Κοινή εμφάνιση Χριστόφια - Ταλάτ στο Λήδρα Πάλας
«Οι νέοι πρέπει να οικοδομήσουν
την ειρήνη στην Κύπρο»
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έδωσαν το παρόν τους και απηύθυναν χαιρετισμούς σε δικοινοτική εκδήλωση με τίτλο ''Φεστιβάλ Ειρήνης'', στο Λήδρα - Πάλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης και οργανώθηκε από την πρεσβεία της Σλοβακίας στη Λευκωσία και οργανώσεις νεολαίας ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων σε συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. |
Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου επανέλαβαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώπιον εκατοντάδων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πολιτικές οργανώσεις νεολαίας στο Λήδρα Πάλας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας.
«Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ενώπιον των νέων και από τις δυο κοινότητες, ότι θα εργαστώ στο μέγιστο έτσι ώστε να βρούμε μαζί με το φίλο μου τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, την κοινή γλώσσα την οποία χρειαζόμαστε», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας χαιρετίζοντας την εκδήλωση.
«Χρειαζόμαστε ειρήνη σε αυτό το νησί», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας πως «είναι ωραίο να οργανώνονται τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες βέβαια έχουν και μεγάλη πολιτική σημασία ειδικότερα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη».
«Δεν ξέρω αν συμφωνεί μαζί μου και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όμως εύχομαι και ελπίζω να διοργανώσουμε τέτοιες εκδηλώσεις σε μια αποστρατικοποιημένη Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι του χρόνου την ίδια μέρα θα διοργανωθούν παρόμοιες εκδηλώσεις «απ' άκρη σ' άκρη σε μια επανενωμένη Κύπρο».
«Πρέπει να ενώσουμε τις προασπάθειές μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε στην Κύπρο τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών ως επισκέπτες και χωρίς να φορούν τις στολές τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί και την υπόσχεσή του προς τους νέους.
«Ας φέρουμε την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό το νησί, για τον κόσμο και από τις δυο κοινότητες που υπέφερε στο παρελθόν, αλλά κυρίως για τους νέους», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας καταλήγοντας.
Ταλάτ: Πρέπει να συμβιβαστούμε
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέροντας πως πολλές γενιές Κυπρίων υπέφεραν από τη μη επίλυση του Κυπριακού και την απουσία της ειρήνης, είπε πως «η νεολαία προσδοκεί να δει μια ειρηνική χώρα, μια επανενωμένη χώρα, μια ομόσπονδη χώρα».
«Μαζί με το φίλο μου τον Δημήτρη», όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο», υπογράμμισε ο κ. Ταλάτ και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε αυτή την προσπάθεια θα «έχουμε την υποστήριξη από το λαό μας».
«Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συμπληρώνοντας πως για την ώρα «το αισθανόμαστε αυτό στις καθημερινές μας επαφές, στην καθημερινή μας δουλειά», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει στήριξη από το λαό.
Αναφερόμενος στην ειρήνη που θα επέλθει με τη λύση του Κυπριακού, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι «φυσικά η λύση θα προετοιμάσει τη βάση για οικοδόμηση της ειρήνης», ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη προϋποθέτει τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, όπου ο ένας θα σέβεται τον πολιτισμό του άλλου και σε συνθήκες πλήρους συνεργασίας, σημειώνοντας πως «αυτό αποτελεί και τον απόλυτο μας στόχο».
«Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με το φίλο μου τον Δημήτρη, φτάνοντας σε μια συμφωνία, διευθετόντας το Κυπριακό», τόνισε και απευθυνόμενος στους νέους σημείωσε πως «οι νέοι θα έχουν τη μεγάλη ευθύνη, ειδικότερα στη νέα φάση που θα ακολουθήσει τη συμφωνία» καθώς, όπως παρατήρησε, «είναι οι νέοι που θα βιώσουν το μέλλον. Οι νέοι πρέπει να οικοδομήσουν την ειρήνη στην Κύπρο».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι αναμένει μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο, «σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μαζί με πλήρη συνεργασία να οικοδομούν από κοινού το μέλλον».
«Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, πρέπει να εργαστούμε με σοβαρότητα», τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του, 100%, όπως είπε, ότι με τη στήριξη του λαού αυτό θα επιτευχθεί. «Σε διαφορετική περίπτωση», καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες και πολλά ακανθώδη ζητήματα, «αυτό θα είναι πολύ δύσκολο», επεσήμανε.
«Πρέπει να συμβιβαστούμε, πρέπει να δώσουμε και να πάρουμε», παρατήρησε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας πως «χωρίς αυτό η λύση δεν είναι εφικτή και το γνωρίζουμε» και πως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται οι ηγέτες να έχουν την ενθάρρυνση του λαού και ιδιαίτερα των νέων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε την υπόσχεση πως θα καταβάλει τα μέγιστα για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέσω ενός συμβιβασμού, για την ευημερία των νέων και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα υπάρξουν μεγαλύτερες εκδηλώσεις, ειδικότερα μετά τη λύση, «γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε άμεσα για να λύσουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό».
«Αυτή είναι η έκκλησή μου, αυτή είναι η δέσμευσή μου, αυτή είναι η υπόσχεσή μου», κατέληξε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ζεριχούν: Χρειάζονται πράξεις
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ως από μόνες τους οι δικοινοτικές πρωτοβουλίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ότι οι ηγέτες και ο λαός έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη «για να στεφθεί με επιτυχία μια καθαρά δύσκολη προσπάθεια».
Σημείωσε πως για να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές έτσι ώστε να καταστεί αυτό το νησί «ένα κοινό σπίτι για όλους τους πολίτες του» χρειάζονται πράξεις οι οποίες να είναι «λιγότερο θεαματικές και περισσότερο ουσιώδεις».
Από τη μεριά της η οικοδέσποινα της εκδήλωσης, πρέσβης της Σλοβακίας, Ανα Τουρενίκοβα, αναφέροντας ότι η ειρήνη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη σε μια χώρα, είπε ότι «απόψε μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε ο ένας στον άλλο "αδέρφια ας ζήσουμε με ειρήνη"».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, οι υπουργοί Παιδείας, Εργασίας, Εμπορίου και Δικαιοσύνης, αρχηγοί κομμάτων και κομματικών νεολαιών, βουλευτές και αρκετοί Πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών.
Από τουρκοκυπριακής πλευράς παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογέρ, ο ΓΓ του ΡΤΚ, Ομέρ Καλιοντζού, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί και ο Κουτλάι Ερκ.
Στο πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης έγιναν απαγγελίες ποιημάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ποιητών, ενώ ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακα ροκ συγκροτήματα και η δικοινοτική χορωδία τραγούδησαν τραγούδια της ειρήνης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...