Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι "γκρίζες ζώνες" Νίμιτς τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες με τα Σκόπια


Η Ελλάδα εν αναμονή

"δυναμικής παρέμβασης"

από την πλευρά των Αμερικανών


Τις αμέσως επόμενες μέρες, η ελληνική διπλωματία θα μεταφέρει στα Ηνωμένα Εθνη τις παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις της επί του «πλαισίου λύσης» που κατέθεσε ο κ. Μάθιου Νίμιτς και στο οποίο το πρόβλημα της ονομασίας διασυνδέεται ευθέως με την αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας».

Ο διαπραγματευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης θα επιδώσει γραπτό υπόμνημα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προκειμένου να τροποποιηθεί το κείμενο που ο ίδιος παρουσίασε, ζητώντας από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να το αποδεχτούν ως «πακέτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «γκρίζες ζώνες» στο έγγραφο με τις «οδηγίες για λύση» κατά την έκφραση του Νίμιτς είναι οι εξής: Στα ονόματα τα οποία προτείνει, Βόρεια Μακεδονία και Ανω Μακεδονία, δεν είναι σαφές εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα αποτελεί πρόθεμα (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εκπέσει στην πορεία) ή εάν θα πρόκειται για ουσιαστικά σύνθετη ονομασία (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά.Το εύρος χρήσης που εισηγείται ο κ. Νίμιτς για την ονομασία που θα συμφωνηθεί δεν καλύπτει τη διακήρυξη του πρωθυπουργού για μια ονομασία έναντι όλων.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει δεσμευτική αναφορά για την υιοθέτηση του σύνθετου ονόματος, τις σχέσεις τρίτων χωρών με την ΠΓΔΜ και δεν απαιτείται η κατάργηση του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως προς τα διαβατήρια και τα επίσημα έγγραφα υπάρχει πρόβλεψη για τη χρήση και των δύο ονομάτων, δηλαδή και της σύνθετης ονομασίας που θα συμφωνηθεί και του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτή η σύγχυση, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, θα δημιουργήσει de facto μια λύση διπλής ονομασίας, η οποία θα οδηγήσει την ελληνική διπλωματία στην περιπέτεια να αποτρέπει τη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων είτε στις διμερείς τους σχέσεις είτε σε επίσημα έγγραφα.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ αποδέχεται την αξίωση της πολιτικής ηγεσίας της FYROM να προσδιορίζονται η εθνικότητα και η γλώσσα του γειτονικού λαού ως «μακεδονικές». Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εξηγούν ότι με αυτόν τον τρόπο ακόμα και εάν υπάρχει συμβιβασμός στο όνομα, ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων όχι απλώς δεν θα θεραπευτεί, αλλά θα νομιμοποιηθεί στο πλαίσιο των Η.Ε. και συνεπώς θα εξαρθεί.

Είναι ενδεικτικό των προθέσεων της άλλης πλευράς, ότι, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να προχωρήσει σε μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» ζητά τη μετονομασία του ελληνικού αεροδρομίου «Μακεδονία». Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν απαισιοδοξία για τη δυνατότητα επίτευξης συμβιβασμού άμεσα. Προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει μέχρι το τέλος του μήνα δυναμική αμερικανική παρέμβαση με στόχο την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ώστε να εξασφαλιστούν δεσμεύσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου για ένα σύνθετο όνομα που θα χρησιμοποιείται διεθνώς και μια μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις.

Το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκατασταθεί στα Σκόπια ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Ρίκερ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Αθήνα με δημόσιες τοποθετήσεις του, οι οποίες είχαν θεωρηθεί μεροληπτικές υπέρ των Σκοπίων. Χάρη στην κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και στις πρωτοβουλίες γερουσιαστών με φιλελληνικές θέσεις, ο διορισμός είχε «παγώσει» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υπόγεια ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον.

Τελικώς, μετά από παρασκηνιακές συνεννοήσεις και διορθωτικές κινήσεις το διπλωματικό επεισόδιο έληξε και ο κ. Ρίκερ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, τις ημέρες που θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη η πολιτική ηγεσία της FYROM και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Από την ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες κατά τις οποίες είναι ήδη προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, η 23η Σεπτεμβρίου θα είναι μια σημαντική μέρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]