Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις



Ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια;


Η άσκηση αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής, η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και η αξιόπιστη αποτροπή φαντάζουν ουτοπικά για την Ελλάδα καθώς μεταπολεμικά έχουν επικρατήσει ιδεολογήματα και φοβικά σύνδρομα σε όλο το πολιτικό φάσμα για το οποίο ο αείμνηστος Π. Κονδύλης έγραφε: «Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους - ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο…».
Κοινός παρανομαστής των παραπάνω είναι ο μύθος της αήττητης Τουρκίας, του επικίνδυνου γείτονα των 70 εκατομμυρίων που σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να ενοχλείται γι΄αυτό και οι εκφραστές του νεοραγιαδισμού καλλιεργούν τόσο έντεχνα τα περί ελληνοτουρκικής φιλίας των λαών, υπερασπίζονται την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. με την ελπίδα της "εξημέρωσης του θηρίου" και τάσσονται κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως επιβάλλουν τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντα. Η μαλθακή ελληνική πολιτική ελίτ τρέμει στο άκουσμα της λέξης "casus belli" θέτοντας το χιλιοειπωμένο ψευτοδίλημμα "ειρήνη ή πόλεμος".
Ποια είναι όμως η πραγματική ισχύς του αντιπάλου;
Αφήνοντας κατά μέρος τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας (οι οποίες με κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο διαμελισμό της) και τις αμερικανικές αιτιάσεις για αναποτελεσματικότητα της "σκληρής ισχύος", ας θυμηθούμε κάποια περιστατικά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων:
- Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 21 Ιουλίου 1974, αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας βύθισαν το αντιτορπιλικό "Cozatepe", αχρήστευσαν το "Adatepe" και έθεσαν το "Cakmak" εκτός μάχης, εξαιτίας την σύγχυσης που δημιούργησε ο αείμνηστος Πλωτάρχης Ελευθέριος Χανδρινός, κυβερνήτης του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ .
- Στα μέσα του Ιουνίου 2001 κατά τη διάρκεια της ναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος" βολή τορπίλης τύπου Tigerfish παρ΄ολίγον να οδηγήσει σε τραγωδία όταν αντί να κατευθυνθεί στο πλοίο-στόχο, στράφηκε προς τη φρεγάτα Kemal Reis στην οποία επέβαιναν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χ. Κιβρίκογλου, ο Α/ΓΕΝ Ιλ. Ερντίλ, 20 ανώτατοι αξιωματικοί, 15 ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι και πλήθος δημοσιογράφων.
- Στις 19 Οκτωβρίου 2005 εκσυγχρονισμένο F-4E/2020 κατέστρεψε με άφεση εκπαιδευτικών βομβών δύο σταθμευμένα F-5A/2000 της ΤΗΚ στη βάση του Ικονίου.
Ενδεικτικό του χαμηλού επιπέδου της Τουρκικής Αεροπορίας σε σχέση με τις συμμαχικές, πέρα του σχετικά υψηλού δείκτη απωλειών, είναι η σταθερή κατάταξή της στις τελευταίες θέσεις σε πλήθος ΝΑΤΟικών ασκήσεων (βλ. "BOLD AVENGER '07"). Χαρακτηριστικό της έλλειψης επαγγελματισμού της ΤΗΚ αποτελεί και το περιστατικό της Καρπάθου με το τραγικό θάνατο του Σμηναγού (Ι) Κων/νο Ηλιάκη, θυμίζοντας παράλληλα πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο αντίπαλος.
Στο Στρατό Ξηράς -εκτός από την εκτεταμένη καχυποψία για "ισλαμικά στοιχεία" στις τάξεις των ΤΕΔ- κληρωτοί και μόνιμο προσωπικό εμφορούνται από χαμηλό ηθικό, ενώ έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα χρηματισμού και κακοποίησης κληρωτών (ακόμα και περιστατικό βιασμού στρατιώτη από ανώτερό του στα Κατεχόμενα προ ετών). Ενδεικτικό δείγμα της νοοτροπίας αντιμετώπισης των Τούρκων στρατιωτών από την ηγεσία είναι η απαγγελία κατηγοριών για συνεργασία με τον εχθρό σε περίπολο που αιχμαλωτίστηκε τον Οκτώβριο του 2007 από αντάρτες του ΡΚΚ.
Τα παραπάνω σε καμμία περίπτωση δε πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό αλλά να αναδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβληματικού γείτονα. Μια εύρωστη οικονομικά Ελλάδα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Εξάλλου δε μπορείς να κερδίσεις μια μάχη την οποία δεν έδωσες ποτέ...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]