Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κερδίζει πόντους ο Ερντογάν στην πάλη για την εξουσία


Η μη δεσμευτική, αλλά σαφώς υπέρ του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκτίμηση του εισηγητή του Συνταγματικού Δικαστηρίου Οσμάν Τζαν, εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως επιτυχία του Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τζαν δεν διαφώνησε απλώς με την πρόταση του γενικού εισαγγελέα Α. Γιαλτσίνκαγια να τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΡ -οι κ. Γκιουλ και Ερντογάν, και 69 ακόμη κομματικά στελέχη- αλλά δικαιολόγησε τη νομιμοποίηση της μαντίλας στα κρατικά πανεπιστήμια ως απόπειρα φιλελευθεροποίησης της κοινωνίας.
Η νίκη λοιπόν βρίσκεται κοντά, αλλά προτού επισφραγιστεί, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να ορίσει δικάσιμο, ώστε να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Εάν το ΑΚΡ δεν ζητήσει παράταση για να ολοκληρώσει την υπεράσπισή του, η υπόθεση θα εξεταστεί στις αρχές Αυγούστου. Μέχρι τότε ο άλλοτε παρασκηνιακός και άλλοτε ανοιχτός πόλεμος της κυβέρνησης με το στρατιωτικό - κεμαλικό κατεστημένο θα συνεχιστεί, όπως και τα παζαρέματα.
Την αλλαγή κλίματος στην Τουρκία διαπίστωσε χθες και ο Στέφεν Χάντλεϊ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο οποίος είχε χθες στην Αγκυρα συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Ο κ. Χάντλεϊ εγκωμίασε τις σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι πεποίθηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να συνεχιστεί. «Η μεταρρύθμιση αυτή, που υποστηρίζεται από τον τουρκικό λαό, φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην Ε.Ε. Οι ΗΠΑ στηρίζουν ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ενωση», είπε ο κ. Χάντλεϊ, την ώρα που Τούρκοι αναλυτές διέκριναν σαφή διαφοροποίηση της εσωτερικής κατάστασης υπέρ του κ. Ερντογάν σε σύγκριση με τα όσα συνέβαιναν πριν από ένα μήνα.
Η εισήγηση Τζαν συνοδεύτηκε από νέες αποκαλύψεις για τη σκοτεινή δράση της Εργκένεκον, υπόθεση η οποία όπως είχε διαφανεί εξαρχής, έχει μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος του κ. Ερντογάν και των συν αυτώ, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την απαγόρευση. Αυτή, εκτός από τον πενταετή πολιτικό παροπλισμό, θα έχει και οικονομικές συνέπειες, εφόσον θα διακοπεί η νόμιμη χρηματοδότηση του ΑΚΡ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υφίσταται εναλλακτική λύση, σε περίπτωση καταδίκης του ΑΚΡ και παροπλισμού της ηγεσίας του. Οσοι πολιτικοί αποκλειστούν από τη συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα μπορούν να εκλεγούν με την ιδιότητα του ανεξάρτητου και στη συνέχεια να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα, που ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ο Αμπντουλατίφ Σενέρ, συνιδρυτής του ΑΚΡ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραιτηθείς την περασμένη Παρασκευή. Το κόμμα αυτό, ως υποκατάστατο του ΑΚΡ μάλλον θα διακριθεί στις εκλογές.
Χθες, ενώ γινόταν λόγος για «πρόκριμα νίκης του Ερντογάν», δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου προέβλεπαν ότι η έρευνα για την υπόθεση Εργκένεκον οδηγεί και σε άλλες, άλυτες υποθέσεις, που θα πρέπει και αυτές να διερευνηθούν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]