Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα επιστολή από τα Σκόπια στην Ε.Ε.


Αποστολέας ο Μιλόσοσκι

Επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, Λεονάρντ Όρμπαν, από τον οποίο ζητά να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας», απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Η Μακεδονία, ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Μακεδονία προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών» αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς τον κ. Όρμπαν.
Ο κ. Μιλόσοσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα- ως κράτος μέλος της Ε.Ε.- να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων».
Νωρίτερα, ο κ. Μιλόσοσκι σε δηλώσεις του μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Σκοπίων στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νίκολα Γκρουέφσκι, διατύπωσε παραινέσεις προς την Αθήνα να επιδείξει κατανόηση και διαλλακτικότητα στις συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας.
Υποστήριξε, όμως, ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους Σκοπιανούς αν η Αθήνα συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της, την οποία και απέδωσε σε «εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις». Και τόνισε, ότι η θέση αυτή δεν θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, διότι η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από το ελληνικό βέτο.Παραμένοντας στην γραμμή της αδιαλλαξίας, τα Σκόπια δείχνουν να μην έχουν λάβει το μήνυμα τόσο από την επιστολή εκ μέρους της Ε.Ε. που απέστειλε ο κ. Μπαρόζο στον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι όσο και από τους έτερους "συμμάχους" των Σκοπίων τις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως οι ΗΠΑ "κρέμασαν" στην κυριολεξία το αίτημα του Γκρούεφσκι για "μακεδονική μειονότητα" και δήλωσαν πως είναι διμερές θέμα ανάμεσα στις δύο πλευρές Ελλάδας και Σκοπίων.
Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία, αυτή τη φορά εκ μέρους του έτερου ακραίου Μιλόσοσκι, σκοπό έχει να αναδείξει σαν κυρίαρχο θέμα των συναντήσεων με την Ελλάδα, αυτό το "μακεδονικής μειονότητας" και προσπαθεί άμεσα να εμπλέξει και την Ε.Ε. ώστε να δώσει μία εικόνα στο εσωτερικό, συγκεκριμένα στους κατοίκους των Σκοπίων, πως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι συζητά με την Ε.Ε. (άρα βρίσκεται και στον προθάλαμο γενικότερων συζητήσεων).
Πρόκειται όμως για φτηνή προπαγάνδα ή για το επόμενο βήμα που προσεκτικά επιλέχθηκε και προτάθηκε από τους "συμμάχους" των Σκοπίων; Η εμπλοκή της Ε.Ε. θεωρείται αδιανόητη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η συνεχιζόμενη "πίεση" εκ μέρους των Σκοπίων να αποφέρει "καρπούς".
Είναι απολύτως βέβαιο πως η Ε.Ε. δεν επιθυμεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ποιά είναι και η στάση του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ που στο συγκεκριμένο ζήτημα το τελευταίο διάστημα τηρεί σιγήν ιχθύος, χωρίς να τοποθετείται ξεκάθαρα;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]