Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα πρόταση για το όνομα θα επεξεργασθεί ο Νίμιτς


Στην επόμενη κίνηση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας κ. Μάθιου Νίμιτς εστιάζει την προσοχή της η Αθήνα. Από τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς ουσιαστικά συμμερίσθηκε την ελληνική θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στη γειτονική χώρα, μιλώντας για δυνατότητα εξεύρεσης λύσης μέχρι τον Ιούλιο.
Τους ελληνικούς προβληματισμούς αναμενόταν να του μεταφέρει η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη στη μεταξύ τους συνάντηση αργά χθες το απόγευμα. Η Αθήνα ανέμενε τη συνάντηση για να πληροφορηθεί τις διαθέσεις της σκοπιανής πλευράς, όπως τις εισέπραξε ο κ. Νίμιτς, το κλίμα που επικράτησε στις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.
Παράλληλα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στα Σκόπια για πρώτη φορά ακούγονται τόσο έντονα φωνές για συμβιβασμό, να πληροφορηθεί η Αθήνα, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, πώς εννοεί τον συμβιβασμό η άλλη πλευρά, ποιο είναι το πλαίσιο που θέτει και ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Παράλληλα, καθώς ο κ. Νίμιτς από τα Σκόπια ανέφερε ότι θα ζητήσει από την Αθήνα να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους απέρριψε την τελευταία πρότασή του, έγινε σχετική προεργασία στο υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, όταν απέρριψε την πρόταση, εξήγησε τα σημεία στα οποία η Αθήνα δεν συμφωνεί.
Ο κ. Νίμιτς, έχοντας πλέον στη διάθεσή του τις θέσεις των δύο πλευρών, ως προς το πλαίσιο λύσης που θα μπορούσαν να δεχτούν, αναμένεται το προσεχές διάστημα να επεξεργαστεί νέα πρόταση, την οποία θα παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ σύντομα.
Εν τω μεταξύ, δύο εβδομάδες μετά το ελληνικό βέτο εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ζόραν Πέτρο, κάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και της επέδωσε ρηματική διακοίνωση για «την παρεμπόδιση, εκ μέρους της Ελλάδας, επίδοσης πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου».
Στο διάβημα αναφέρεται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν την ενέργεια των Σκοπίων «κίνηση εντυπωσιασμού», χωρίς ουσία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τη συνέδεσε εμμέσως με την προκήρυξη εκλογών στη γειτονική χώρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το διάβημα μπορεί τυπικά να γίνεται προς την Ελλάδα, στην πράξη όμως αφορά το σύνολο της Συμμαχίας και το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα στο Βουκουρέστι.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]