Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκάσε και πλήρωνε - "Η κυβέρνηση του λαού" ετοιμάζει νέα φορολογικά μέτρα από το 2009


Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι...

νέα βάρη έρχονται σε εμάς,

νέα αμάξια στους βουλευτές!


Νέα δέσμη φορολογικών μέτρων από την 1η Ιανουαρίου 2009 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ήδη τα πρώτα μέτρα που θα τονώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2009 και οι πρώτες σκέψεις είναι:
1) Η αύξηση (τρίτη κατά σειρά) των αντικειμενικών αξιών των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων, που πιθανότατα θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2009. Η αναπροσαρμογή θα αυξήσει αντίστοιχα περί τους 16 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα, είτε κατά την απόκτησή τους είτε την κατοχή τους.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τον τομέα της οικοδομής, που βρίσκεται σε κρίση από το 2006, που επιβλήθηκε ο ΦΠΑ και ακολούθησαν και συμπληρωματικές φορολογικές παρεμβάσεις. Αν οι νέες αξίες ισχύσουν έως την 1/1/2009, τότε θα αυξηθεί σημαντικά και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
2) Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% από την 1/1/2009, η διατήρηση των φορολογικών κλιμακίων στα ίδια επίπεδα, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, μέσω της αυξημένης παρακράτησης.
Η πρόσθετη αύξηση της φορολογίας προκύπτει, από την παράλληλη αύξηση των εισοδημάτων λόγω της εισοδηματικής πολιτικής, αφού η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έχει ως αποτέλεσμα, ο φόρος επί του εισοδήματος να αυξάνεται ταχύτερα, απ' ότι το εισόδημα.
3) Η αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, που αφορά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται κάθε χρόνο στη διαδικασία αυτόματης περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων, προκειμένου να αποφύγουν τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Το μέτρο της αυτοπεραίωσης αφορά σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές έως 150.000 ευρώ. Οι ΜΣΚΚ χρησιμοποιούνται για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος και η αύξηση των ΜΣΚΚ, αυτομάτως αυξάνει το ελάχιστο εισόδημα και το φόρο που καλείται να καταβάλει ο υπόχρεος προκειμένου να περαιωθεί αυτομάτως η τρέχουσα χρήση.
Η αναπροσαρμογή των ΜΣΚΚ κρίνεται επιβεβλημένη σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λόγω και της τεράστιας φοροδιαφυγής που υπάρχει σε πολλούς κλάδους, οι οποίοι δηλώνουν μέσο εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας.
4) Η προαναγγελθείσα νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων, στο πλαίσιο της σταδιακής εναρμόνισής τους με τα κατώτατα κοινοτικά όρια. Οι ΕΦΚ θα διαμορφωθούν στα 359 ευρώ ανά χιλιόλιτρο λίτρο για την απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη, ενώ ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα φθάσει στα 302 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σημειώνεται ότι και με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα απλά προσεγγίζονται τα κατώτερα όρια που θέτει η Κοινότητα και η προσαρμογή είναι υποχρεωτική.
Εφόσον η Κομισιόν στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, αποφασίσει μείωση των ενεργειακών φόρων, τότε θα επανεξεταστεί η σχετική διάταξη του νόμου και θα εναρμονιστεί με τα τυχόν νέων κατώτατα όρια φορολογίας, που θα θεσπιστούν.
5) Η αύξηση του ελαχίστου ορίου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα, στο πλαίσιο και της αντικαπνιστικής εκστρατείας.
6) Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων, που είναι στα επίπεδα του 2006. Η είσπραξή τους θα γίνει εντός του 2008 και θα αποτελέσουν έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
Η αναπροσαρμογή του κόστους των τελών κυκλοφορίας ίσως συνδυαστεί με περιβαλλοντικά μέτρα (επιβάρυνση ρυπογόνων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού), με διαφοροποίηση των κλιμακίων υπολογισμού τους που ισχύουν σήμερα, όπως επίσης και με το γεγονός ότι τα σήματα του 2009 θα είναι νέου τύπου, ανθεκτικότερα και συνεπώς ακριβότερα για το Δημόσιο και τους κατόχους των ΙΧ.
Και μένω να αναρωτιέμαι πως, αν αυτή η κυβέρνηση δεν ήταν φιλολαϊκή (όπως) ισχυριζόταν, τι θα παθαίναμε άραγε;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]