Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καραμανλής: Συζητούμε μόνο το όνομα



Αυστηρή απάντηση στον Γκρούεφσκι για τα περί μειονότητας και το ζήτημα των περιουσιών, με επιστολή που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα

Ο αμερικανός πρέσβης στη Μελίτη;

Αργά χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύνταξη της επιστολής - απάντησης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην προκλητική επιστολή του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία ο τελευταίος έθετε θέμα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και επιστροφής περιουσιών και χορήγησης υπηκοότητας στους Σλαβομακεδόνες που εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή - απάντηση του πρωθυπουργού, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, αμέσως μετά την παραλαβή της από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, έχει τις εξής αναφορές: Ξεκαθαρίζει απόλυτα ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί επίσημα σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και με την απόφαση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είναι το θέμα της ονομασίας. Χαρακτηρίζει το θέμα της μειονότητας ανύπαρκτο, ενώ για τις περιουσίες παραπέμπει στη δικαιοσύνη για τη διεκδικησή τους. Τέλος, επαναλαμβάνει τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να στηρίξει τη σταθερότητα και την ευημερία της γειτονικής χώρας και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της, εφόσον το θέμα της ονομασίας λυθεί.
Παράλληλα, από το υπουργείο Εξωτερικών η επιστολή κοινοποιείται στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε., αλλά και σε μεμονωμένες χώρες, συνοδευόμενη από σημείωμα που περιγράφει το χρονικό κλιμάκωσης της αδιαλλαξίας της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας, με αποκορύφωμα την επίκληση ανύπαρκτων ζητημάτων. Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Ανδ. Λοβέρδος επανέλαβε χθες τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να απαντήσει ευθέως στον κ. Γκρούεφσκι. Πιο συγκεκριμένα, (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89), ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να στείλει σαφές μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων, αλλά απευθυνόμενη στον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Πρόσθεσε δε ότι η απευθείας απάντηση στον κ. Γκρούεφσκι ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί θέμα εκεί που δεν υπάρχει. «Ενας διάλογος σημαίνει ότι υφίσταται θέμα. Ακόμη κι αν η μία πλευρά αρνείται ότι υπάρχει, η τυπική πλευρά του διαλόγου δημιουργεί συνθήκες αποδοχής ενός διμερούς θέματος. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε.
Η απόφαση να απαντήσει ο πρωθυπουργός στην επιστολή Γκρούεφσκι ελήφθη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα έδειχνε αμηχανία, τη στιγμή που έχει ισχυρές θέσεις. Παραπέμπουν δε στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, όταν είχε ερωτηθεί για το θέμα και είχε δηλώσει ότι «αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια επιστολή, αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας». Για την Αθήνα, μετά την απαντητική επιστολή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα. Η αναφορά σε μειονότητα και επιστροφή περιουσιών από πλευράς Σκοπίων εκτιμάται ότι διαμορφώνει κλίμα ευνοϊκό για να ανέβουν οι εθνικιστικές κορώνες στην ΠΓΔΜ, κάτι που θεωρείται ότι δεν βοηθά στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας. Ετσι, η προσπάθεια εστιάζεται στο να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να μη διαμορφωθεί κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των λαών των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ, χθες, πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα διέψευδαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσε ενδιαφέρον να προσκληθεί στις εκδηλώσεις στη Μελίτη Φλώρινας. Ανέφεραν δε ότι κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση γίνει.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. αν είναι τέτοιου ύφους η επιστολή...καήκαμε. Θα γελάνε τρείς μήνες στα Σκόπια. Θα μας πάρουν στο "ψιλό"
    xalia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατι τετοιο θα εστελνε μετα απο καμμια 5-6 ημερες (αφου οι Ιταλοι θα ηταν στην Αθηνα) σαν απαντηση και στο αιτημα του Μουσολινι να περασει ο Ιταλικος στρατος τα συνορα μας τον Οκτωβριο του 1940..

    Ευτυχως που τοτε δεν υπηρχε καραμανλης, παπανδρεου ,σημιτης και μηξοτακης , αλλα ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΑΣ.

    Και ετσι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ εκεινης της εποχης μεθερμηνευσε απακριβως τα συναισθηματα ολων των Ελληνων και γραφτηκε το επος του 1940..

    ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ...

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ , δεν ερμηνευει -οπως συνταγματικα θα επρεπε- ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Δεν ειμαι υπερ των δικτατοριων αλλα ουτε και υπερ των εμπορων της δημοκρατιας....η της οποιασδηποτε αυτοαποκαλουμενης 'δημοκρατιας'

    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΕΛΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]