Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ

Ο Γκρούεφσκι διαλύει τα Σκόπια;

Σκηνικό πολιτικής κρίσης διαμορφώνεται στα Σκόπια, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τη Βουλή και να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της. Την ίδια στιγμή, μία μόλις ημέρα μετά την κοινοποίηση της απόφασής του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με δηλώσεις του για το θέμα της ονομασίας άφησε να εννοηθεί ότι πλέον διαχωρίζει τη στάση του έναντι της διαπραγμάτευσης, από εκείνη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Από την Αλβανία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε: «Η χώρα μας ενδιαφέρεται για το κλείσιμο αυτού του διμερούς ζητήματος, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της. Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό και λύση. Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κάποιος άλλος να ορίσει το όνομα για διεθνή χρήση».
Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Τσερβενκόφσκι επέστρεψε στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν τα Σκόπια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν είχαν επικεντρώσει τη διαπραγματευτική τακτική τους στο εύρος χρήσης της ονομασίας. Χθες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν έκανε αναφορά σε θέμα γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, ούτε σε θέμα μειονότητας και περιουσιών, στα οποία έχει εστιάσει την επιχειρηματολογία του ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι. Ο κ. Τσερβενκόφσκι γνωστοποίησε την πρόθεσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας, να επιστρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM).
Ως απάντηση σε σύλληψη
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όπως προαναφέρθηκε, αποφάσισε χθες να αποχωρήσει από τη Βουλή και να μποϊκοτάρει τις εργασίες της, ως απάντηση στη σύλληψη του αντιπροέδρου του κόμματος και δημάρχου της Στρώμνιτσας, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ κατηγορείται, μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα, για διαφθορά, σε σχέση με διαγωνισμό για την κατασκευή εμπορικού κέντρου. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, δήλωσε προς τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Γκρούεφσκι: «Θέλατε απόλυτη εξουσία. Τώρα θα την έχετε», ενώ έκανε λόγο για παντελή απουσία δημοκρατίας. Γνωστοποίησε δε την πρόθεση του κόμματος να ενημερώσει για το θέμα τους πρέσβεις ξένων χωρών στα Σκόπια και στους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Ο κ. Τσερβενκόφσκι, αναφερόμενος στη σύλληψη Ζάεφ, έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, με πρόσχημα την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τηλεοπτικό σόου σύλληψης, με στόχο τη δυσφήμιση στελεχών της αντιπολίτευσης. Με την απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επίσης αποχώρησαν από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τακτικές παρανομίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]