Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Πραξικοπηματική" φιλοσκοπιανή ενέργεια των Σλοβένων


Αμεση η αντίδραση

από την Ντ. Μπακογιάννη

«Φιλοσκοπιανό» πραξικόπημα επιχείρησε χθες η σλοβένικη προεδρία της ΕΕ, καθώς παρά τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις προσπάθησε να αποσυνδέσει την επίλυση της διαφοράς του ονόματος από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.





Ο σλοβένικος αιφνιδιασμός επιχειρήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και τώρα η «μάχη» μεταφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (19-20 Ιουνίου).
Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Ρούπελ, πρότεινε να υπάρξει αναφορά στη δυνατότητα να δοθεί μέχρι το τέλος του 2008 στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακων διαπραγματεύσεων, χωρίς να υπάρξει μνεία στο θέμα της διαφοράς του ονόματος.
Η απόφαση τελικά του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αποφεύγει την οποιαδήποτε αναφορά σε έναρξη ενταξιακων διαπραγματεύσεων:
«Το Συμβούλιο αναμένει το νέο Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση να συγκροτηθούν σύντομα και να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Το Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να προωθήσουν και να συμμετάσχουν στον εποικοδομητικό διάλογο για την εφαρμογή των προτεραιοτήτων που καθορίζονται από την Εταιρική Σχέση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο.
Το ζήτημα παραπέμπεται τώρα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι Σλοβένοι συνεπικουρούμενοι και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθήσουν να υπάρξει δέσμευση των ηγετών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θέλοντας έτσι να ασκήσουν πίεση προς την Αθήνα και να πάρουν τη ρεβάνς για το βέτο στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να δεχθεί μια τέτοια διατύπωση στα Συμπεράσματα, με αποτέλεσμα, εφόσον δεν υπάρξει σαφής διασύνδεση της έναρξης ενταξιακων διαπραγματεύσεων με την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας, να μπλοκάρει η ελληνική πλευρά την οποιαδήποτε αναφορά στα Συμπεράσματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είναι ότι, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ, ο Σλοβένος ΥΠΕΞ δεν έδωσε το βήμα για δευτερολογία στην Ντ. Μπακογιάννη σημειώνοντας με προσβλητικό τρόπο «ότι οφείλει να κλείσει το Κουτί της Ντόρας» (σε ένα λογοπαίγνιο με το Κουτί της Πανδώρας).
"ΕΘΝΟΣ"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]