Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρχίζει στρατιωτική άσκηση νότια του Καστελόριζου με συμμετοχή Τουρκίας – ΗΠΑ και Ισραήλ

Αρνείται η Άγκυρα να δώσει σχέδια πτήσεων

Ξεκινάει σήμερα η αναμενόμενη μεγάλη αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης νοτίως του Καστελόριζου αλλά και μέσα στα FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν αμερικανικές, τουρκικές και ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα και έχει την κωδική ονομασία Reliant Mermaid και θα διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις των τριών χωρών, περίπου πριν από τρεις εβδομάδες, και του ζήτησε να εφαρμόσουν τους κανόνες του ICAO (να καταθέσουν τα σχέδια πτήσεων των πολεμικών τους αεροσκαφών ή άλλων πτητικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν).
Να τονισθεί πως και οι τρεις συμμετέχουσες χώρες δεν έχουν ζητήσει την άδεια της Ελλάδας προκειμένου να πραγματοποιήσουν την αεροναυτική αυτή άσκηση που αφορά έρευνα και διάσωση (υπενθυμίζεται πως πραγματοποιείται μέσα στο FIR Αθηνών) αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο κενό στον έλεγχο της άσκησης. Η Τουρκία, η οποία εκτελεί χρέη επικεφαλής χώρας θα αναλάβει πιθανότατα τον αεροναυτικό έλεγχο!
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφοριών, το Ισραήλ έχει ήδη καταθέσει στην Τουρκία τα σχέδια πτήσεων των αεροσκαφών της που πρόκειται να συμμετάσχουν στην άσκηση και η Τουρκία αρνείται να μεταβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες στις Ελληνικές αρμόδιες αρχές. Η Άγκυρα, μάλιστα, αρνείται μετ’ επιτάσεως να ζητήσει την σχετική άδεια από την Αθήνα, προκειμένου να εκτελεσθεί η άσκηση διάσωσης και έρευνας σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO. Να τονισθεί πως κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η Αθήνα θα έπρεπε να είναι το κέντρο ελέγχου της συγκεκριμένης στρατιωτικής άσκησης, αλλά δοθείσης της ευκαιρίας, για μία ακόμη φορά η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να αμφισβητήσει για μία ακόμη φορά τον έλεγχο του FIR Αθηνών και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, συμπεριλαμβάνοντας έμμεσα σε αυτή της την ενέργεια αμφισβήτησης και της Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με το Ισραήλ.
Το δόγμα της Τουρκίας, περί «πλασματικού FIR Αθηνών» τίθεται έτσι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αναμένονται εξελίξεις οι οποίες θα κριθούν κατά πολύ από την διάθεση ΗΠΑ και Ισραήλ να παραβούν τα ισχύοντα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Απορίας άξιο είναι πως η Ελλάδα ποτέ δεν συναίνεσε στην συμμετοχή της στην συγκεκριμένη άσκηση, χωρίς ποτέ επίσης να αποσαφηνίσει τους λόγους αυτής της μη συμμετοχής της.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]