Η επίσημη γαλλική πρόταση για το μέλλον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
Το Παρίσι φαίνεται πως ανοίγει περισσότερο τα χαρτιά του προς την Ελληνική πλευρά και αποδεσμεύει πληροφορίες που λίγο πολύ έχουν γίνει ρεπορτάζ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του «θρίλερ», έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία της απόφασης που αφορά τις νέες φρεγάτες για τον Ελληνικό στόλο.
Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι που αντιμετωπίζουν παρόμοιες γεωπολιτικές προκλήσεις. Για να υποστηρίξει τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του στόλου του Ελληνικού Ναυτικού, η Γαλλία υπέβαλε τη νέα προσφορά της.
Στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, ο πρεσβευτής Patrick Maisonnave και ο αντιπρόεδρος του κλάδου ανάπτυξης της κατασκευάστριας εταιρίας των φρεγατών Belh@ra, Group Naval, Alain Guillou, άνοιξαν ένα σημαντικό μέρος των χαρτιών που έχει ζητήσει το ναυτικό Επιτελείο το οποίο εξετάζει εδώ και περίπου δυο εβδομάδες την αναθεωρημένη πρόταση του Παρισιού.
Η γαλλική πρόταση, αποτελεί, όπως σημειώνεται από Γαλλικές πηγές, ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, με τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, και βελτιστοποιημένο κόστος. Το ζήτημα του χρόνου είναι κάτι που «καίει» το Πολεμικό Ναυτικό διότι ήδη βρίσκεται στις καθυστερήσεις μιας και θα έπρεπε, όπως λένε οι ίδιοι οι Επιτελείς του, να υπάρχουν νέες κύριες μονάδες επιφανείας στον Ελληνικό στόλο.
Το 2025 η πρώτη Belh@ra με Ελληνική σημαία…
H πρόταση περιλαμβάνει:
- 4 FDI HN –η πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς-με 3 να κατασκευάζονται εγχώρια και την πρώτη έτοιμη σε υπηρεσία μέχρι το 2025
- Ενδιάμεση λύση με παραχώρηση 2 φρεγατών, διαθέσιμες στις αρχές του 2022, δωρεάν
- Εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
- Μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών οφελών και θέσεων εργασίας.
Με αυτό το πακέτο, η Γαλλία ευελπιστεί να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες (σ.σ. αναβάθμιση MEKO και ενδιάμεση λύση), αλλά επίσης και ότι θα προετοιμαστεί και για το μέλλον με 4 φρεγάτες FDI τελευταίας γενιάς, με τη πρώτη να εισέρχεται προς υπηρεσία στον Ελληνικό στόλο στις αρχές του 2025 χάρις στην επιτάχυνση του προγράμματος FDI για το Γαλλικό Ναυτικό.
Οι φρεγάτες θα κατασκευασθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποίηση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα.
Οι Ελληνικές Belh@ra και τα όπλα τους
Η FDI HN θα αποτελεί, πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης, προς υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.
Ως αποτέλεσμα, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα δύναται να ενταχθεί σε οποιονδήποτε προγραμματισμό των συμμαχικών ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων και θα αποκτήσει πολύ υψηλή ανθεκτικότητα στο πεδίο της μάχης.
Ο φόρτος των 32 βλημάτων Aster μπορεί να εμπλέξει στόχους σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη «hit-to-kill» δυνατότητα, κάνοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης κορεσμού.
Το στοιχείο αυτό κάνει την Belh@ra HN, τη μόνη φρεγάτα που προσφέρεται στο Ελληνικό Ναυτικό, που είναι ικανή να προστατεύσει αποτελεσματικά παράκτιες εγκαταστάσεις, πόλεις και τα ελληνικά νησιά.
Η Belh@ra διαθέτει πέντε βασικές ιδιότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου-θαλάσσιου χώρου.
Το ραντάρ Thales SEA FIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA, παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ, έως υπερηχητικούς πυραύλους.
Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφερόμενων απειλών.
Επιπλέον η Belh@ra προσφέρει ολοκληρωμένα ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣ (firing chains) με υψηλή αντιδραστικότητα και απόλυτη ακρίβεια. Οι πύραυλοί της, που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους σύστημα καθοδήγησης.
Αυτές οι επιδόσεις επιβεβαιώθηκαν από αρκετές εκτοξεύσεις του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού εναντίον υπερηχητικών πυραύλων, οι μόνες που πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαϊκό ναυτικό.
Η αυτόματη επεξεργασία που παρέχεται από την TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment) ενισχύει την απόδοση αυτών των συστημάτων πυρός.
Ένα πολλαπλών πηγών και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα περιβάλλοντα.
Τα συστήματα της FDI HN συνδυάζονται από το SETIS «Combat Management System», προσφέροντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.
-Η Naval Group, εγγυάται την ανθεκτικότητα της FDI HN, η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές διεπαφές επιτρέπει αξιόπιστη και αποτελεσματική ανάπτυξη όπλων.
Αυτή η αξιοπιστία επωφελείται από τα επιχειρησιακά συμπεράσματα του Πολεμικού Ναυτικού από τις φρεγάτες «Horizon» για αντιαεροπορικές δυνατότητες και τις φρεγάτες FREMM για ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.
Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Οι κυβερνο-απειλές λαμβάνονται υπόψη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας όλο τον εξοπλισμό και τις λειτουργίες του πλοίου.
Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική στην αντιμετώπιση των ζημιών. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων.
Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα επωφεληθεί επίσης από την επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας στα σκάφη με μείωση του λειτουργικού κόστους χάρη στις καινοτόμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται όσον αφορά στη δυνατότητα συντήρησης, την ικανότητα των κατασκευαστών να της παρέχουν μοντέλα υποστήριξης υψηλής απόδοσης, εγκαθιστώντας στην Ελλάδα όλες τις δραστηριότητες υποστήριξης στη διάρκεια ζωής του πλοίου.
Βάρος στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο στο Αιγαίο
Η Belh@ra HN είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.
Η πλήρης σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή «ακουστική της υπογραφή», καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο.
Η εφαρμογή της σουίτας σόναρ Thales Captas, σε συνδυασμό με σόναρ γάστρας, έλαβε το «Βραβείο αριστείας αντι-υποβρυχίων πολέμου Hookem» το 2020 από τον Ναύαρχο που διοικεί τον 6ο στόλο των ΗΠΑ.
Τέλος, οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.
H FDI δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό ναυτικό στοιχείο, αλλά είναι επίσης πολύτιμη πλατφόρμα αντιπυραυλικών συστημάτων. Η από κοινού χρήση του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων της προσφέρει ήδη μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προστασία ενός ευαίσθητου χώρου, με μικρό χρόνο ειδοποίηση και χωρίς περιορισμούς, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου κορυφής ή εν όψει συγκεκριμένης απειλής.
Οι Belh@ra απέναντι στις ασύμμετρες απειλές
Κυβερνοεπιθέσεις, οπλισμένα UAV, σμήνη UAV, υπερηχητικοί πύραυλοι, βαλλιστικοί πύραυλοι, UAV, είναι όλες νέες απειλές των οποίων η απόδοση αυξάνεται συνεχώς.
Η Belh@ra HN θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και να ενσωματώσει νέα συστήματα έναντι νέων απειλών, χάρη στις δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης που διαθέτει:
Πολλές εκ των προτέρων προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί, είτε αφορά ηλεκτρική παρoχή, είτε συστήματα ψύξης, ή ακόμη και θύρες υποστέγου αποκλειστικά για UAV, ώστε να επιτρέπουν την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων.
Η ψηφιακή αρχιτεκτονική της φρεγάτας του επιτρέπει να προσαρμόζεται ιδιαίτερα στις εξαιρετικά γρήγορες εξελίξεις και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τεχνολογίες πληροφοριών.
Η κατανεμημένη αρχιτεκτονική της φρεγάτας έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει ταχεία, απλή και χαμηλού κόστους επιχειρησιακή εξέλιξη νέων συστημάτων ή λογισμικού, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του πλοίου.
Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μια μόνιμη οπτική 360°, μέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων επεξεργαστών.
Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές που ενδέχεται να εμφανισθούν στη Μεσόγειο στο κοντινό ή απώτερο μέλλον, χάρη στο SETIS, το ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων. Εξοπλισμένη με μια πολύ μεγάλη ψηφιακή χωρητικότητα, θα είναι σε θέση να φιλοξενεί και να εφαρμόζει νέα συστήματα ή λογισμικό χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τις αναβαθμίσεις τους καθώς εξελίσσονται.
Belh@ra made in Greece…
Η Naval Group δεσμεύεται στη διασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος φρεγατών όπως και στη στήριξη της ελληνικής κυριαρχίας ενισχύοντας το «Made in Greece» και τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.
Με την υλοποίηση της κατασκευής τριών φρεγατών FDI HN στην Ελλάδα από ελληνικές επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, η NAVAL GROUP θα συμβάλει στην ενεργοποίηση ενός ισχυρού δικτύου βιομηχανικών και R&D συνεργατών δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία να προσφέρει στις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις πλάνα εκσυγχρονισμού ενώ παράλληλα θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.
Η Γαλλική ομάδα έχει σχεδιάσει ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο βιομηχανικής συνεργασίας που θα συμβάλει στην αναδημιουργία μιας κερδοφόρας ναυτικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας.
Θα επιτρέψει τη διεθνή αναγνώριση της αριστείας της ναυτικής βιομηχανίας της, ενώ παράλληλα θα της προσφέρει τα καλύτερα «Made in Greece» πολεμικά πλοία για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών της χώρας.
Πέρα από τη ναυπήγηση των φρεγατών FDI HN και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ ΗΝ στην Ελλάδα, το τοπικό οικοσύστημα θα αποκτήσει σταδιακά τη τεχνογνωσία και τα πιο σύγχρονα εργαλεία που απαιτούνται, για την αποτελεσματική συντήρηση των φρεγατών FDI HN σε όλο το κύκλο ζωής τους.
Παράλληλα για να διασφαλισθεί η κυριαρχία του ΠΝ ,αυτή η μακρόχρονη προσέγγιση θα αναπτύξει την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέροντας τους επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες σε όλο το κύκλο ζωής του πλοίου, πηγές προοπτικών ανάπτυξης , θέσεις εργασίας και οφέλη για τις επόμενες δεκαετίες.
Περισσότερες από δέκα ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη προεπιλεγεί και πολλές άλλες βρίσκονται στη διαδικασία προ-επιλογής.
Επίσης όλες οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα FDI HN & MEKO 200HN θα ενσωματωθούν στη γαλλική βιομηχανική αλυσίδα εφοδιασμού για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς γεγονός που θα αυξήσει τις δυνατότητες τους όπως και τα πιθανά οικονομικά οφέλη καθώς και την αναγνώριση τους στη διεθνή ναυτική βιομηχανία.
Η Naval Group θα αναπτύξει ακόμη συνεργατικά R&D προγράμματα με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα για τη παραγωγή καινοτομιών που θα θρέψουν την εγχώρια αμυντική βάση και θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστική ανάπτυξη σε τομείς αιχμής όπως η παραγωγή προσθέτων, drones,η μελλοντικών ναυτικών αμυντικών δυνατοτήτων.
Το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
- 3 «Made in Greece» φρεγάτες FDI HN με πλήρη μεταφορά τεχνολογίας που θα μεγιστοποιήσει την εμπλοκή της Ελληνικής βιομηχανίας,
- Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ με εκτενή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας
- Μεταφορά τεχνολογίας που επιτρέπει τον εντοπισμό στην Ελλάδα των λειτουργικών δραστηριοτήτων συντήρησης της FDI HN, δραστηριότητες που μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα προγράμματα.
- Συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και τη θέση των συναφών δυνατοτήτων που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, αντιδραστικότητα και ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού
- Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών , προκειμένου να ενσωματωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους και να επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους.
- Συμμετοχή σε κοινά έργα R &D για την ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων
- Σημαντική ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου.
- Ισχυροποίηση της βιομηχανικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας
Η δωρεάν ενδιάμεση λύση του Παρισιού…
Η ενδιάμεση λύση που προτείνει η Γαλλία για το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2025 και 2026 περιλαμβάνει δυο «κυρίες» 33 ετών…
Η μια είναι η αντιαεροπορική φρεγάτα AAW «Jean Bart» και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW «Latouche-Tréville», που είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού.
Η φρεγάτα Jean-Bart έχει ως βασική αποστολή την αντιαεροπορική δράση, υποστηρίζοντας τη ναυτική αεροπορία με πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρου και πιθανώς εμπορικών πλοίων.
Η φρεγάτα Latouche-Tréville έχει ως βασική αποστολή την ανθυποβρυχιακή δράση σε ανοιχτή θάλασσα και την προστασία μονάδων υψηλής αξίας.
Σίγουρα αυτά τα πλοία αξιολογούνται, παρά την ηλικία τους από το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό και σίγουρα με αυτά τα πλοία το ναυτικό επιτελείο δεν μπορεί να δηλώνει ευχαρίστηση μιας και θα ήθελαν ανάμεσα σ’ αυτά τα πλοία να βρίσκεται και κάποια FREMM.
Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των MEKO
Για την κάλυψη των ζητουμένων της Ελλάδας προτείνεται μία λύση χωρίς ρίσκο καθώς η αναβάθμιση θα γίνει σε συνεργασία με τη Thales που έχει προμηθεύσει το αρχικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και θα ηγείται του έργου.
Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...