Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφσκι δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του ονόματος

"Θέλουμε διπλή ονομασία"

Την προσεχή Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η νέα συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, έσπευσε χθες να δυναμιτίσει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, επανερχόμενος στη φόρμουλα της διπλής ονομασίας και δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να εστιασθούν σε ενδεχόμενες αλλαγές στο όνομα που χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις και μόνο και η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χρησιμοποιείται διεθνώς».

Επιβεβαίωσε έτσι και τη βαθιά ρίξη στις σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος, λίγο νωρίτερα, δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για αμοιβαία αποδεκτή λύση, αρκεί η λύση να σέβεται «την εθνική πολιτισμική ταυτότητα της χώρας».
Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια δεν αποκλείουν ο κ. Νίμιτς να παρουσιάσει στους διαπραγματευτές συγκεκριμένη πρόταση, όχι πλέον με τη μορφή «δέσμης ιδεών», αλλά ολοκληρωμένου πακέτου για τη λύση του προβλήματος. Να προχωρήσει, δηλαδή, στην επόμενη φάση της διαδικασίας, θεωρώντας ως απάντηση στις τελευταίες «ιδέες» που κατέθεσε τα όσα συζήτησε στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα, με τον κ.Τσερβενκόφσκι και την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ενεργήσει απόλυτα τυπικά και να ζητήσει από τους διαπραγματευτές τις παρατηρήσεις τους πάνω στις «ιδέες», προκειμένου να επανέλθει με την οριστική πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει ότι μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θα κατατεθεί πρόταση που θα συνοδεύεται από ερώτημα συνολικής αποδοχής ή απόρριψης.
Διπλωματικές πηγές εξακολουθούν να διατυπώνουν μεγάλες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση, δεδομένης της διαρκώς κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ του κ. Τσερβενκόφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, αλλά και της εμμονής του τελευταίου σε αδιάλλακτες θέσεις, η οποία επιβεβαιώθηκε εξάλλου με τις χθεσινές δηλώσεις του.
Ο κ. Τσερβενκόφσκι, μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, παραδέχθηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι έχει διαφορές με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γρουέφσκι στο θέμα του χειρισμού των διαπραγματεύσεων για το όνομα, για να συμπληρώσει όμως αμέσως μετά πως πρόκειται για εσωτερικό θέμα στο οποίο δεν επιθυμεί να υπεισέλθει ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έχει «ακόμα την αντοχή και την αποφασιστικότητα να επιτύχει κάτι» σε αυτόν τον «τελευταίο, ελπίζω, γύρο», διαπραγματεύσεων, που θα αρχίσει την Τρίτη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]