Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κρίσιμη καμπή οι εκλογές στην ΠΓΔΜ»

Ν. Μπακογιάννη:

«Η προεκλογική περίοδος δεν δημιουργεί

τις ευνοϊκότερες συνθήκες»


Για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας συζήτησαν με τον πρωθυπουργό Ντ. Μπακογιάννη και Β. Μεϊμαράκης, στον απόηχο και της επίσκεψης του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Είχαμε μια συζήτηση και κάναμε μια ευρύτερη ανασκόπηση όλων των θεμάτων, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, των θεμάτων του τομέα μας και όπως καταλαβαίνεται από τις αναλύσεις που έχουμε, επιβεβαιώνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδος είναι οι σωστές σε όλα τα διεθνή ζητήματα», επεσήμανε ο Β. Μεϊμαράκης.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Δεν συζητούμε εμείς αυτή τη στιγμή τα ονόματα με την έννοια που το θέτετε. Έχουμε βάλει τα χαρακτηριστικά και από εκεί και πέρα περιμένουμε τις προτάσεις του διαπραγματευτή».
Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνίδα ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι απέχουμε πολύ από την ονοματολογία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ θα έχει δυνατότητες να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
«Δεν έχω μπει σε ονοματολογία, δεν θα μπω σε ονοματολογία, απέχουμε πολύ από αυτό. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχουν πάρα πολλά ονόματα, τα οποία συζήτιουνται, δεν βρισκόμαστε εκεί. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, θα συνεχιστεί, φαντάζομαι, με εντατικότερους ρυθμούς, όταν η προεκλογική περίοδος θα έχει λήξει. Αντιλαμβανόμαστε ότι η προεκλογική περίοδος δεν δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες και από εκεί και πέρα, μετά έχει δυνατότητες να προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη.Από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΠ, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και επανέλαβε τα όσα είπε μετά τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον διαμεσολαβητή Νίμιτς, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά τα τρία κεντρικά σημεία:Ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις εφόσον γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ότι η χώρα μας έχει χαράξει την κόκκινη γραμμή και υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα κόμματα, ενώ ζήτησε από τον κ. Νίμιτς να υπάρχει αντικειμενικότητα για τις ελληνικές θέσεις.Στο μεταξύ σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονται τα Σκόπια, με το ζήτημα της ονομασίας και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, να συνδέονται όλο και πιο στενά με τις εκλογές.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα, μετά και την επίσκεψη Νίμιτς, είναι η δήλωση του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος υπόσχεται ένταξη στο ΝΑΤΟ ακόμα και πριν το τέλος του χρόνου, εφόσον αναδειχτεί νικητής στις εκλογές.
Σοβαρές εξελίξεις σχετικά με την ένταξη προβλέπει μετά τις εκλογές ο κ. Γκρούεφσκι: «Θα υπάρξει ένας τρίτος συνασπισμός ο οποίος θα είναι και φιλοευρωπαϊκός και πατριωτικός. Αυτός ο συνασπισμός από το VMRO θα έχει στόχο της γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε., την ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός τους έτους και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Επίσκεψη ΓΓ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια, την Δευτέρα 21 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Σέφερ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σέφερ θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]