Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσερβένκοφσκι: «Βαθιά κόκκινη γραμμή» τα θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας

Tην ανάγκη μετατόπισης της πάγιας θέσης της χώρας του σε ό,τι αφορά την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, χαρακτηρίζοντας όμως «βαθιά κόκκινη γραμμή» τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του στο « Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο» (BIRN) σημειώνει πως «η νέα πραγματικότητα σημαίνει ότι η "Μακεδονία" θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της περί διπλής ονομασίας και να προβεί σε κάποια παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρω-ατλαντικής της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, μόνον νόμιμοι εκπρόσωποι και των δύο χωρών μπορούν να αποφασίσουν επί της έκτασης και ουσίας των παραχωρήσεων αυτών».

Επίσης θεωρεί ότι η χώρα του έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σε μία περίοδο σημαντική για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα αναφορικά με τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκμετάλλευση της ετοιμότητας των ΗΠΑ να εμπλακεί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ωστόσο, ο κ. Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία τα χαρακτηρίζει «βαθιά κόκκινη γραμμή».

«Η εθνική καταγωγή και η γλωσσική μοναδικότητα είναι οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες ενός έθνους και ο συμβιβασμός στα δύο αυτά σημεία είναι απλώς αδύνατος, καθώς κανείς δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένος, αλλά ούτε και δύναται, να διαπραγματευθεί το ποιοι είμαστε και ποια γλώσσα θα χρησιμοποιούμε στην ομιλία μας», σημειώνει.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξή του, χαρακτηρίζει τις βουλευτικές εκλογές, ως τις χειρότερες που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα.

«Οι ζημίες που υπέστη η εικόνα και η διεθνής θέση της χώρας είναι τεράστιες και θα είναι παρούσες για πολύ χρόνο ακόμη» αναφέρει ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]