Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράκη: Στο έλεος των πρακτόρων και των διεκδικήσεων της Άγκυρας - Πλήρης η απουσία του Ελληνικού κράτους


Ανενόχλητοι Τούρκοι υπουργοί και βουλευτές πραγματοποιούν εφόδους σε Ξάνθη και Κομοτηνή, προκειμένου να μετατρέψουν σε τετελεσμένο τις διεκδικήσεις της Αγκυρας

Ανοιχτά πλέον παίζει η Αγκυρα το χαρτί της Δυτικής Θράκης, κλιμακώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την προκλητική της παρουσία και επιχειρώντας να δημιουργήσει ντε φάκτο καταστάσεις υπέρ της, περιφρονώντας τις διεθνείς συνθήκες.

Τσιφλίκι προκλήσεων η Θράκη

Οι Τούρκοι παράγοντες αλωνίζουν την περιοχή, επιδεικνύοντας το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη κινητικότητα και σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και τη λεγόμενη Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης, μεθοδεύουν τις κινήσεις ώστε να τροφοδοτούν συνεχώς την «ατζέντα» των θεμάτων για τη Θράκη, προς όφελος των τουρκικών κρατικών συμφερόντων.

Τα όσα έγιναν την περασμένη Πέμπτη με την «απόβαση» στην Κομοτηνή της μεγαλύτερης επίσημης τουρκικής αποστολής με περίπου τριάντα βουλευτές αλλά και άλλους Τούρκους παράγοντες, με αφορμή το μνημόσυνο του μειονοτικού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1995, αλλά και όσα προκλητικά εκφωνήθηκαν από Τούρκους επισήμους αλλά και κάποιους παράγοντες της μειονότητας, αποτελούν πλέον μόνο ένα από τα «επεισόδια» στον χορό που έχει στηθεί.

Ο επικεφαλής της πολυάριθμης τουρκικής αποστολής υπουργός Προεδρίας-Επικρατείας της Τουρκίας Μουσταφά Σαϊτ Γιαζιτζίογλου, την περασμένη Πέμπτη, στην Κομοτηνή δεν κράτησε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, όπως είχε προσπαθήσει να κάνει ο Αλί Μπαμπατζάν τον Δεκέμβριο.

Το... ασκέρι

Ο Α. Σαδίκ ήταν ένας ακραίος βουλευτής της μειονότητας, που σκοτώθηκε άδοξα σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να του αποδίδεται το φωτοστέφανο του εθνικού ήρωα του «τουρκικού έθνους», όπως είπε ο Τούρκος υπουργός και να εκφράζει μάλιστα τα συλλυπητήριά του σε «ολόκληρο το τουρκικό έθνος».

Τέτοιες καταστάσεις απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην οποία επιδιώκει να εισέλθει η Τουρκία, πολύ περισσότερο όταν μια κουστωδία τριάντα βουλευτών πηγαίνει εμφαντικά για να παραστεί μαζί πολλούς άλλους Τούρκους παράγοντες στο μνημόσυνο ενός απλού μειονοτικού βουλευτή, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Επίσης δεν υπήρξε πολιτειακός και πολιτικός παράγων της γειτονικής χώρας που δεν έστειλε ανάλογου περιεχομένου μήνυμα.

Και βέβαια η αναφορά στον Α. Σαδίκ ήταν μόνο αφορμή για να ξεδιπλώσουν επί ελληνικού εδάφους οι Τούρκοι παράγοντες τις θέσεις-πρόκληση. «Υπόδειγμα για τους Τούρκους» αποκάλεσε τον Α. Σαδίκ ο Τούρκος υπουργός, που όπως είπε «έδωσε τον αγώνα για τη διαφύλαξη της ταυτότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον αγώνα της ύπαρξης της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας...».

Για να πει ακόμη ότι οι «μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης περιμένουν την πλήρη απόδοση των πολιτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων τους» και να αναφέρει χωρίς περιστροφές ότι σήμερα το πρόβλημα στη Θράκη είναι η χρήση παντού του όρου «Τούρκος».

Οι ψευδομουφτήδες

Οι γνωστοί βέβαια «ψευδομουφτήδες» της Κομοτηνής και της Ξάνθης, που με κάθε ευκαιρία και ανάλογες επισκέψεις, επιδεικνύουν τις πολύ καλές σχέσεις τις οποίες διατηρούν με το κατεστημένο της Αγκυρας, δεν χρειάζονταν καν το έναυσμα για να ξεπεράσουν εαυτούς, ως κεντρικά στελέχη της λεγόμενης Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης.

Αυτό που μπορεί να επισημάνει κανείς ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη Θράκη είναι η σαφής αμηχανία που υπάρχει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ντόπιοι παράγοντες που εκπροσωπούν την κυβέρνηση εμφανίζονται... αποστασιοποιημένοι, επικαλούμενοι ότι τα θέματα αυτά είναι του υπουργείου Εξωτερικών, όπως συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν. Ακόμη κι όταν βλέπουν να εκδηλώνονται προκλήσεις της Αγκυρας, επιμένοντας σε μια πολιτική που δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις με τη μειονότητα και θα διατηρεί την ηρεμία.

Και βέβαια κανείς δεν αντέδρασε όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις στη μειονοτική κοινότητα Οργάνης, στο πανηγύρι στον Ακρίτα, στο οποίο παραβρέθηκαν τόσο ο περιφερειάρχης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης όσο και ο νομάρχης και εκπρόσωποι των άλλων αρχών, οι μειονοτικοί οργανωτές έδωσαν σαφές πρόκριμα στον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ.

Ετσι το πρωτόκολλο ανατράπηκε και το βήμα δόθηκε πρώτα στον Τούρκο πρόξενο, οποίος μάλιστα στη συνέχεια χαιρέτισε τους παλαιστές και έκανε και τον γύρο στην παλαίστρα συνοδευόμενος μάλιστα από τον νομάρχη Ροδόπης Αρη Γιαννακίδη, όπως κατέγραψαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ
Μιλάει για «Τούρκους» και απαιτεί διδασκαλία της «μητρικής γλώσσας»

Οσο για τους δύο βουλευτές της μειονότητας που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, τον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και τον βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή, δεν πήγαν στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Αθήνα.

Ηταν και οι δύο παρόντες στην εκδήλωση της Κομοτηνής με τον πρώτο μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού ήταν στενός συνεργάτης του Α. Σαδίκ και άγνωστο μέχρι πότε πρόεδρος του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Δικαιοσύνης», μετά τον θάνατό του.

Ο Χατζηοσμάν, ο οποίος μιλάει συχνά περί τουρκικής μειονότητας και Τούρκων της Δυτικής Θράκης, δεν δίστασε να διατυπώσει τις προκλητικές του θέσεις ακόμα και μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ετσι πριν από λίγες μέρες στη δεύτερη μόλις ομιλία του στη Βουλή και ενώ συζητιόταν ένα άσχετο θέμα, ανέβηκε στο βήμα και διάβασε ένα κείμενο για την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά η τουρκική γλώσσα στα νηπιαγωγεία, όπου πηγαίνουν τα παιδιά της μειονότητας.

Θέση που επανέλαβε και στην εκδήλωση της Πέμπτης. Χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στο εξωτερικό, που αποτελούν και την πλέον σκληροπυρηνική ομάδα της μειονότητας, καθώς και τους παρόντες παράγοντες της τουρκικής μειονότητας, όπως τους αποκάλεσε.

Ετοιμάζουν δεύτερη απόβαση βουλευτών

Οπως φαίνεται, τα πανηγύρια της μειονότητας και τις θρησκευτικές της γιορτές κάποιοι τις αντιμετωπίζουν ως ευκαιρίες για να κάνουν έντονη την παρουσία τους παράγοντες από την Τουρκία στη Θράκη.

Αυτό έγινε στις αρχές του μήνα με τους εννέα βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που με επικεφαλής τον πρώην διπλωμάτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφτηκαν την περιοχή. Ακολούθησε την Πέμπτη η «απόβαση» των τριάντα βουλευτών ενώ έπεται και συνέχεια.

Οι πληροφορίες φέρουν έναν μεγάλο αριθμό Τούρκων βουλευτών να καταφτάνουν στη Θράκη τόσο στις 2 Αυγούστου για τον γιορτασμό των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ όσο και στις 5 του μήνα για το πανηγύρι στα «Χίλια», στην περιοχή της Ρούσας στα όρια των Νομών Εβρου και Ροδόπης, όπου υπάρχει αλεβίτικος τεκές και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άφιξη 50 βουλευτών του κόμματος του πρωθυπουργού Ρ. Ντ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη Μπαμπατζάν άνοιξε τον χορό

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν τον περασμένο Δεκέμβριο, που «έπιασε στον ύπνο» όπως φάνηκε, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί αρκετά χλιαρά, εξελίχθηκε τελικά σε μια ιδιαίτερης σημασίας κίνηση της τουρκικής ηγεσίας για τη Θράκη.

Ο Α. Μπαμπατζάν συγκέντρωσε τότε όλους τους παράγοντες της μειονότητας και τους έθεσε ουσιαστικά ολόκληρο το φάσμα της τουρκικής «ατζέντας» που έχει φτιάξει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Θράκη, ανεβάζοντας τον πήχη στις επιδιώξεις της γείτονος. Φρόντισε μάλιστα με στοχευμένες επισκέψεις και συναντήσεις στην Κομοτηνή να δώσει το έναυσμα για μια σειρά ενέργειες αλλά και σηματοδότησε στη συνέχεια μια σειρά πρωτοβουλίες από παράγοντες της Τουρκίας.

Αυτό που διαπιστώνει κανείς οκτώ μήνες μετά είναι ότι στη Θράκη ένας σημαντικός αριθμός παραγόντων της μειονότητας έχουν επιστρατευτεί ώστε να στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες την «ατζέντα» των θεμάτων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, επιχειρώντας να κρατάει ανοιχτό σε διεθνές επίπεδο θέμα «Δυτικής Θράκης» και της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας», όπως την αποκαλεί. Το ψήφισμα που προώθησε και πέρασε πρόσφατα ο Αλί Μπαμπατζάν για τη «Δυτική Θράκη» στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ήταν αποκαλυπτικό.

Αυτό που διαπιστώνει ένας προσεκτικός παρατηρητής είναι ότι σε κάθε γεγονός που στήνεται από την Αγκυρα στη Θράκη επιχειρείται να δημιουργηθούν «κεκτημένα» τόσο στην ορολογία και τις θέσεις των επίσημων παραγόντων της Τουρκίας, όσο και στα θέματα και στον τρόπο που τα διατυπώνουν πλέον ανοικτά κάποιοι παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]