Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίθεση Ερντογάν σε δικαστές

Υπέρβαση αρμοδιοτήτων

και παραβίαση του συντάγματος

η απόφαση για την μαντήλα


Πύρινο λόγο εκφώνησε χθες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και παραβίαση του ισχύοντος τουρκικού Συντάγματος.
Πέντε ημέρες μετά την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η συνταγματική τροποποίηση για την ελεύθερη χρήση της μαντίλας, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ετυμηγορία του Δικαστηρίου πράξη περιφρόνησης των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου και ενέργεια αντίθετη προς την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση.

«Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο εκλεγμένο Κοινοβούλιο και μόνο σε αυτό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κανείς δεν μπορεί να του την αφαιρέσει. Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον νομοθέτη. Η εξουσία αυτή δεν μεταβιβάζεται, η ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου δεν παραδίδεται στα χέρια κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, συγκεκριμένης τάξης ή ομάδας», διακήρυξε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην «ακύρωση» του Κοινοβουλίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Προαναγγελία σύγκρουσης
Προέβλεψε «σύγκρουση» μεταξύ νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, διότι η περιφρόνηση των συνταγματικών διατάξεων από το Δικαστήριο θα προκαλέσει «βλάβη του συστήματος». Ερμήνευσε δε την αντισυνταγματική φύση μιας απόφασης, που ελήφθη με «ιδεολογικά κριτήρια», επικαλούμενος το άρθρο 148 του τουρκικού Συντάγματος, βάσει του οποίου το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαιούται να εξετάσει και να κρίνει επί του τύπου και του διαδικαστικού.
Η προαναγγελθείσα ρήξη του Ερντογάν με το στρατιωτικό - κεμαλικό κατεστημένο αποκτά πλέον σαφές περίγραμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των αναλυτών, η «καταδίκη της μαντίλας» είναι ο προθάλαμος για την απαγόρευση του ΑΚΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τον πολιτικό παροπλισμό του προέδρου Γκιουλ, του πρωθυπουργού και 69 ακόμη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που διατρέχουν τον κίνδυνο να τεθούν εκτός νόμου.
Το παράδοξο στη δραματική αυτή υπόθεση, ξένη προς κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας στη Δύση, αλλά κατανοητής στη σύγχρονη σύνθετη Τουρκία των οθωμανικών και κεμαλικών καταλοίπων, είναι ότι βοηθός και υποστηρικτής κυβέρνησης και Ερντογάν σπεύδει και πάλι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) - πολιτική πτέρυγα των «Γκρίζων Λύκων».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]