Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελευταίο χαρτί Μπους για το όνομα της Vardarska


Ραντεβού «χωρίς αύριο»

Μπακογιάννη - Ράις

στις 24 Ιουνίου

στο Βερολίνο


Με την (ομαλή σε γενικές γραμμές) διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ την Κυριακή αναμένεται να απελευθερωθούν οι δυνάμεις που επιδιώκουν μια επείγουσα διαδικασία για άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

Η διοίκηση Μπους εμφανίζεται αποφασισμένη για μια τελική προσπάθεια διευθέτησης εκκρεμοτήτων πριν από τη λήξη της θητείας της και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παίξει μέσα στο καλοκαίρι το τελευταίο της χαρτί για τη λύση του γόρδιου δεσμού στο Σκοπιανό.

Μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις (στις 24 Ιουνίου στο Βερολίνο) θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς.

Συνεπώς, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, από τα μηνύματα που θα μεταφερθούν από την ελληνική πλευρά στην αμερικανική θα εξαρτηθεί εάν ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει άμεσα νέα πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας όπως και το ακριβές περιεχόμενό της.

Η διεξαγωγή της επαναληπτικής ψηφοφορίας στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ την Κυριακή ικανοποίησε την Ε.Ε. καθώς και την Ουάσιγκτον, που επιμένει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για σοβαρές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί, μέχρι να έρθει ο κ. Νίμιτς στην περιοχή. Ενισχυμένο (12,4%) βγήκε το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, που έχει επιπλέον λόγους να διεκδικήσει συμμετοχή στην κυβέρνηση, μια και τα ποσοστά του συγκυβερνώντος κόμματος DPA του Μέντουχ Θάτσι (8,4%) σημείωσαν υποχώρηση.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρούεφσκι καταγράφει τελικώς ποσοστό 47,5% και 63 έδρες, ενώ η σοσιαλδημοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση 22,9% και 27 έδρες.

Τα δύο αλβανικά κόμματα εξασφαλίζουν 18 και 11 έδρες αντίστοιχα. Παρά την αυτοδυναμία που απέσπασε ο κ. Γκρούεφσκι θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμαχήσει με ένα αλβανικό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να μη διαταραχθούν οι εθνοτικές ισορροπίες στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αχμέτι έχει απειλήσει με αντίδραση χωρίς όρια σε περίπτωση αποκλεισμού του από την κυβέρνηση. Στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και η σλοβενική προεδρία προσπάθησε να εκμαιεύσει μια θετική αναφορά στη διεξαγωγή της επαναληπτικής ψηφοφορίας στα Σκόπια. Κατόπιν των ελληνικών και άλλων αντιδράσεων δεν ευδοκίμησε αυτή η προσπάθεια.

Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ εκνευρίστηκε εντονότατα με τις θέσεις που διατύπωσε για το Σκοπιανό σε συνέντευξή του στη «Voice of America» ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό συμμερίστηκε τις ελληνικές θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του σε βαλκανικό δίκτυο τάχθηκε υπέρ ενός «συμβιβασμού διπλής ονομασίας», αλλά απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για τη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» λέγοντας ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας τις εκλογές στην ΠΓΔΜ δήλωσε: «Οπως φαίνεται, οι γενικές βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια ολοκληρώνονται και θα προκύψει κυβέρνηση που θα έχει πλήρη ευθύνη να καταλήξει σε μια συμφωνία για το εκκρεμές θέμα του ονόματος.

Ελπίδα όλων είναι να επικρατήσει στα Σκόπια η απαραίτητη σύνεση ώστε να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]