεϊμαράκης φοβήθηκαν θερμό επεισόδιο!

Καίει το Αιγαίο από την πρόκληση

Ντόρα και Μεϊμαράκης ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ

μήπως εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο

Το Νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Μαλένε Όστερβολντ» σταμάτησε πριν απο λίγα λεπτά την διεξαγωγή ερευνών σε τμήματα της Ελληνικής υφαλοκριπίδας, νοτίως του Καστελορίζου. Συμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η μίνι κρίση που δημιουργήθηκε απο το πρωί της Παρασκευής βαίνει προς εκτόνωση έπειτα απο συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες και άτυπες διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Αθήνα-Οσλο-Αγκυρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική φρεγάτα έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να επιχειρήσει να ακουμπήσει πάνω στον Πολεμιστή, ένα πλοίο κατά πολύ μικρότερο της Γκεντίζ.
Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής και Νορβηγικής κυβέρνησης είναι να δωθούν στον κυβερνήτη του κυβερνητικού πλοίου «Μαλένε Όστερβολντ» ακριβείς οδηγίες και συντεταγμένες με τα όρια των περιοχών που οι Νορβηγοί(για λογαριασμό των Τούρκων) νομιμοποιούνται να διεξάγουν πετρελαϊκές έρευνες. Με τον τρόπο αυτό το «Μαλένε Όστερβολντ» θα συνεχίσει τις έρευνες αλλά εκτός της Ελληνικής υφαλοκριπίδας.
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου η Τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ» και η Ελληνική κανονιοφόρος Πολεμιστής παρέμεναν στα διεθνή ύδατα της θαλλάσιας περιοχής νοτίως του Καστελορίζου.

Η πρόκληση της Άγκυρας
Με αυτή της τη σχεδιασμένη κίνηση, η Άγκυρα αμφισβητεί εμπράκτως τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η όλη μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την τουρκική πλευρά αποδεικνύει ότι η προσπάθεια διεξαγωγής ερευνών από ένα νορβηγικό πλοίο με τη συνοδεία τουρκικού πολεμικού ήταν προσχεδιασμένη.
Η μεθόδευση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, όταν οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες εξέδωσαν προαγγελία με την οποία ενημέρωναν ότι θα ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχή εντός της τουρκικής –δήθεν-υφαλοκρηπίδας.
Η Μπακογιάννη επικοινώνησε με Νορβηγία
Σήμερα (Σάββατο) το μεσημέρι, η Υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, επικοινώνησε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε.
Πέραν αυτών και κατόπιν σχετικών οδηγιών της κας Υπουργού, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.
Πριν από λίγο, το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος με σχετικό σήμα του ενημέρωσε ότι σταματά τις ερευνητικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή».
Οι δηλώσεις πολιτικών για το θέμα
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος ανέφερε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έχει προβεί από χθες σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβη και τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών».Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Νορβηγό ομόλογό της Γιόνας Στέρε.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: «Ζούμε ακόμη μια πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη παρανομία της Τουρκίας προσέλαβε τη μορφή της επίμονης άρνησης προς συμμόρφωση και των επικίνδυνων παιχνιδιών τακτικής. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.»
Ήρθε η ώρα να θυμίσουμε όσα ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πει για τις δηλώσεις της κυρίας υπουργού των Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν, η οποία βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα. Τι άλλο χρειάζεται ωστόσο να πει κανείς για μια κυβέρνηση, που παρέλειψε ακόμη και να εκδώσει ανακοίνωση για τη σημερινή μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο;»
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ σημείωνε: «Το μεσοδιάστημα, από την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ, μέχρι την παράδοση της εξουσίας του κ. Μπους στις 20 Ιανουαρίου του 2009, απαιτεί αυξημένη προσοχή. Το βαθύ Κράτος της Τουρκίας και το ρηχό των Σκοπίων χάνουν τον ισχυρό συμπαραστάτη τους. Τα Ίμια δεν πρέπει να επαναληφθούν. Απαιτείται αποφασιστικότητα και σύνεση. Τα, δε, περί μειώσεως των εξοπλισμών δεν χρειάζονται ντουντούκες».
Φοβήθηκαν θερμό επεισόδιο από το ΥΠΕΞ
Στο Πεντάγωνο και στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις ολόκληρη την Παρασκευή οι οποίες και επαναλαμβάνονταν από το πρωί του Σαββάτου. Με απόφαση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποφασίστηκε να μην ανακοινωθεί το παραμικρό για το επεισόδιο, με το φόβο μήπως και εξελιχθεί σε κρίση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]