Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποια είναι η θέση της Ντόρας μετά από την αποκάλυψη του απόρρητου εγγράφου;


Διαλύθηκε η ομίχλη και φανερώθηκε

η αλήθεια για τις διαπραγματεύσεις


Έσβησε το χαμόγελο της Ντόρας

Αυτό που άλλοι σκεφτόμασταν άλλοι λέγαμε και που άλλοι φωνάζαμε σήμερα κατατέθηκε ως γεγονός και αναμένεται να ξεκινήσει μία διαδικασία κάθαρσης για να γνωστοποιηθεί και ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων στο σχέδιο της κυρίας Ράις.
Ο πρώτος βαλλόμενος και άμεσα εκτεθειμένος είναι το ανδρείκελο που ονομάζεται Νίμιτς, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο-φωτιά ήταν ο εκτελεστής ενός πλήρως ανθελληνικού σχεδίου. Ο Νίμιτς κλήθηκε να καταστρατηγήσει κάθε έννοια του ρόλου του ως ουδέτερου και ανεξάρτητου διαπραγματευτή κλείνοντας την «υπόθεση» υπέρ των Σκοπίων και του Γκρούεφσκι. Εξάλλου, τα συμφέροντα των Αμερικανικών πολυεθνικών δεν μπορούσαν να περιμένουν πλέον και ήθελαν να εδραιώσουν την ύπαρξή τους στο κρατίδιο των Σκοπίων λειτουργώντας ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ανάπτυξη του ενεργειακού σχεδίου της Ρωσίας και εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά κέρδη. Η έδρα τους (Σκόπια) δεν μπορούσε να διακυβευθεί επ ουδενί και οι διαδικασίες έπρεπε να «τρέξουν» πλέον παρά τις όποιες αντιστάσεις της Ελλάδας. Η άρνηση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι υπήρξε σημαντικός ανασταλτικός (χρονικά) παράγοντας και έπρεπε να παρακαμφθεί οποιαδήποτε παρόμοια περίπτωση.
Έτσι ο Νίμιτς, ενεργώντας δουλικότατα, προσέτρεξε να εξυπηρετήσει το «μεγάλο αφεντικό».

Μέχρις εδώ όλα καλά. Ήταν αναμενόμενα, τα γνωρίζαμε αλλά δεν είμασταν σε θέση να τα αποδείξουμε. Και αν σκεφτούμε ψυχρά, έτσι όφειλαν να πράξουν αυτοί που ήταν από την «αντίπαλη» προς την Ελλάδα πλευρά.
Το θέμα όμως γίνεται εσωτερικό, όταν αναλογιστούμε τις θέσεις και τις απόψεις (περί Makedonski στη γλώσσα) που πρότεινε η κυρία Μπακογιάννη, διευκολύνοντας κατά πολύ το σχέδιο Ράις. Γιατί αλήθεια η κυρία Μπακογιάννη έκανε αυτή την πρόταση; Ας αναλύσουμε τις πιθανότητες μαζί:
Δεν γνώριζε τι συνέβαινε
Εάν η κυρία Μπακογιάννη και οι συν αυτής δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν πως η διαδικασία συνεχώς κινούνταν υπέρ των συμφερόντων των Σκοπίων, λόγω ηλιθιότητας, τότε η διατήρησή της (όπως και όλων των συμβούλων της) στην θέση της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας την καθιστά άκρως επικίνδυνη λόγω αδυναμίας αντίληψης των τεκταινομένων. Ο Κώστας Καραμανλής οφείλει να επαναπροσδιορίσει την επιλογή του στο πρόσωπο της κόρης του κυρίου Μητσοτάκη και να προχωρήσει στην αμεσότατη απομάκρυνσή της από το υπουργείο Εξωτερικών (αν και πρέπει να την απομακρύνει από την πολιτική σκηνή και να προχωρήσει ίσως και μέχρι την διαγραφή της από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μιμούμενος τον πατέρα της σε σχέση με τον κύριο Σαμαρά).
Γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει
Στην περίπτωση που η κυρία Μπακογιάννη γνώριζε τις κινήσεις, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις μεταξύ του Γκρούεφσκι και του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών (ήταν σε θέση να γνωρίζει μέσω συγκεκριμένων υπηρεσιών πληροφοριών), αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει λόγω προσωπικού χαμηλού πολιτικού βάρους, τότε η ίδια θα πρέπει να αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ και να ζητήσει άμεσα την αντικατάστασή της για να μην επαναλάβει στο μέλλον το ίδιο λάθος και κινδυνέψουν ζωτικά ελληνικά γεωφυσικά συμφέροντα. Η αδυναμία πολιτικής επέμβασης θα έπρεπε να την παροτρύνει σε επίσημη ομολογία και ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για όλα όσα σχεδιάζονταν και διαδραματίζονταν εν αγνοία του, επάνω στο συγκεκριμένο θέμα του Σκοπιανού. Και πάλι, η αποχώρηση της κυρίας Μπακογιάννη έπρεπε (και ίσως πρέπει) να γίνει με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, από τη στιγμή που η ίδια δεν έχει καταθέσει ακόμη την παραίτησή της οικειοθελώς.
Γνώριζε αλλά δεν ήθελε να αντιδράσει
Η χειρότερη των περιπτώσεων για την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών είναι να γνώριζε όλα όσα συνέβαιναν και να μην ήθελε να αντιδράσει, προκειμένου να μην «χαλάσει» το εν εξελίξει σχέδιο της κυρίας Ράις. Και είναι η χειρότερη περίπτωση, επειδή σε ένα τέτοιο σενάριο η κυρία Μπακογιάννη αντιμετωπίζει την πλήρη ατίμωση που γνωρίζει οποιοσδήποτε δρα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της ίδιας του της χώρας. Εάν ήξερε και δεν αντιδρούσε ίσως να οφείλεται και σε υποσχέσεις, της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, για μελλοντική βοήθεια στην Ελληνική πολιτική σκηνή και την ανάδειξή της μέχρι και στην θέση της πρωθυπουργού της Ελλάδας. Είναι πολύ ακραία η περίπτωση (προσωπικά δεν πιστεύω να ισχύει κάτι τέτοιο, το αναφέρω ως πιθανότητα και απεύχομαι να συμβαίνει), αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο για τον πρωθυπουργό της χώρας μας να ενημερωθεί (μέσω των Ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών) για το εάν και κατά πόσο γνώριζε η κυρία Μπακογιάννη το «σχέδιο Ράις», αλλά και τις προσωπικές διαθέσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ απέναντι στην συγκεκριμένη ανθελληνική πρακτική που ήδη λειτουργούσε. Δεν χρειάζεται σε μία τέτοια περίπτωση να υποδείξω εγώ ή εσείς, οι Έλληνες πολίτες τι οφείλει να πράξει ο (κάθε) Έλληνας πρωθυπουργός. Είναι σαφέστατο πως θα πρέπει η κυρία Μπακογιάννη να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία, να της αφαιρεθεί η ιδιότητα της βουλευτού του Ελληνικού κοινοβουλίου και να συρθεί σε ειδικό δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει, όχι το πολιτικό της μέλλον, αλλά, επί του κακουργηματικού χαρακτήρα της «μη αντίδρασης».
Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ο κύριος Καραμανλής, αν και ευρισκόμενος μέσα σε έναν κυκεώνα σκανδάλων, έχει μία διέξοδο (που του «χαρίζεται» με την εν λόγω διαρροή του απορρήτου εγγράφου) στο να στρέψει αλλού τα «βέλη» και να εισπράξει ο ίδιος πολιτικά οφέλη μέσω μίας δημόσιας πολιτικής διαπόμπευσης της κυρίας Μπακογιάννη. Εάν δεν το κάνει, απλά συνηγορεί στις κινήσεις της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών και θέτει εαυτόν ως συνυπεύθυνο των χειρισμών (γνωρίζοντας ή μη) του θέματος της ονομασίας, ακολουθώντας την στην πολιτική ισοπέδωση που έτσι κι αλλιώς της ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ο Ελληνικός λαός.
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]