Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζονταν για πυρηνική επίθεση...


Το BBC είχε ετοιμάσει μήνυμα στους πολίτες


Καθησυχαστικό μήνυμα προς τους πολίτες στην περίπτωση που η Βρετανία δεχόταν επίθεση με πυρηνικά είχε ετοιμάσει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC είχε ετοιμάσει, τη δεκαετία του 1970, όπως αναφέρεται σε έγγραφα των Εθνικών Αρχείων που αποχαρακτηρίστηκαν την Παρασκευή.
Με τη συνεργασία διαφόρων υπουργείων το BBC είχε φτιάξει ένα μήνυμα που θα μεταδιδόταν κάθε δύο ώρες και με το οποίο θα καλούσε τους πολίτες "να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους" μετά την πυρηνική επίθεση.
Το μήνυμα ξεκινούσε με τη φράση: "Η χώρα δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά όπλα. Οι επικοινωνίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση των ζημιών δεν είναι ακόμη γνωστοί".
Οι Βρετανοί καλούνταν στη συνέχεια να μη φύγουν από τα σπίτια τους. "Να θυμάστε ότι δεν θα κερδίσετε τίποτα προσπαθώντας να φύγετε. Φεύγοντας από το σπίτι σας μπορεί να εκτεθείτε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν φύγετε μπορεί να βρεθείτε χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς στέγη και χωρίς προστασία".

Κατόπιν οι πολίτες ενημερώνονταν για τον κίνδυνο των ραδιενεργών καταλοίπων και καλούνταν να σβήσουν τυχόν φωτιές, να διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου, να μοιράσουν σε μερίδες τα τρόφιμα και να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.
Σε επιστολή του τον Ιούνιο του 1974 ο τότε υπουργός Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Χάρολντ Γκρίνγουντ, ζητούσε το μήνυμα να διαβαζόταν στο κοινό από μια "οικεία" φωνή ώστε οι πολίτες να καθησυχάζονται, όπως έγινε και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Εάν μια μη οικεία φωνή επαναλαμβάνει την ίδια ανακοίνωση επί 12 ώρες οι ακροατές μπορεί να υποψιαστούν ότι ακούν ένα μηχάνημα και ότι ίσως το BBC έχει καταστραφεί", υποστήριζε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]