Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα πρόταση Νίμιτς για λύση μέχρι την 1η Ιουλίου

Κατά τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, παρά το βαθύ διχασμό ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον -θεωρούμενο μετριοπαθέστερο- πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μ. Νίμιτς εξασφάλισε τη δέσμευση ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κατά την προεκλογική περίοδο ώστε να είναι δυνατή η υπογραφή συμφωνίας μετά το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο κ. Μπ. Τσερβένκοφσκι ο κ. Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «οριστική» την τελευταία πρόταση που κατέθεσε, Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), διευκρινίζοντας ότι αφού απορρίφθηκε θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση.
Στις δημόσιες δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση να μη συνδέεται η λύση με την εθνική ταυτότητα, ενώ υποστήριξε επίσης ότι η στάση του προέδρου και του πρωθυπουργού των Σκοπίων ήταν ενιαία, παρόλο που δεν ήταν σε θέση να έχουν από κοινού συνάντηση μαζί του (κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη γειτονική χώρα).
Ο διαπραγματευτής κ. Νικολάι Ντιμιτρόφ, που βρίσκεται σε ανοιχτή διάσταση με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι, συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο κ. Νίμιτς με τον πρόεδρο της χώρας του κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα για συμβιβασμό, «όμως όχι για οποιονδήποτε συμβιβασμό». Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς είχε δηλώσει: «Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τίμημα για το μέλλον αυτής της χώρας, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα».
Η ένταση, πάντως, μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ κλιμακώνεται. Το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών απέρριψε αίτημα των «Μακεδονικών Αερογραμμών» να πραγματοποιήσουν πτήσεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.
Το υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το ελληνικό γραφείο συνδέσμου για να καταγγείλει το ελληνικό βέτο ως παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ, κάλεσε την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και της επέδωσε ρηματική διακοίνωση «για την ελληνική παρεμπόδιση» επίδοσης πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.
«Το διάβημα αυτό έγινε 15 ολόκληρες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και μόλις 4 μέρες από την προκήρυξη των εκλογών στη γειτονική χώρα. Μεσούσης, λοιπόν, της προεκλογικής περιόδου, γίνεται ένα διάβημα , τυπικά μεν προς την Ελλάδα, ουσιαστικά δε προς το σύνολο της Συμμαχίας και του Κοινού Ανακοινωθέντος που, ομοφώνως, υιοθετήθηκε στο Βουκουρέστι», σχολίασε μιλώντας στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν με επιστολή προς το Σκοπιανό ομόλογό του υποστηρίζει ότι η ΠΓΔΜ έπρεπε να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]