Στήριξη των Σκοπίων από το τουρκικό λόμπι
με κοινό στόχο την Ελλάδα
Σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει τους όλο και πιο στενούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ Τουρκίας και ΠΓΔΜ προχώρησαν πριν από μερικές ημέρες ομογενειακές οργανώσεις των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, ο Τουρκικός Συνασπισμός Αμερικής (TCA) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) με 150.000 δολάρια μέσα στην επόμενη τριετία.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αντικατοπτρίζει την πρόθεση της Τουρκίας να ενισχύσει την προσπάθεια των Σκοπίων να συνεχίσουν να εγείρουν αλυτρωτικά ζητήματα σε σχέση με την Ελλάδα, διεθνώς. Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ των δύο οργανώσεων, ο TCA θα δωρίζει στην UMD ένα δολάριο για κάθε δολάριο δωρεάς που θα εισρέει στα ταμεία της οργάνωσης για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι του ποσού των 50.000 δολαρίων ετησίως. Πριν από μερικούς μήνες, οι δύο οργανώσεις απένειμαν από κοινού υποτροφίες φοίτησης σε τουρκικά πανεπιστήμια, σε φοιτητές που κατάγονται από την ΠΓΔΜ.
Η UMD, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει ως βασικό αντικείμενο την προώθηση της ανθελληνικής προπαγάνδας και την υποστήριξη του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Η απόφαση για χρηματοδότηση δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής των τουρκικών ομογενειακών οργανώσεων στην Αμερική, υπέρ των Σκοπίων. Σε διαδήλωση που διοργάνωσαν τον περασμένο Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, ορισμένοι εκ των διαδηλωτών κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Ελληνικά στρατεύματα κατέχουν τη Μακεδονία». Σε πρόσφατη συνέντευξή του δε, ο πρόεδρος της Συνέλευσης Τουρκικών Ενώσεων Αμερικής, Γκιουνάι Εβίντς, αναφέρθηκε στις «θερμές σχέσεις με τη Μακεδονία, όπου μακρινοί συγγενείς μας Τούρκοι ζουν ειρηνικά».
Η προσέγγιση των ομογενειακών οργανώσεων Τουρκίας και ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον προκαλεί πρόσθετο προβληματισμό ως προς τις επόμενες ενέργειές τους σε επίπεδο λόμπινγκ, επηρεασμού δηλαδή στη λήψη αποφάσεων. Ο προβληματισμός ενισχύεται από τις δηλώσεις του προέδρου της UMD, Μετόντιτσα Κολόσκι, ο οποίος ανέφερε ότι «και οι δύο κοινότητες εργάζονται προκειμένου να ακουστούν οι φωνές τους παγκοσμίως σε ζωτικά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η προώθηση της ασφάλειας και της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια». Στην παράμετρο «ανθρώπινα δικαιώματα» η ΠΓΔΜ εντάσσει την ανακίνηση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, στην οποία ακολουθεί τακτική ανάλογη με αυτήν της Τουρκίας σχετικά με την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έθεσε θέμα περιουσιών στην Ελλάδα, η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στους πολίτες της ΠΓΔΜ πρόσβαση στα αρχεία της, προκειμένου να αναζητήσουν εκεί τίτλους και έγγραφα που μπορεί να βοηθήσουν στις διεκδικήσεις τους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...